Een man met een Samsung-kabel en -adapter

USB-datakabels

Adapters

  • Aansluitadapters: Veel adapters zijn bedoeld voor het verbinden van een bepaald type digitale poort met een ander type digitale poort. U herkent ze heel makkelijk aan de twee verschillende connectoren aan beide uiteinden. Een bekend voorbeeld is een VGA-naar-HDMI-adapter, die aan het ene uiteinde een D-vormige stekker met meerdere pinnen heeft en aan het andere uiteinde een smalle trapeziumvormige stekker. Verwar dit type adapterkabel niet met een gewone kabel, die aan beide uiteinden dezelfde stekker heeft (al is dit vaak een mannelijke en een vrouwelijke stekker).


  • Voedingsadapters: Voedingadapters of wisselstroomadapters zetten de wisselstroom van het stopcontact om in de gelijkstroom die nodig is om een computer of andere apparatuur te voeden. U herkent ze aan de rechthoekige doos die vastzit aan de kabel, die aan één uiteinde eindigt in een elektriciteitsstekker met twee of drie pinnen. Autoadapters zijn gemaakt voor voeding via de accu van de wagen en ze hebben een grote stekker die op de sigarettenaansteker in de auto past. Vliegtuigadapters zijn bedoeld voor EmPower-connectoren ingebouwd in vliegtuigstoelen en hebben een ronde stekker.


  • Verloopadapters: Een verloopadapter is een speciaal type adapter namelijk een klein element met twee stekkers zonder kabel ertussenin. In de behuizing zit de elektronica die het signaal verwerkt als het van het ene uiteinde naar het andere uiteinde gaat. Een goed voorbeeld is een LAN-adapter (zie onder). Als voor een apparaat een verloopadapter nodig is, dan wordt deze normaal gesproken bijgeleverd.

Ethernet-adapters en LAN-adapters

Micro-HDMI-naar-VGA-adapters