Handige tips voor het vastleggen en bewaren van al uw mooiste momenten

Oct 17, 2011

Stap één voor het vastleggen van belangrijke herinneringen is uw camcorder niet vergeten en zorgen dat hij is opgeladen. Iedereen wil belangrijke momenten in het leven voor altijd bewaren en ze terug kunnen zien zoals ze in het echt waren. Hiervoor zult u zich vertrouwd moeten maken met een aantal filmtechnieken en met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van opnametechnologie

Het vastleggen van levensechte beelden

Niets heeft meer effect dan hoogwaardige beelden. Van de kleurweergave tot de helderheid, elk aspect is van belang om die mooie momenten opnieuw te beleven zoals ze ook in het echt waren. Daarom is het van belang dat u voor uw opnames gebruik maakt van de nieuwste technologieën, zoals de BSI (Backside Illuminated) CMOS-sensor.

Deze technologie zorgt ervoor dat de beelden optimaal worden voorzien van kleur. Eerdere technologieën, zoals de Frontside Illuminated CMOS-sensor, legden de beelden vast met kwaliteitsverlies. Een bepaalde hoeveelheid kleur en licht werd geblokkeerd door de stuurelektronica en kon het oppervlak voor het opvangen van licht niet bereiken. Dit probleem wordt verholpen met de BSI CMOS-sensor en de beelden worden nu levensecht en exact zoals in uw herinnering vastgelegd.

Een ander voordeel van de BSI CMOS-sensor is dat er betere opnames in het donker kunnen worden gemaakt. Dankzij de verbeterde structuur van de sensor, heeft de camcorder nu minder licht nodig om de kleuren op te pikken en het resultaat is merkbaar beter. Of u nu in de schaduw of in een slecht verlichte kamer filmt, al uw beelden zullen veel vollere kleuren hebben dan u gewend was.

De voordelen van de BSI CMOS-sensor zijn duidelijk. Maar het eindresultaat hangt natuurlijk ook af van uw filmkunsten. Daarom bespreken we voor u een aantal filmtechnieken om u te helpen bij het maken van de best mogelijke video-opnames.

Filmtechnieken

Met een paar basisfilmtechnieken bent u ervan verzekerd dat elke opname lukt. De geheugencapaciteit is immers niet oneindig en daarom kunt u er beter voor zorgen dat het meteen goed is.

Plan uw opname

Denk voor u de camcorder aanzet na over wat u wilt gaan filmen. Voor wie is de opname bedoeld? Wat willen ze zien?

Maak de lens schoon

Controleer altijd of er geen condens, vuil of stof op de lens zit. Anders loopt u het risico dat uw hele opname mislukt.

Zoomen

Laat het gebruik van de zoom van uw camcorder bij voorkeur achterwege. U loopt een veel groter risico dat de beelden bewogen zijn als u tijdens het filmen ergens sterk op inzoomt. Gebruik de zoom tussen de opnames door voor uw beeldcompositie.

Richt goed

Let erop dat u alles goed in beeld heeft. Dit betekent dat u misschien iets dichterbij moet gaan staan. Uw hoofdonderwerp hoeft ook niet altijd precies in het midden te staan. Iets meer naar de zijkant kan leuk zijn voor de compositie.

Film lang genoeg door

Een vaak voorkomende fout is te vroeg stoppen met filmen. Laat uw opname zo'n drie seconden langer doorlopen. Dit is handig voor het monteren achteraf. U kunt de scènes dan beter in elkaar laten overlopen.

Archiveren

Voor u kunt archiveren moet u eerst alles veilig opslaan. Een goed opslagsysteem, zoals een externe harde schijf, houdt uw opnames niet alleen veilig, maar u vindt alles ook makkelijker terug. Het komt vaak genoeg voor dat opnames van dierbare momenten nooit meer worden bekeken, omdat men ze niet meer weet terug te vinden.