Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende aansluitingen op uw elektronische apparatuur dat het bijna niet meer bij te houden is. Deze gids vertelt u alles over de meest gangbare kabels, adapters, verloopadapters en andere hightechconnectoren. Wij vertellen u wat alle afkortingen betekenen en hoe u alles kunt gebruiken bij uw apparatuur.

USB-datakabels

USB of Universal Serial Bus is een veelgebruikte standaard voor pc-aansluitingen. U kunt er tal van randapparaten op aansluiten zoals een externe harde schijf, een muis, een toetsenbord en mediaspelers. Er bestaan verschillende types USB-connectoren, genaamd type A, type B enzovoort. U herkent ze aan het USB-logo (een rondje waar drie pijltjes uitkomen) dat meestal op de kabel te zien is. Het meest gebruikt is de type A USB-connector: een platte, zilverkleurige stekker die uitloopt in een kleiner, rechthoekig uiteinde.

USB-datakabels, ook pc-naar-pc-datasynchronisatiekabels genoemd, maken gebruik van deze type A-connector om twee computers rechtstreeks met elkaar te verbinden. Met de Samsung USB-datakabel kunt u bestanden van de ene naar de andere computer overzetten. Via de USB-aansluiting kan de eerste computer de optische schijf van de tweede computer gebruiken. Mocht de eerste pc geen dvd-drive hebben, dan is dit de ideale oplossing om software te installeren of een film te kijken.

Adapters

Het woord adapter heeft verschillende betekenissen, maar in het algemeen geldt dat een adapter het ene formaat omzet in een ander formaat. Als een kabel een bepaald type connector heeft aan het ene uiteinde en een ander type aan het andere uiteinde, dan is het vast een adapterkabel. Samsung maakt adapters waarmee u alle mogelijkheden van uw apparatuur ten volle kunt benutten en veel aansluitproblemen kunt oplossen. Ze worden ingedeeld in een aantal categorieën:

  • • Aansluitadapters: Veel adapters zijn bedoeld voor het verbinden van een bepaald type digitale poort met een ander type digitale poort. U herkent ze heel makkelijk aan de twee verschillende connectoren aan beide uiteinden. Een bekend voorbeeld is een VGA-naar-HDMI-adapter, die aan het ene uiteinde een D-vormige stekker met meerdere pinnen heeft en aan het andere uiteinde een smalle trapeziumvormige stekker. Verwar dit type adapterkabel niet met een gewone kabel, die aan beide uiteinden dezelfde stekker heeft (al is dit vaak een mannelijke en een vrouwelijke stekker).

  • • Voedingsadapters: Voedingadapters of wisselstroomadapters zetten de wisselstroom van het stopcontact om in de gelijkstroom die nodig is om een computer of andere apparatuur te voeden. U herkent ze aan de rechthoekige doos die vastzit aan de kabel, die aan één uiteinde eindigt in een elektriciteitsstekker met twee of drie pinnen. Autoadapters zijn gemaakt voor voeding via de accu van de wagen en ze hebben een grote stekker die op de sigarettenaansteker in de auto past. Vliegtuigadapters zijn bedoeld voor EmPower-connectoren ingebouwd in vliegtuigstoelen en hebben een ronde stekker.

  • • Verloopadapters: Een verloopadapter is een speciaal type adapter namelijk een klein element met twee stekkers zonder kabel ertussenin. In de behuizing zit de elektronica die het signaal verwerkt als het van het ene uiteinde naar het andere uiteinde gaat. Een goed voorbeeld is een LAN-adapter (zie onder). Als voor een apparaat een verloopadapter nodig is, dan wordt deze normaal gesproken bijgeleverd.

Ethernet-adapters en LAN-adapters

Een Ethernet-adapter verbindt een apparaat, vaak een computer, met een Ethernet-netwerk. Aan het ene uiteinde zit meestal een type A USB-connector. Aan het andere uiteinde zit een Ethernet-connector (ook RJ-45-connector genaamd). Deze ziet eruit als een grotere versie van de bekende rechthoekige telefoonstekker en is bedoeld voor een bedrade netwerkverbinding (onmisbaar dus als er geen draadloos netwerk beschikbaar is).

De meeste computers zijn voorzien van een Ethernet-poort, maar kleine laptops zijn niet dik genoeg voor deze poort. De oplossing is een LAN-verloopadapter, een kleine adapter die past op een kleinere aansluiting op de laptop en die aan het andere uiteinde een volwaardige Ethernet-connector heeft. LAN is de afkorting van Local Area Network, wat al aangeeft dat de adapter uw pc verbindt met een netwerk.

Micro-HDMI-naar-VGA-adapters

De nieuwste standaard voor televisies, monitoren en projectoren is HDMI (High Definition Multimedia Interface). De connector voor deze digitale video- en audiostandaard lijkt op een USB-connector maar dan iets langer en platter. Micro-HDMI is een kleinere versie, vaak gebruikt op ultradraagbare laptops. Veel computergebruikers echter gebruiken ook nog steeds oudere apparatuur met een analoge VGA-aansluiting (Video Graphics Array), een trapeziumvormige stekker met 15 kleine pinnen binnenin. Om deze twee met elkaar te verbinden heeft u een micro-HDMI-naar-VGA-adapter (ook bekend als VGA-verloopadapter) nodig. Samsung heeft deze adapters, zodat u de content van uw iets oudere computer kunt weergeven op het scherm van uw nieuwste high-definition-televisie of -monitor.