12 Tips en tricks om nóg meer uit Spotify te halen

Door Samsung België 11.12.2015

Culture Muziek Wireless Audio

12 Tips en tricks om nóg meer uit Spotify te halen, spotify, wireless audio speaker, samsung, wireless audio

60 of 90 minuten. Je favoriete liedjes op één casettebandje zetten, kon vroeger slechts alleen binnen deze bandbreedte. Met de komst van internet en digitale muziek, veranderde dit volledig. Na de roerige tijden van Napster en Kazaa, verkeren we sinds de komst van Spotify in wat rustiger vaarwater. Maar kalm, voortkabbelend water kunnen we het echter nog lang niet noemen. Het is juist de digitale muziekdienst zelf die, elke keer weer met nieuwe innovaties, flinke rimpels in de muziekvijver veroorzaakt. Discover maakte een overzicht van handige tips en tricks om het maximale uit Spotify te halen.

1. Kick back en relax: Spotify op je Samsung TV

i1

Van muziek genieten op je Samsung Smart TV is nog nooit zo leuk geweest! Via je TV afspelen, skippen, browsen en zoeken binnen een aanbod van 30 miljoen tracks? Met Spotify Connect op Tizen (beschikbaar op tv-modellen uit 2015 en 2016) is het allemaal mogelijk. Anders dan de voorgaande app, en het brengt  deze twee grote voordelen met zich mee:

  1. Een 'big screen' interface met mooie artworks
  2. Inloggen vanaf de mobiele app is supersnel en makkelijk

Eindeloos entertainment

Ook nieuw op de Samsung Tizen Smart TV is een nieuwe TV On Demand service, genaamd Google Play Movies & TV. Als je al in het bezit bent van een Google account dan kun je direct met dat account inloggen of anders een nieuw account aanmaken. Na het registreren  wordt gevraagd je Smart TV toe te voegen aan jouw account door middel van de code die op je tv getoond wordt.

2. De perfecte Spotify tracks tijdens het hardlopen

Deze feature zal vooral de hardlopers ons bekoren. Gebruik je Spotify tijdens het hardlopen, dan kun je Spotify de muziek laten spelen dat het beste bij je looptempo past. Gebruikmakend van de sensoren in je smartphone kan Spotify je tempo bepalen en op basis daarvan tracks genereren die daar het beste bij passen. Hierbij maakt de muziekdienst gebruik van je luistergeschiedenis om in te schatten wat voor soort muziek je lekker vindt. Dus: geen Jan Smit als je doorgaans louter techno tracks op je playlists hebt staan.

3. Via Chromecast kun je Spotify ook op je Smart TV gebruiken

st1

TV luisteren: we doen het eigenlijk al door bijvoorbeeld muziekzender MTV aan te zetten om zodoende een lekker achtergrondmuziekje te hebben voor bij het stofzuigen. Nadeel hiervan is dat je altijd afhankelijk bent van de playlist van MTV. Maar sinds kort is het mogelijk om via Chromecast je Spotify lijstjes via je Smart TV te benaderen. Zo kun je je favoriete Spotify lijstjes via je televisie afluisteren. En op repeat zetten…

4. Gamen met je favoriete Spotify tracks

pm1

Heb je een PlayStation 3 of 4? Dan gaan je favoriete muziek en je favoriete games hand in hand. Door een slimme samenwerking kun je namelijk je favoriete Spotify muziek in je PlayStation games integreren.

5. Serendipity on Spotify

S1

Elke seconde worden er zo'n 20.000 Spotify tracks gestart. Het komt dan ook heel vaak voor dat een aantal mensen op precies hetzelfde tijdstip naar dezelfde track luisteren. Digitaal kunstenaar Kyle McDonald brengt dit met zijn kunstproject Serendipity op miraculeuze manier bijna live in beeld.

6. Lachen met Spotify

C1

Spotify is er voor de music minded. Maar wist je dat je er ook terecht kunt voor s comedy shows? Ga naar bladeren à Comedy. Je krijgt dan een lijst met comedy shows van onder andere Russel Brand, Eddie Izzard en Monty Python.

7. Deel fragmenten van een Spotify track

arc

Misschien wist je al dat elke Spotify track een unieke URL heeft, die je kunt gebruiken om te delen met vrienden. Maar wist je ook dat je binnen een specifieke track ook een fragment kunt delen? Dit doe je heel eenvoudig door de volgende stappen te doorlopen:

  • Zoek de track op waarvan je een fragment wilt delen
  • Selecteer de track en klik op de rechtermuisknop en klik op 'Spotify URL kopiëren'
  • Plak de URL in een tekst editor (Word / Notitie) en direct erachter een timestamp: #X:Y
  • Stuur je vrienden de link: spotify:track:6fNqBgMxJBGhlk5GmUGly6#1:30

8. Download Spotify tracks om ze offline te kunnen luisteren (premium)

off

Reizen en muziek luisteren gaan hand in hand. Maar reis je 'off the beaten track' en is een goeie 3G verbinding onmogelijk, dan kan het handig zijn om wat tracks naar je smarthpone te downloaden. Dit gaat heel eenvoudig: bovenaan elke playlist of album kun je de 'available offline' schakelaar naar rechts schuiven om die tracks naar je smartphone te downloaden.

9. Met Spotify kun je (eindelijk) de juiste songteksten meezingen

mama

Als Spotify pro wil jij elke track mee kunnen zingen. Foutloos. En als muziekliefhebber kun je dan ook vrijwel al je lievelingstracks uit volle borst mee zingen. Maar voor de genante momenten waarbij dat niet het geval is, heeft Spotify een briljante feature toegevoegd: songteksten. Klik je op dit kleine knopje dat rechts van de tijdsbalk verscholen zit, dan verschijnt de songtekst van de track die op dat moment uit je speakers te horen is.

10. Verorber Spotify als een pro

Smith

Natuurlijk leiden meerdere wegen naar Rome, maar soms wil je gewoon op een snelle manier van A naar B. Zo ook binnen Spotify. Daarom kun je in de zoekbalk speciale zoektermen gebruiken om sneller bij je favoriete muziek te belanden. De SearchEngineWatch heeft een volledige lijst samengesteld, maar hieronder vind je de belangrijkste hulpmiddelen:

artist:The Smiths – Zoek alleen op de naam van de artiest

album:Jay Z – Zoek alleen albums van een specifieke artiest

year:1979 of year:1990-1995 – Zoek op tracks die in een specifiek jaar of een specifieke periode uitgebracht zijn.

genre:punk – zoek in een specifiek genre

11. Maak samen een Spotify playlist

pl1

Weet jij nog welke nummers er tijdens je brugklasperiode in de hitlijsten stonden. Je zult vast een eind komen. Maar je klasgenoten kunnen ook een flinke duit in het zakje doen. Nodig ze uit om samen met jou de ultieme brugklas playlist te bouwen. Of welke andere playlist dan ook.

12. Check in Spotify welke tracks er in welk land viral gaan

viral

Spotify genereert met al haar wereldwijde gebruikers een grote berg data. Hier maken ze mooie lijstjes van om die data voor iedereen wat inzichtelijker te maken. De Viral 50 is hier een goed voorbeeld van. Vrijwel elk land heeft er eentje en geeft weer welke tracks het populairst in dat land is. Tijdens het schrijven van dit artikel stonden Rudimental en Ed Sheeran met hun hit 'Lay It All on Me' bovenaan het Boliviaanse lijstje, terwijl de nummer 1 van Slowakije 'Magnets' van Disclosure en Lorde was. Naar de Viral 50: Bladeren à Hitlijsten à Viral 50 per land.