Bumble: daten op basis van muzieksmaak

Door Samsung België 08.09.2016

Culture Muziek App Smartphone

Bumble dating app

Met alle online datingapps wordt het steeds makkelijker om nieuwe mensen te ontmoeten. Waren deze apps voorheen nog puur gebaseerd op locatie of foto, tegenwoordig is het een stuk specifieker. Bumble laat je nu partners uitzoeken op basis van overeenkomst in muzieksmaak.

Wat is Bumble

De datingapp Bumble bestaat nog geen twee jaar, maar scoorde al hoge ogen doordat bij hen alleen vrouwen aan zet zijn. Alleen zij kunnen als eerste een gesprek starten. Hierdoor zouden vrouwen, in tegenstelling tot bij andere datingapps, minder ongewenste berichten ontvangen. Al gauw werd de app dan ook de feministische Tinder genoemd (saillant detail is dat Bumble oprichtster Whitney Wolfe voorheen medeoprichter van Tinder was). Een ander groot verschil met Tinder is echter, dat je maar 24 uur de tijd hebt om een bericht te sturen, anders verdwijnt de gehele match. Hierdoor zouden vrouwen sneller een keuze moeten maken en meer bewust matches zoeken. Overigens hebben mannen hierna ook maar 24 uur voor de tweede zet voordat de match in de vergetelheid verdwijnt.

Bumble: Betekenisvol matchen

In haar zoektocht om het datingproces betekenisvoller te maken, is Bumble zojuist een samenwerking met Spotify aangegaan. Vanaf nu is het mogelijk om te kijken naar de muzieksmaak van je match. Het doel hiervan is om meer betekenisvolle connecties met mensen te maken aangezien muziek al eeuwenlang mensen weet te verbinden. Door een Spotify account te koppelen kun je gelijk je top artiesten in je datingprofiel laten zien. Potentiële matchen kunnen hier vervolgens op klikken om direct naar de Spotify pagina van de artiest te gaan. Deze nieuwe functie geeft gelijk ook een goede gespreksopener. "Muziek zegt veel over een persoon," zei oprichter Whitney Wolfe in een interview met Tech Insider: "Het kan je mening over iemand versterken of juist compleet veranderen." Ook zorgen de algoritmes van Bumble ervoor dat mensen met een vergelijkbare muzieksmaak eerder in je swipe-feed komen.

Empowerment dankzij Bumble

Naast een datingapp is Bumble ook een platform voor de empowerment van vrouwen. Zo delen ze op hun Facebook artikelen over hoe om te gaan met ongewenste intimiteiten, het overmatig gebruiken van Photoshop, selflove en zelfacceptatie, sterke vrouwen e.d. Toch zijn er ook veel mannelijke gebruikers van de app, volgens oprichtster Whitney Wolfe is de ratio 55% man en 45% vrouw. Precieze aantallen van gebruikers worden niet prijsgegeven maar werden een jaar geleden op nog zo'n 800.000 geschat.

Overigens was het via de app Happn al mogelijk om Spotify liedjes aan je profiel toe te voegen of zelfs te sturen naar je matches met het romantische Say it with a Song.