Jarri Van der Haegen over de verschillende aspecten van z’n liefde voor muziek

Door Samsung België 01.07.2016

Culture Smartphone Fotografie

Jarri van der Haegen Disco Naïveté

Op zijn blog Disco Naïveté deelt muziekliefhebber Jarri Van der Haegen sinds 2009 met veel passie nieuwe muzikale ontdekkingen. Ook op z’n Instagram account – een waar visueel dagboek – blijft muziek de rode draad, met sobere maar krachtige concertfoto’s.

Front-row-seat gevoel

"Tot mijn 17 was ik zoals de meeste mensen een vrij casual muziekluisteraar die zich liet voeden door de radio - ik was me niet echt bewust van het hele muzikale spectrum dat hierbuiten nog bestond. Bij het aanvatten van m'n studies aan de KUL maakte ik een heel aantal nieuwe vrienden die allemaal een veel rijkere muzikale kennis hadden dan ikzelf. Ik werd hierdoor geprikkeld en spendeerde veel vrije tijd aan het ontdekken van muziek in verschillende genres - hoe unieker, hoe toffer. Op die manier kreeg ik snel heel veel nieuwe soorten muziek te horen en kon ik m'n eigen smaak hierbinnen ontdekken. Mettertijd begon ik me steeds meer te focussen op nieuwe dingen, op artiesten die nog maar net begonnen waren aan hun carrière - het zien groeien van een artiest van nobele onbekende tot popster heeft iets spannends, iets front-row-seat. Mijn vrienden kregen bijna dagelijks een tip van een nieuwe artiest waar ze eens moesten naar luisteren. Eén vriendin adviseerde mij om een blog te starten waarop ik dit alles kon bundelen – en zij misschien iets minder naar mijn eindeloze reeks tips moest luisteren – , en ongeveer een half jaar later was Disco Naïveté geboren."

Muzikaal en visueel dagboek

"Ik ben sowieso al iemand die van nature uit probeert de wereld rondom mij vast te leggen. Instagram is doorheen de jaren een beetje m'n derde oog geworden, het is altijd wel een uitdaging om een originele foto te maken van een bepaalde setting - vanuit een interessante ooghoek, leuke belichting of gewoon mooi. Waar Disco Naïveté mijn muzikaal dagboek is, is mijn Instagram account mijn visueel dagboek. Ik heb geen fototoestel dus gebruik al jaren hiervoor een smartphone en de camera van de S7 verbaast me nog elke dag!"

Over concertfotografie

"Ik ga mezelf zeker geen concertfotograaf noemen maar inderdaad, ik neem altijd wel een foto bij een concert. Het is zeker niet gemakkelijk, er zijn zoveel factoren waar je rekening mee moet houden: je plaats in het publiek, de bewegingen van de artiest, de belichting, de sfeer, enzovoort. Ik probeer altijd een beetje een idee te krijgen van hoe de artiest zich beweegt op het podium, wat voor soort lichtshow het is en van welk moment ik het liefst een foto heb. En dan is het ook een kwestie van geluk, juist op het perfecte moment de foto nemen. Ik neem er altijd wel een aantal, maar meestal is mijn favoriet wel een foto die redelijk donker is en waar de artiest subtiel belicht is of een bepaalde beweging maakt. Er zijn altijd situaties waarin je denkt: "JA! Dit moment wil ik op foto", maar tegen dat je je smartphone hebt bovengehaald is het licht al anders of staat de artiest ergens anders op het podium. Ik probeer ook altijd al te spelen met de impact van het licht op de foto op het moment dat ik de foto neem door op verschillende plekken op m'n scherm te tikken en te kijken welk effect dat heeft op de foto. Na afloop van een concert kies ik m'n 2-3 favorieten uit de reeks en bewerk ik die via VSCO - de beste komt daarna op mijn Instagram!"

De verhalen achter de foto's

"Het is heel erg moeilijk om een lievelingsconcertfoto te kiezen - ik kijk natuurlijk altijd verder dan het puur visuele en verbind een foto heel erg met de ervaring van het concert zelf.

Christine and the Queens SXSW

Foto: Mijn favorieten zijn foto's van Christine and the Queens, gemaakt op het Amerikaanse showcasefestival SXSW - al een geweldige ervaring op zich.

Jamie XX live

Foto: Jamie XX, genomen op zijn album launch party in Londen in een kerk in Hackney waar ik samen met een goeie vriendin naartoe reisde als grote fan.

Charli XCX live

Foto: Charli XCX, gemaakt toen zij support deed van Katy Perry in het Sportpaleis - seconden na deze foto ben ik flauwgevallen omdat ik onderweg naar daar omver gereden was op mijn fiets en blijkbaar m'n elleboog had gebarsten, maar de foto maakte het waard!

Tobias Jesso Jr

Foto: Tobias Jesso Jr., gemaakt op een privé showcase waar we daarna samen pizza hebben gegeten.

Jessie Ware live

En Jessie Ware … maar hier is geen straf verhaal aan verbonden."

Win jij met jouw foto een reis naar Ibiza?

Own the twilight Samsung

Eindeloos blijven hangen op terrasjes, net na zonsopgang een mooie wandeling maken op het strand of in de vroege uurtjes terugkomen van een episch feestje… het zijn momenten om nooit te vergeten, maar het is ook vaak een ware challenge om net die momenten op foto vast te leggen door het schemerende licht. Een uitdaging die je met de Samsung Galaxy S7 zeker aan kan! Dankzij zijn bijzonder hoogstaande camera, maak je er altijd scherpe en heldere foto's mee, ook als er weinig licht is. Tot en met 27 juni 2016 kan je nog mee doen met de #OwnTheTwilight fotowedstrijd. Leg je lievelings twilight-moment vast en geef je foto in via de actiesite. Ongeacht welk merk of type telefoon je hebt. Elke week krijgt de mooiste foto van die week een Samsung Galaxy S7 edge. Wie weet ben jij ook nog de gelukkige winnaar van de hoofdprijs aan het einde van de actie: een reis naar Ibiza, waar je zeker en vast nog prachtige foto's zal kunnen nemen!

Photo credits key visual: Hannelore Veelaert