ErfgoedApp: ideale partner voor een cultureel uitstapje

Door Samsung België 15.08.2016

Culture Kunst Smartphone App

Cultureel uitstapje Erfgoed app

Musea, niet interactief? Think again! Dankzij de ErfgoedApp krijgt de bezoeker na een simpele scan met de camera van zijn smartphone of tablet geluids- en tekstfragmenten, filmpjes, en nog veel meer. De app werkt uiteraard “à la carte”: de bezoeker bepaalt zelf, op basis van zijn eigen voorkeur, wat hij wil bekijken, lezen of beluisteren. Niets moet, maar (bijna) alles kan.

Erfgoed krijgt een extra dimensie

Wat hebben het Brooklyn Museum, het Gentse MIAT en het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen met elkaar gemeen? Buiten bijzonder interessante collecties, verbinden ze alle drie de fysieke wereld van hun collecties dankzij het Internet of Things op een publieksvriendelijke en succesvolle manier met de virtuele wereld. Dankzij kleine bluetoothzenders vlakbij de objecten, ook wel iBeacons genoemd, en augmented reality -technologie maken musea hun collecties in één klap veel toegankelijker. Door allerlei voorwerpen met elkaar te verbinden en informatie te laten uitwisselen, geeft de app ons erfgoed nog meer inhoud en betekenis.

IoT en musea samenbrengen

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone of tablet, dit was een mooie opportuniteit voor musea om het concept van hun audiogidsen wat af te stoffen. Ze worden dan ook meer en meer vervangen door nieuwe en interactieve apps.

Vlaamse musea op de kaart zetten

De ErfgoedApp werd ontwikkeld door FARO en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid, met de technologie van het aan de Université de Lausanne verbonden Zwitserse bedrijf Vidinoti. De app zet Vlaanderen op de kaart als pionier.

De app kan je gratis downloaden en is beschikbaar in zowel Engels, Frans, Duits als Nederlands.