Fotograaf Basel Zobieda: 3 tips voor straffe stadsfoto’s

Door Samsung Belgie 01.04.2016

Culture Fotografie Smartphone

fotograaf Basel Zobieda

Fotograaf Basel Zobieda is een ondernemende, leergierige jongeman uit Syrië. Zeven jaar geleden verhuisde hij op zijn eentje naar Gent. Naast zijn studie farmacie dook hij in de wereld van de fotografie. Niet veel later haalde zijn fotografie alle Vlaamse kranten. Discover voelde hem aan de tand.

Fotograaf-Basel-Zobieda

Basel kreeg het Nederlands gauw onder de knie en begon aan een opleiding farmacie aan de universiteit van Gent. Hij spendeerde zijn vrije uren aan surfen naar alle mogelijke websites rond fotografie, zoals unboxing video's en tutorials. Na verloop van tijd wist de toekomstig fotograaf precies hoe een cameratoestel technisch in elkaar zat en welke instellingen je nodig had om de mooiste beelden te maken. Alleen … door zijn beperkte budget had hij zelf nog nooit een toestel kunnen aankopen.


Op een dag kreeg hij van de Universiteit Gent een cadeaubon van Fnac. Iedereen in zijn omgeving raadde hem aan om een iPhone te kopen, maar Basel ging resoluut voor een spiegelreflexcamera. Vanaf dat moment kon de autodidact eindelijk zelf actief aan de slag met zijn passie: fotograferen.


Tussen het studeren door nam Basel foto's van Gent, de stad waar hij zich vanaf zijn aankomst thuis voelde. Hij monteerde de beelden tot een hyperlapse: een opeenvolging van een grote reeks foto's die bewerkt worden tot een video. Naarmate hij de techniek beter onder de knie kreeg, bracht hij meer en meer van zijn favoriete plekjes in Gent in beeld. Zijn bedoeling was om zijn liefde voor de stad, de monumenten, parken en pleinen met iedereen te delen. Dit resulteerde in een populaire hyperlapse, 'Gent in motion' , die in 2014 alle Vlaamse kranten haalde door zijn schoonheid en originaliteit.


In 2015 bracht hij op dezelfde manier onze hoofdstad Brussel in beeld . In 2016 zullen 3 andere Vlaamse steden aan de beurt komen. Op dit moment experimenteert Basel ook volop met innovatieve cameratechnieken, zoals 360° beelden .


Hoe maak je sfeervolle stadsfoto's? Tips van fotograaf Basel Zobieda

Iedereen kent het wel. Je loopt door een stad en raakt betoverd door charmante pleintjes, statige monumenten, bruisende uitgaansbuurten en romantische bruggetjes. De sfeer is zo bijzonder dat je een foto wil nemen om het moment voor eeuwig vast te leggen. Je neemt je foto en tot je spijt merk je direct op dat je de ziel van de stad niet hebt kunnen vastleggen. De sfeer en de charme van het moment zijn weg.


Kan je de dynamiek van een stad wel in beelden vatten? De Syrisch-Belgische fotograaf Basel Zobieda bewijst ons dat het mogelijk is. Laat je inspireren door enkele sfeervolle beelden uit de portfolio van Basel.


1. Ga voor het gouden en het blauwe uur

Fotograaf-Basel-Zobieda

Basel: Voor mij zijn de mooiste momenten van de dag het 'gouden uur' en het 'blauwe uur'. Rond die magische uren baadt de stad in een ander licht, wat meteen karakter geeft aan je foto. Het gouden uur is het moment wanneer de zon opkomt of ondergaat. Een stad krijgt dan een warm, gouden randje. Wanneer de zon net ondergegaan is, zitten we in het blauwe uur. De hemel kleurt donkerblauw en dat creëert een dreigende, mysterieuze sfeer, zeker als er wolken zijn.

Fotograaf-Basel-Zobieda

2 . Experimenteer met de instellingen


Basel: Fotograferen is veel meer dan op een knopje drukken. De meeste camera's, zowel smartphonecamera's als spiegelreflexcamera's, beschikken over heel wat instellingen waarmee je kan experimenteren. De drie belangrijkste parameters om het licht zo mooi mogelijk in beeld te vatten, zijn de ISO-waarden (lichtgevoeligheid), de sluitertijd en het diafragma. De uitdaging is om telkens opnieuw op zoek te gaan naar het perfecte evenwicht tussen die drie parameters. Als het buiten donker wordt en je wil toch nog een leuke foto trekken van een gezellig straatje of een indrukwekkend stadhuis, dan krijg je de mooiste resultaten als je de ISO-waarden en het diafragma een beetje aanpast. Zelf heb ik het onder de knie gekregen door voortdurend te experimenteren en door tips op internet te zoeken.

De architectuur in de Belgische steden vind ik prachtig. In de foto hieronder heb ik vooral met de sluitertijd gespeeld, waardoor je de indruk krijgt dat er iets voorbij komt geraasd. Zo breng je dynamiek in je foto.

Fotograaf-Basel-Zobieda

Als het donker wordt, vergroot het gevaar dat je ruis hebt. Eén van de manieren om dat te vermijden, is door eerst op een lichtbron te focussen, zoals een lantaarnpaal. Zo help je de camera scherp te stellen. Bij sommige camera's moet je manueel focussen, andere camera's hebben een zogenaamde autofocus. Beiden technieken hebben voor- en nadelen.


Een andere oplossing: houd je camera zo stabiel mogelijk. Ik ga meestal op pad met mijn tripod-statief. Je kan je camera ook gewoon op een stabiele ondergrond zetten. Je zal dan minder ruis in je foto hebben dan wanneer je je smartphone of camera in je hand houdt.


3 . Stad in motion: maak een hyperlapse

Je kan ook letterlijk dynamiek in je stadsfoto's brengen. Basel waagde zich enkele jaren geleden aan zijn eerste hyperlapse. Hij wilde zijn geliefkoosde stad Gent op een aantrekkelijke manier in beeld brengen. Wat in de zomer van 2012 begon met enkele foto's, eindigde in de zomer van 2014 met een hyperlapse van ongeveer 10.000 beelden. Hij spendeerde zo'n honderd uren aan het nemen van alle foto's en nog eens honderd uren aan het bewerken en monteren van de beelden. Met een verbluffend resultaat: in slechts 4 minuten krijg je een prachtig overzicht van de stad Gent.

Om zelf een hyperlapse te maken, heb je naast geduld en een passie voor fotografie ook inzicht nodig in filmtechnieken, montage, motion graphics enzovoort.

Fotograaf-Basel-Zobieda