Game of Thrones seizoen 6: visual effects are coming [guestblog]

Door Samsung België 11.04.2016

Culture Technologie & innovatie Film

Game of Thrones seizoen 6: visual effects are coming [guestblog]

De doorgewinterde fans weten het allang en kijken er reikhalzend naar uit: Game of Thrones seizoen 6 wordt vanaf 25 april 2016 uitgezonden op de betaalzender Telenet. Exclusief voor Discover bespreekt visual effects supervisor, Dennis Kleyn, in zijn maandelijkse guestblog deze keer een aantal spraakmakende visual effects elementen van de immens populaire hitserie.

Game of Thrones is de ongekend populaire hitserie van HBO en kan zich buigen over zowel een enorme fanbase als een indrukwekkend scala aan visual effects over de afgelopen 5 seizoenen. Wat misschien minder bekend is, is dat de productie bol staat van hoogwaardige VFX-shots op een schaal en diversiteit waar menig Hollywoodproductie nog een puntje aan kan zuigen! Het zal je dan ook niet verbazen dat de productie van Game of Thrones seizoen 6 bijna 10 miljoen dollar per episode kost. Aan de hand van de visual effects die gebruik zijn voor de leader, de locaties, de draken en een befaamde scene uit seizoen 5, laat ik je zien wat er aan deze shots ten grondslag ligt.


De leader: de visual effects beginnen al met 'het bordspel'
game of thrones seizoen 6 intro

De inmiddels bijna klassieke leader (intro) van Game of Thrones is het eerste in het oog springende CG (Computer Generated) onderdeel van iedere aflevering. We zien een 3-dimensionaal, op een maquette lijkend bordspel waarbij radertjes en andere mechanismen de dynamiek tussen de verschillende 'huizen' ( thrones ) laat zien. Alles is gemaakt van materialen die beschikbaar zijn in de wereld van GoT (alhoewel niet gelieerd aan een aardse geschiedenis lijkt het veel op een middeleeuwse periode) - dus van hout, metaal en steen. Zaken zijn constant in beweging en alles maakt onderdeel uit van een ogenschijnlijk groter geheel. De hele sequentie speelt zich bovendien af in een afgesloten bol: de op opzichzelfstaande, fictieve wereld van Game of Thrones.

game of thrones seizoen 6 the wall

Oplettende kijkers weten inmiddels dat de details in de leader telkens worden afgestemd op de locaties van de betreffende aflevering. Wat de leader z'n specifieke miniatuur-gevoel geeft is het macrofotografische karakter van de shots. Alsof we ons met een kleine camera middenin de maquette begeven. De scherpte loopt snel weg en is doorgaans maar op een klein gebied gericht. Daardoor focussen we ons letterlijk even op een uitgelichte locatie, maar laat de som van deze onderdelen ons toch de hele wereld zien. Ondanks het fotorealistische karakter, is de leader volledig met 3D-software gemodelled, geanimeerd, belicht en gerenderd.


Bekijk (en bestudeer) de leader nog een keer hier:

Deze leader voor Game of Thrones seizoen 4 werd ontwikkeld en gemaakt door Elastic, een design studio in Los Angeles die ook verantwoordelijk is voor andere leaders van grote TV-series zoals True Detective, Carnivale, Daredevil en het recentelijk zeer populaire Making a Murderer. Ze wonnen voor de leader van Game of Thrones een Creative Arts Emmy ® Award.


De locaties: Westeros of Ierland?
Game of thrones seizoen 6 winterfell

De overweldigende locaties van de talloze fictieve steden en omgevingen zijn gedeeltelijk echt, maar ook gedeeltelijk afkomstig uit de computer. Opvallend daarbij is dat men overwegend in Europa heeft gedraaid om de steden en burchten zoals King's Landing en Braavos tot leven te wekken. The Wall en omgeving is gedraaid in Ierland, maar ook IJsland en Kroatië zijn vaak terugkerende draailocaties voor de serie geweest. Laatstgenoemde locatie gaan we ook weer in Game of Thrones seizoen 6 weer tegenkomen.

Game of thrones seizoen 6 white walkers

Ruïnes van kastelen worden digitaal uitgebouwd tot complete vestingsteden en tegen green screen gedraaide shots worden voorzien van uitgestrekte havengezichten. In visual effects jargon heet dit type bewerkingen matte paintings . In vroeger tijden werd een ambachtelijke schilder ingehuurd om op een glasplaat zulke omgevingen aan te brengen. De glasplaat werd voor de camera opgesteld en door de opengelaten stukken in het schilderij zag men het eigenlijk te draaien shot. Samen vormden ze dan de illusie van een indrukwekkende omgeving of niet bestaande locatie. Films zoals Star Wars en Indiana Jones zijn in de jaren '70 en '80 onder andere met dit soort technieken gerealiseerd.

Game of thrones seizoen 6 kasteel

Tegenwoordig spreken we over digital matte extensions of digital mattes en worden de omgevingen fotorealistisch in de computer gecreëerd. Dit behelst een complex proces waarbij production designers, modellers, belichters en andere talentvolle artiesten samenwerken. Het proces lijkt op schilderen: soms moet from scratch een overtuigend geïntegreerd en realistisch geheel worden neergezet.


Bekijk hier een visual effects breakdown van Game of Thrones seizoen 4 met spectaculaire shots van voornamelijk locaties. Visual effects en reel door studio Rodeo FX:

De draken: de beste uit de filmgeschiedenis
game of thrones seizoen 6 draak

Of we in Game of Thrones seizoen 6 weer veel te maken krijgen met de vuurspuwende huisdieren van Daenerys Targaryen (ook wel bekend als Khaleesi) valt natuurlijk te bezien, maar dat ze tot de beste draken uit de filmgeschiedenis behoren staat buiten kijf. Ook hier is met veel aandacht voor detail en realisme gebruik gemaakt van 3D-animaties om actrice Emilia Clarke naadloos te laten acteren met deze CG characters .

Game of thrones seizoen 6 special effects

Foto: Khaleesi aait haar draak die, tijdens de shoot, niet meer is dan een groene bal op een even groene stok …

game of thrones seizoen 6 draak

Foto: … maar in vol ornaat en na de nodige visual effects ziet Kaleeshi's draak er in Game of Thrones seizoen 6 een stuk indrukwekkender uit.

game of thrones seizoen 6 special effects

Foto: Khaleesi's draak als 'work in progress'

game of thrones seizoen 6 draak

Foto: Khaleesi's draak in 'full swing'.


Bekijk vanaf 2:43 een stukje over het proces van het vervaardigen van Khaleesi's CG draken door BlueBolt, een VFX studio in Londen:

De Walk of Shame: visual effects die minder zichtbaar zijn
Game of thrones seizoen 6 cersei

De draken mogen dan overtuigende, maar desalniettemin evidente visual effects zijn, sommige effecten zijn onopvallend en uitsluitend dienstbaar. Een goed voorbeeld van onzichtbaar, maar zeer impactvol gebruik van visual effects is Cersei Lannister's (Lena Headey) lange, vernederende tocht door de straten van King's Landing in aflevering 10 van Game of Thrones seizoen 5. Tijdens deze walk of shame wordt ze, helemaal naakt, bespuugd en beschimpt. Alhoewel Headey zelf in beeld werd gebracht bij de medium en close shots, is een body double ingezet voor de totalen en werd Cersei's hoofd digitaal op het naakte lichaam van deze stand-in geplaatst. Naast de fysiek zware opgave van het spelen van deze scene voor de actrice zelf, dwongen haar zwangerschap op dat moment (en de talloze tatoeages op haar lichaam) deze oplossing af. Slechts in een paar korte momenten is er wellicht iets afwijkends te zien van deze verder zeer geslaagde head replacement (of body replacement , het is maar hoe je het bekijkt).


Game of Thrones seizoen 6

Het succes van Game of Thrones is uiteraard niet uitsluitend te danken aan de visual effects. Zoals altijd is een groots en meeslepend verhaal met overtuigende acteerprestaties de basisvoorwaarde voor het slagen van iedere dramaproductie. De visual effects leveren echter ook in GoT een onmisbare bijdrage aan het totaal van hoogwaardige disciplines zoals production design, kostuum en (special) make-up. Hieronder vind je een aantal screenshots uit de episodes van Game of Thrones 6.

Game of thrones seizoen 6 melissandre carice van houten

Game of Thrones 6: Zal Carice van Houten weer hoge ogen gooien?

game of thrones seizoen 6 tyrion lannister

Game of Thrones seizoen 6: Wat zullen Tyrion's plannen gaan zijn

Game of Thrones seizoen 6 Khaleesi

Game of Thrones: Zal het Khaleesi en haar draken lukken Westeros te bevrijden?


De verwachtingen zijn hooggespannen, maar zullen ongetwijfeld weer waar worden gemaakt in Game of Thrones seizoen 6. Winter is coming . En tot die tijd, kun je hier nog genieten van de visual effects break down van Game of Thrones seizoen 5:

Over de auteur

Visual effects supervisor Dennis Kleyn (1980) is eigenaar van de Nederlandse visual effects studio Planet X FX en met zijn team verantwoordelijk voor de effecten in vele Nederlandse film- en televisieproducties. Tevens is hij mede-oprichter van de NVX, de Nederlandse Vereniging van Visual Effects Professionals. Dennis is een maandelijkse guestblogger voor Discover en bespreekt daarin opvallende, actuele of interessante visual effects gerelateerde onderwerpen.