De playlist is het nieuwe cassettebandje

Door Samsung België 29.07.2016

Culture Streaming Muziek

muziek cassette streaming wireless audio speaker

Pumping Iron. Metal Gym Hours. Rapcaviar. Songs to Sing in the Shower. Workout Like Beyonce. Dylanesque. Getting Parents to Like Noise. Indie Sleeping Pill. Je kan het zo gek niet bedenken of er is een afspeellijst met bijpassende nummers voor gemaakt. De playlist is hot. En daarom ging Discover op onderzoek uit.

Playlist: De cijfers

Er zouden er maar liefst twee miljard gecreëerd zijn op Spotify. Toch is de playlist natuurlijk niet nieuw. Wie zat er vroeger niet met een cassettebandje bij de radio, te wachten tot dat ene nummer langs kwam om op te nemen voor 'zomertape 1994'. En maar hopen dat hetop één kant paste. Radio is in feite ook niets anders dan een afspeellijst. Volgens onderzoek van MiDiA Research luistert 31% van mensen die streamen naar playlists tegenover 29% die naar hele albums luistert. Onder de jongere generatie is dit verschil groter met respectievelijk 45% die afspeellijsten draait en 31% voornamelijk gehele albums.

De playlist is big data

De toekomst van online muziek lijkt dus bij de afspeellijst te liggen. Het is dus niet gek dat hier steeds meer geld in gestoken wordt. Zo kocht Google Play Music het bedrijf Songza, gespecialiseerd in afspeellijsten, en Warner Music Group kocht de website playlists.net, waar allerlei Spotify afspeellijsten verzameld worden. Maar ook wordt er meer geld besteed aan data-analyse over de luistergebruiken van mensen. Zo kocht Spotify The Echos Nest dat het bedrijf nu helpt om afspeellijsten te maken op basis van algoritmes. Daarnaast investeren muziekmaatschappijen ook in de afspeellijst door hun artiesten mee te laten nemen in populaire lijsten of door ze een eigen playlist in te laten richten. Zo heeft Filtr Nederland (onderdeel van Sony) 177.274 volgers.

Voor elk moment een geschikte playlist

Joggen muziek streaming

De playlist wordt tegenwoordig voor vele doeleinden gebruikt. Zo zijn er de vele mood afspeellijsten waarbij alle liedjes aansluiten bij een bepaalde stemming of bijdragen aan een bepaald doel. Ben je net gedumpt? Dan is er een afspeellijst vol zielige break-up liedjes. Is het tijd om te studeren? Dan is er een playlist vol rustgevende muziek. In een interview met 3voor12 zei Dieuwertje Heuvelings, Spotify's enige Nederlandse content editor en programmeur: "Opeens zagen we dat jongeren heel veel naar klassieke muziek gingen luisteren, omdat we het verpakten als studie- en focus-lijsten."

Met playlists nieuwe artiesten ontdekken

De afspeellijst is de plek om nieuwe artiesten te ontdekken of juist te pluggen. Twee grote succesverhalen zijn bijvoorbeeld popsterren Lorde en Hozier. Lorde was al geruime tijd te horen op Sean Parker's Hipster International afspeellijst voordat ze doorbrak. Hozier stond op diverse Spotify-lijsten en behaalde daarmee 46% van zijn eerste 'plays'. Maar ook de de hit 'Cheerleader' van OMI werd met behulp van afspeellijsten razend populair met een tropical house remix, terwijl het origineel eigenlijk al drie jaar oud is. Nederlands eigen succes is het nummer 'Waves' van Mr Probz die met een remix van Robin Schulz nu al aan 342,5 miljoen streams op Spotify alleen zit. Volgens Will Page van Spotify kon dit nummer grenzen overschrijden door middel van samengestelde afspeellijsten. Door een voedingsbodem te creëren voor onbekende artiesten, zullen deze muzikanten vanzelf het pad naar groter succes via radio en festivals in kunnen slaan. Music is not dead!