The Dali Dream: surrealistische virtual reality

Door Samsung België 06.04.2016

dscVR Film Virtual Reality Kunst

The Dali Dream: surrealistische virtual reality

Dat kunst niet saai hoeft te zijn, bewijst het Salvador Dali Museum in St. Petersburg, Florida. In haar nieuwste tentoonstelling ‘Disney and Dali: Architects of the Imagination’ is het mogelijk om als bezoeker in een schilderij van Dali te duiken met behulp van virtual reality: The Dali Dream.

De droom van Dali

Zodra je je Gear VR opzet, beland je in een donkere, onheilspellende woestijn. Je ziet een man met een kind; Dali en zijn vader. In de verte torenen twee grote standbeelden aan de horizon. Het zijn een biddende man en vrouw uit Dali's schilderij 'Archaelogical Reminiscense of Millet's Angelus', geschilderd rond 1933. Sam Luchini, creative director van Goodby Silverstein & Partners, verantwoordelijk voor deze 3d ervaring: "Je voelt je net een mier, terwijl je naar deze sculpturen kijkt. Het geeft een eenzaam gevoel, jij alleen in deze woestijn, gapend naar deze gigantische torens."


Startpunt Dali VR experience
salvador dali olifant

Het houdt gelukkig niet op met dit ene schilderij. Het is een startpunt voor een grotere toer door de verbeelding van Dali. Zo zie je kasteel ruïnes, de bekende olifanten met lange poten, een kreeft-telefoon en een meisje dat touwtje springt. Veel van Dali's schilderijen spelen zich af in een zelfde soort woestijn, hierdoor konden deze perfect gecombineerd worden voor een VR experience. Ook keren veel personages in meerdere werken terug, zoals de olifanten. Alle werken die gebruikt zijn, zijn onderdeel van de vaste collectie van het museum.


Dali's droom creëren
Dali VR

De makers kregen veel vrijheid bij de creatie van de VR experience. Je weet namelijk niet hoe de achterkant of binnenkant van bijvoorbeeld de ruïnes er uit zien. In de VR experience loop je er door heen. Ze gebruikten hiervoor dezelfde 3D modeling, belichting en texturing tools als game developers. Je kan niet de gehele ervaring beïnvloeden, maar wordt langs de diverse werken geleid. Je kan wel in elke richting kijken die je zelf wil.


Nieuwe manier van kunst ervaren

Met dit werk is er een geheel nieuwe manier uitgevonden om mensen kunst te laten ervaren en erbij te betrekken. Meer dan ooit kun je je inleven in een kunstenaar en zijn gedachtes. De werken van Dali zijn de perfecte match voor een dergelijke ervaring. Hij was zelf altijd innovatief en op zoek naar nieuwe vormen van kunst.


Ben je zelf niet in de gelegenheid om naar Amerika af te reizen voor dit spektakel? Met je smartphone kun je ook deze 360 graden video bekijken, kom je toch nog een beetje in de buurt.

Heb je een Gear VR en bekijk je dit artikel op een Galaxy S6 of S7? Klik dan op onderstaande button om de video via een facebook video direct in 360 te bekijken.