Virtual Reality: hoe sciencefiction realiteit werd

Door Samsung België 22.01.2016

dscVR Virtual Reality iot

Virtual Reality hoe sciencefiction realiteit werd, technologie, innovatie, vr, iot, gear vr, galaxy, samsung, discover

Virtual Reality is helemaal van nu. Virtuele werelden waar je snel een kijkje kan nemen laten ons goed zien wat de technologie van vandaag de dag allemaal kan. Maar voor sommigen zal het een gevoel van déjà vu opleveren. “Hier waren ze toch vroeger al mee bezig?” En tot op zekere hoogte klopt dat. VR was altijd al een prachtig idee, maar de uitwerking? Discover neemt je mee naar de lange reis die VR al afgelegd heeft.

VR: Waar het begon

Het idee van virtuele werelden en belevingen waar je je in kan wanen bestaat al sinds de jaren 50. Een verhaal geschreven door Stanley Grauman Weinbaum, sciencefiction auteur en gepubliceerd na zijn dood, speelt met dit idee. Hij schreef over een fantasiewereld die te betreden valt door het dragen van een speciale bril, ontwikkeld door een krankzinnige wetenschapper, waarin voor de drager de grenzen van de werkelijkheid vervagen. Want dat moest je zijn om zo iets te kunnen verzinnen: krankzinnig.

En hoewel het geen bril was, werd het in 1962 voor het eerst mogelijk om de wereld op je scherm te beleven. De Sensorama was een one-of-a-kind apparaat waarin meerdere zintuigen werden betrokken bij het kijken van een film. Er waren voor de machine 5 korte films gemaakt, die allemaal gebruik maakten van de ingebouwde geurverspreiders, ventilatoren, stereo-speakers en stereoscopische 3D-beelden, om zo de kijker meer dan ooit tevoren te betrekken in de film. Maar de ontwerper, Morton Heilig, kon er amper interesse voor vinden, maar de machine werkt nog, bijna 70 jaar later, nog steeds, en is ondanks de misschien achterhaalde technologie nog steeds indrukwekkend.

Senorama
Voer voor sciencefiction films
Tron

Waar VR ook een hele grote rol speelde, was de sciencefiction verhalen. Een wereld van fantasie die niet te onderscheiden was van de werkelijkheid, gaf voor sommige schrijvers een mooie kans om de duistere kant van de technologie te laten zien. Eind jaren 80 en begin jaren 90 was de hype voor VR als nooit tevoren. Films als Tron en The Lawnmower Man speelden met het idee van een vervaging tussen werkelijkheid en fantasie middels een virtuele omgeving, vaak met rampzalige gevolgen. Maar ook de positieve kant zag je voorbijkomen. In Star Trek waren de bekende Holodecks, een kamer waarin levensechte hologrammen geprojecteerd konden worden, de droom van iedere techneut.


Ideeën, dromen en prototypes
Try virtual reality

Niet alleen voor games en films gaf VR een reeks aan mogelijkheden, maar ook voor het zakenleven: werken op een virtueel kantoor vanuit huis, het oefenen van operaties op virtuele patiënten, het inrichten van een huis dat nog niet gebouwd is; de ideeën waren mooi en veelbelovend. Zulke hardware en software zou kunnen opleiden en voorbereiden op manieren zoals nooit eerder het geval was. Maar het bleef vaak bij ideeën, dromen en prototypes, want de technologie, die was er nog niet klaar voor.


Een 3D-theepot oppakken

Er konden wel basic simulaties gedraaid worden op prototypes, om zo het idee te kunnen verkopen aan bedrijven met een interesse hierin. Het eerdere voorbeeld van de Sensorama, bijvoorbeeld. Het Engelse bedrijf Division had een handschoen in combinatie met een VR-bril, die trackte hoe je je hand bewoog en welke vingers er wel of niet buigen. Op een video uit 1991 is te zien hoe ze onder andere een virtueel drumstel bespelen en een 3D-theepot oppakken en bekijken. Het was een primitieve vorm van VR die duidelijk tot op zekere hoogte werkte, en zag er vooral voor begin jaren 90 best revolutionair uit.

Definitieve doorbraak
Doorbraak visual

Maar hoe staan we er op dit moment voor? Staat VR aan de vooravond van haar definitieve doorbraak? Het ziet er naar uit van wel. Technisch gezien staat niets meer in de weg. Sterker nog: diverse, mooie VR-projecten schieten wereldwijd als paddenstoelen uit de grond. Zo kun je je Marriott hotelkamer als hub gebruiken om je in een tropisch paradijs te wanen, kun je de tunnels van de Noord-Zuidlijn verkennen en hoe sport en spel van de technologie gebruik kan maken en kun je als een ware fashionista front row zitten bij een modeshow van Tommy Hilfiger . En dat is slechts het begin. Een chirurg laten opereren op een virtueel lichaam, het behandelen van fobieën en angsten, het analyseren van allerlei soorten designs, en opleidingen in het algemeen. De applicaties zijn bijna oneindig.