Gear 360: VR camera met oog voor esthetisch design

Door Samsung Nederland 29.06.2016

dscVR Design Virtual Reality

Gear 360 samsung

Met de introductie van de Gear VR was er plotsklaps een nieuwe standaard binnen de wereld van virtual reality (VR). Maar met de komst van de Gear 360 heeft dit verhaal een nieuwe wending gekregen. Deze VR camera moest een innoverend device worden mét oog voor het esthetische aspect. We spraken met de designers van de Gear 360 over het design en hun inspiratie.

VR camera design team

Gear Vr Design team

Het design team bestaat uit Principal Designer Minki Ham, Senior Designer Kyunghan Noh and Assistant Designer Woojung Moon. Gedrieën namen ze de schone taak op zich om een vernieuwende VR camera te ontwerpen die behalve de professional ook de consument zou aanspreken. Dat ze alledrie al ervaring hadden met de ontwikkeling van camera's was wel een voordeel, echter vereiste de Gear 360 VR camera een andere aanpak: "We beschouwen het als een geheel nieuwe productcategorie, die een creatieve aanpak vereist. Onze ervaringen en vaardigheden in het ontwerpen van camera's hielp tot op zekere hoogte, maar voor het grootste deel moesten we vanaf nul beginnen omdat de beeldervaring heel anders dan die van de meeste camera's", aldus Kyunghan Noh.

VR camera: het concept

Gear 360 Sketch design
Gear 360 Space Design

De inspiratie voor de Gear 360 kwam letterlijk uit de lucht 'ruimte' vallen: "Ik werd geïnspireerd door de helmen die astronauten in de ruimte dragen. Deze helmen zien er sluik, naadloos en minimalistisch uit, maar zijn ook voorzien van een zeer stevige binnenstructuur", vertelt Kyunghan Noh, "Het idee van 360 graden beelden speelde ook een grote rol. In tegenstelling tot gewone camera's, maakt de Gear 360 beelden in een 360-graden gezichtsveld. De beelden die hij maakt zijn bolvormig, dus is het logisch om een bolvormige camera te creëren die een consistente kijkervaring vanuit elke hoek biedt".

Keuzes in kleur en materiaal

Gear VR Gear 360

Als de vorm een feit is, is het de beurt aan de kleur- en materiaalkeuzes. Ook daar werd goed over nagedacht: "Wat betreft kleurkeuze, moesten we eerst beslissen of de Gear 360 VR camera zou worden gepositioneerd als een stand-alone product, of dat het zou worden afgestemd op Samsung smartphones en de Gear VR. Het lanceren van een nieuw conceptproduct in een hele nieuwe kleur had vruchtbaar kunnen zijn om de aandacht op de Gear 360 te vestigen. Echter vonden we dat als gebruikers het apparaat in combinatie met de Gear VR zouden willen gebruiken, het beter zou zijn om hetzelfde zwart-wit kleurenpalet te hanteren voor de consistentie. Als het gaat om de materialen hebben we gebruik gemaakt van optimale oplossingen die oververhitting zouden voorkomen en de draagbaarheid van het apparaat zouden verbeteren. In tegenstelling tot de Gear VR is de aandrijfmotor van de Gear 360 VR camera geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Daarom hebben we gekozen voor materialen die bestand zijn tegen vervuiling, en hebben we een non-slip coating aangebracht op de accessoires voor gebruik buitenshuis", legt Assistent Designer Woojung Moon uit.

Uitdaging en finetunen van de VR camera

Gear 360 details

Het maken van een goed ontwerp gaat niet zonder slag of stoot. Er gaat een heel proces aan vooraf waarbij de ontwerpers te maken krijgen met uitdagingen, en voordat het eindresultaat er is ondergaat het ontwerp diverse fases van finetuning . Zo maakte het LCD scherm bovenop de VR camera eerst geen onderdeel uit van het originele designplan, en bleek het ook een uitdaging te zijn om de bolvormige camera zo klein, simpel en lichtgewicht mogelijk te maken. Kyunghan Noh: " Onze topprioriteit voor het design was om dit nieuwe type camera aantrekkelijk te maken voor de consument. We wilden de Gear 360 een geheel nieuwe productlook geven, één die hem onderscheidt van de bestaande apparaten. De uitdaging voor ons was om een apparaat te ontwikkelen wat totaal verschillende beelden creëert, zonder dat het de essentie van een 360-graden VR camera te verliest.