“Belgetariër” worden? Het kan in enkele kliks

Door Samsung België 26.07.2016

Food Koken Technologie & innovatie

belgetarier koken innovatie

Je boodschappen rechtstreeks van bij de boer? Het kan, en dankzij internet is het ook gewoon heel erg gemakkelijk. “Belgetarisme” is een term die door Carrefour geintroduceerd werd en een heel eenvoudige (en gezonde) manier is om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Doelbewuster bepalen wat er op ons bord komt en zo veel mogelijk weg blijven van het aanbod van supermarkten zijn hoofzaak voor meer duurzaamheid. Bio was al enkele jaren hip, maar eerlijk is eerlijk: het was niet altijd eenvoudig om bio te eten, en duur was het ook nog eens. Nu is het wel mogelijk om online heel eenvoudig lokale producten te kopen, en zo de korte keten te respecteren. En dus ook de kosten te drukken.

Gezond, ecologisch en eerlijker

Mensen snakken meer en meer naar "echte" dingen en ervaringen. De bewustwording is er gekomen dat we met z'n allen onze manier van consumeren moeten veranderen. Dat we beter in kwaliteit investeren dan in kwantiteit. En dat we voor een eerlijkere economie moeten zorgen. Wat voeding betreft, schijnen verse seizoensproducten, lekker van bij ons, met minder verpakking het antwoord te zijn. In de korte keten bepaalt de boer zelf de prijs in rechtstreekse lijn met de consument. Minder tussenpersonen betekent een eerlijker loon voor de boer maar ook een eerlijkere prijs voor de consument.

Hoe werkt het?

Je kiest online een initiatief in je buurt, dat kan een bioboerderij zijn of een landbouwcoöperatieve. Via een abonnement, krijg je dan wekelijks een pakket met lekkere – en extra verse – groenten of fruit die bijna rechtstreeks van het veld komen. Sommige boerderijen bieden ook vlees, vis of zuivelproducten aan, of zelfs voorbereide maaltijden en verzorgingsproducten. Thuislevering is mogelijk, maar meestal wordt er met afhaalpunten gewerkt waar je op precieze tijdstippen je bestelling kan oppikken. Hoe minder vervoer er komt bij kijken, hoe ecologischer en hoe voordeliger uiteraard.

Creativiteit op je bord

Omdat alles door de seizoenen wordt bepaald, heb je meer dan eens te maken met producten die niet vertrouwd zijn. Een uitdaging, maar soms is het wel even nadenken. Je krijgt dan ook vaak receptjes bij je pakket om in de keuken mee aan de slag te gaan.

Zin om zelf lokale producten in je routine op te nemen? Hier zijn 6 tips van Discover:

  • Smartmat levert een pakket bij je thuis met de nodige boodschappen en recepten om wekelijks een gevarieerd en gezond menu te kunnen klaarmaken, zonder te moeten nadenken over wat je gaat bereiden. Het innoverende concept hecht veel belang aan producten zonder overbodige additieven en zoveel mogelijk van lokale afkomst. Ook biologische ingrediënten nemen bij Smartmat een centrale plaats in: minstens 25% van de pakketten bestaat uit bioproducten, bij de vegetarische menu's gaat het zelfs om minstens 50%. Zonder impact op de prijs.


  • Biobello biedt de keuze uit 5 biologische groente -en / of fruitpakketten aan vaste prijzen, boordevol verse biologische groenten en fruit die steeds het seizoen volgen. Zo krijg je door het jaar heen voldoende afwisseling. Biobello werkt met heel wat afhaalpunten in Vlaanderen en Brussel en enkele in Wallonië.


  • De Wassende Maan beschrijft zichzelf als een "biologisch-dynamische landbouwcoöperatieve". Als "coöperant" investeer je als klant of sympathisant rechtstreeks in de groene economie in je buurt. In het zoeken naar een duurzame afzet voor groenten koos de bioboerderij reeds in 1995 voor de verdeling via biopakketten (met 45 afhaalpunten in en rond Gent).


  • Het concept van Boeren en Buren komt oorspronkelijk uit Frankrijk. In een Buurderij verkopen producenten rechtstreeks hun producten direct aan de "Buren". Er zijn dus geen tussenpersonen. Met 70 buurderijen in België vind je er zeker eentje in je buurt. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan je er gewoon zelf eentje openen.


  • Panier d'Eloïse is de eerste Belgische webshop met ambachtelijke en bioproducten van bij ons. Bier, wijn, koekjes, tapende, kruiden … de selectie is zeer uitgebreid en verfijnd. De webshop biedt bovendien een uitstekende thuisleveringsdienst. Perfect om jezelf plezier te doen of voor een origineel cadeautje dat zeker in smaak zal vallen.


  • Efarmz gaat nog een stapje verder door voorbereide maaltijden aan te bieden die aangepast zijn aan mensen met een lactose- of glutenintolerantie, of die binnen het paleo dieet passen. Dit online platform levert lokale en biologische seizoensproducten bij u thuis, in afhaalpunten of op kantoor. Momenteel is efarmz enkel in Wallonië en Brussel beschikbaar maar zal heel binnenkort ook in Vlaanderen aanwezig zijn.