Calla doet natuur en technologie met elkaar rijmen

Door Samsung België 20.07.2016

Food Interieur Technologie & innovatie

calla natuur technologie samsung

Online of in een kookboek een leuk receptje vinden, de nodige verse kruidenplantjes in de winkel halen, smullen… en dan de plantjes moeten wegdoen omdat je er maar niet in slaagt om ze in leven te houden. Het is iedereen al wel eens overkomen. De jonge Belgische startup 4senses brengt met Calla, hun binnenhuistuin, een slimme oplossing in een design jasje.

Home made is hip

Van de "dagelijkse kost" van Jeroen Meus tot de "sexy gerechtjes" van Sergio Hermann, de vele succesvolle kookprogramma's laten geen twijfel: als volwaardige Bourgondiërs, zijn Vlamingen de laatste jaren behoorlijk enthousiast bezig met eten. In een wereld die steeds digitaler wordt, is koken de perfecte manier om te onthaasten. Het delen van de maaltijd met vrienden en familie laat ons toe om terug met "echte" dingen in aanraking te komen. En zo is "home made" bijzonder hip geworden.

Groene vingers zijn niet meer nodig

Als we één ding hebben geleerd van alle bekende chefs, dan is het wel dat je geen lekkere gerechten kan klaarmaken zonder degelijke producten … en dus, zonder verse kruiden. Toch is het best wel moeilijk om zo'n plantje langer dan een paar weken in leven te houden. Ze eindigen dan ook vaak in de vuilnis … niet bepaald ecologisch verantwoord! Dankzij Calla, het ambitieuze project van de jonge ondernemers Florian Paquay en Romain Trigaux, behoort dit probleem binnenkort tot het verleden. Je hoeft de plug van de binnenhuistuin enkel in het stopcontact te steken, Calla neemt de rest over. De mooie LED-lamp past zich aan de lichtinval van je keuken aan alsook aan de cyclus van de plantjes zodat ze niets tekort komen, en het slimme watersysteem van Calla, dat water met de nodige voedingstoffen mengt, zorgt ervoor dat de kruiden altijd optimaal gevoed zijn.

Geslaagde crowdfunding

De startup werd eerst gesteund door Venture Lab, een incubator voor Luikse student-ondernemers, maar is nu volop bezig met crowdfunding. 4senses heeft via het platform Kickstarter al 25.000 euro verzameld en hoopt binnenkort de 50.000 euro te halen. Een geslaagde Kickstarter campagne zal het mogelijk maken om de geïnteresseerde beleggers te overtuigen en de binnenhuis tuin naar het grote publiek te brengen. Calla zal rond februari 2017 gelanceerd worden.