Zo krijg je een perfect gekoeld pintje

Door Samsung België 14.09.2016

Food Koken Koelkast

Bier tips andreas lunde

De zomervakantie mag dan voorbij zijn, het blijft momenteel flink nazomeren in België. En zeg nu zelf: wat is er meer verfrissend als een goed fris pintje op een zwoele zomerse dag? Discover vroeg Andreas Lunde, bier enthousiast en gids bij Brasserie Cantillon, om tips zodat ook jij van een perfect gekoeld pintje kan genieten.

Andreas, laten we direct terzake komen: hoe serveren we het best onze geliefkoosde biertjes?

Voor je ze opent, kan je het bier best minimum 2 uur in de frigo plaatsen. Meestal is de perfecte temperatuur zo'n 5 ° . Last minute kan je ook altijd je pintje in de diepvriezer steken voor zo'n 20 a 30 minuten om het snel te koelen. Maar vergeet het zeker niet! Lambiek is lekker op keldertemperatuur, het is te zeggen zo'n 15 ° . Als ze direct uit de koelkast komen, laat het dan zeker een tijdje opwarmen zodat alle smaken kunnen vrijkomen. Het bier zal ook wel opwarmen tijdens je degustatie. Hoe meer je het glas vastneemt, hoe sneller je lichaamstemperatuur het bier zal opwarmen.

Heb je zelf een paar aanraders voor zwoele (na)zomerdagen?

Belgische Lambiek

Ik drink het liefst Belgische Lambiek biertjes als het warm is. Dit is eerder aan de zure kant, zonder al te veel zoete toetsen, een smaak die ik met de tijd heb ontwikkeld. Ik ontdekte onlangs de BlossomGeuze van Brouwerij Lindemans: het is een oude geuze met vlierbloesem. Bovenop het zure aspect van Geuze bier, heeft het ook peperige en florale toetsen. Brasserie Cantillon heeft ook een vlierbloesem lambiek, de Mamouche. Echt subliem maar enkel korte tijd beschikbaar in de herfst en zeer moeilijk verkrijgbaar. Verder, drink ik graag een IPA bij warm weer. IPA staat voor Indian Pale Ale, normaal zeer fris en bitter. Het is zeer populair in Amerika en is nu ook makkelijker te vinden in België. IPAs zijn lekker bij warm weer omdat één van de hoofdingrediënten, hop, in grotere hoeveelheid aanwezig is dan bij ander pale ales. Hierdoor krijgt het bier een frisser en meer bitter aroma. Brussels Beer Project maakt heel goede IPAs die lokaal en makkelijk verkrijgbaar zijn.

En wat is nu de beste manier om bier te bewaren?

Dat hangt eigenlijk af van het type bier: het kan direct gedronken worden of jaren bijgehouden worden. Bier heeft altijd een "te gebruiken voor"-label maar de meeste biertjes worden best zo snel mogelijk opgedronken. Zeker bier IPA's. Hoe sneller je het bier degusteert, hoe dichter je ervaring zal liggen bij wat de brouwer wilde doorgeven. Als je een IPA te lang bewaart zal het volle potentieel van de aroma's en smaken verloren gaan. Als je niet van plan bent om je bier direct te degusteren, kan je het een best bewaren op een koele, donkere en drogere plaats. Licht en warmte zullen je pintjes naar de vaantjes helpen. Als je het bier in de koelkast bewaart, zal je het verouderingsproces van het bier vertragen. Bieren die het best in aanmerking komen om ze een paar jaar te bewaren zijn Lambiek en abdijbieren. Je kan ze in een wijnkelder bijhouden, liefst met een consistente temperatuur van onder 20 ° . Maar kijk wel altijd eens het label na. Vele Lambieks kunnen gemakkelijk 10 tot 20 jaar bewaard worden. Ze laten rijpen kan hetzelfde effect hebben als bij een goede wijn.

Conclusie

Afterwork drinks

Een nauwkeurige en stabiele koeling zijn belangrijk om van een perfect gekoeld biertje te kunnen genieten. De Samsung Precise Chef Cooling ™ gaat op efficiënte wijze de schommelingen in de temperatuur tegen. Ontdek alle details van het Samsung koelkastengamma hier .

Zin om nog meer biertjes te ontdekken? Dan kan je Andreas, aka Belgian Brew , volgen op Instagram, waar hij al zijn ontdekkingen mooi in beeld brengt.