Smart school in Colombia: overal innovatief onderwijs

Door Samsung België 24.11.2016

Good Technologie & innovatie

nomada smart school

Wereldwijd houdt Samsung zich bezig met onderwijsvernieuwing. Innovatief onderwijs om de leerlingen beter voor te bereiden op de toekomst. Ook in Nederland werken er al een aantal basisscholen met het Smart Education Hub-programma. Samsung Electronics Colombia lanceerde in juli 2016 de NOMADA Smart School, zo kunnen kids overal in dit land met behulp van Samsung technologie leren, creëren, innoveren en plezier maken. Waarom is dit zo innovatief?

Het  Smart Education Hub -programma is een initiatief van Samsung om onderwijsinnovatie te stimuleren. Het wordt schoolbesturen kosteloos aangeboden voor kwalitatief en vooruitstrevend onderwijs. Er wordt bijvoorbeeld een Smart Classroom ingericht met devices zoals tablets, een smartboard en geoptimaliseerde Wi-Fi. Ook krijgen de bestuurders, schooldirecteuren en leraren een innovatietraining onder de naam Smart Teachers. Hierbij werkt Samsung samen met verschillende partners. Een Smart Education Hub is opgebouwd uit drie onderdelen. Smart Classrooms die uitgerust zijn met de nieuwste technologieën. Smart Teachers die op de hoogte gehouden worden van de laatste technologische ontwikkelingen en Smart Sharing waarbij de Smart Teachers zoveel mogelijk kennis met elkaar delen. Het doel is om kinderen beter voor te bereiden op de toekomst. Met behulp van technologie en een meer persoonlijke aanpak voor iedere leerling.

Smart kids wereldwijd

Ook wereldwijd zit Samsung niet stil: in juli 2016 lanceerde Samsung Electronics Colombia de NOMADA Smart School, een portable leeromgeving zodat leerlingen in verschillende regio ’ s van Colombia kunnen leren, ook als ze niet direct toegang hebben tot een school. Het Samsung Smart School programma is al drie jaar succesvol op een aantal basisscholen in Colombia. Educatie wordt interactiever en efficiënter door nieuwe technologie en apparatuur. Het doel hier is om technologie in te zetten om de leeromgeving positief te beïnvloeden en om een nieuwe dynamiek te creëren tussen leraren en leerlingen: een meer gelijkwaardige verhouding in plaats van het oude hiërarchische systeem.

Kan het kind niet naar de klas, dan de klas naar het kind…

De NOMADA Smart School is de volgende stap in het Smart School programma in Colombia. “ Als het moeilijk is voor sommige kinderen in Colombia om naar school te komen, waarom kan het ‘ klaslokaal ’ dan niet naar hen toekomen? ” , zegt César Muñoz, Corporate Citizenship manager bij Samsung Electronics Colombia. “ Dit was het idee achter deze portable leeromgeving. Het is een replica van de Smart School omgeving zodat kinderen in het hele land er gebruik van kunnen maken, niet alleen de kinderen in de buurt van een Smart School. Dus zowel kinderen in de stad als kinderen in meer afgelegen landelijke gebieden. ”

Interactieve leeromgeving

smart school colombia samsung

NOMADA is een mobiele leeromgeving die flexibel, speels en vooral leuk is. “ Met behulp van de technologie van Samsung worden traditionele klaslokalen een interactieve leeromgeving waar alles samenkomt wat we in Colombia de afgelopen drie jaar geleerd hebben met betrekking tot Smart Schools. En hoe we verschillende leerprocessen positief kunnen beïnvloeden door innovatieve technologie ” , voegt Muñoz toe.      

Zoals bij traditionele nomaden

Het NOMADA systeem is te transporteren zodat deze ervaring niet afhankelijk is van een vaste locatie. Het draagbare ‘ Maloca ’ klaslokaal (een moderne grote tent) is door Samsung Electronics ontworpen om een Smart School leeromgeving na te bootsen voor kinderen in afgelegen gebieden in Colombia. De Maloca is uitgerust met tablets, computers, tafels en stoelen. Ook zijn er kleden en kussens ontworpen voor de momenten dat de hele groep samenwerkt. Het idee is dat kinderen in een cirkel kennis kunnen delen met elkaar, zoals dat ook gebeurde bij de traditionele Colombiaanse nomadische stammen. Ook bijzonder: er is opname apparatuur aanwezig om de omgeving te filmen, zodat de leerlingen kennis kunnen maken met de gemeenschappen, gebieden en culturen waar de tent al eerder stond.

Met elke NOMADA unit komt iemand mee die is opgeleid door Samsung om alles te faciliteren en begeleiden. Aan het einde van 2016 is het de bedoeling dat er acht NOMADA units door Colombia reizen. Bekijk hieronder hoe NOMADA in de praktijk werkt: