3 wetenschappelijke verklaringen waarom je met een UHD-TV meer uit Netflix haalt

Door Samsung België 25.11.2015

Home Netflix Technologie & innovatie Smart TV

3 wetenschappelijke verklaringen waarom je met een UHD-TV meer uit Netflix haalt, samsung suhd tv, suhd tv, suhd, samsung

Je hebt ‘Breaking Bad’ gebinged. Maar was je weleens opgevallen dat Walter White een tattoo tussen zijn vingers heeft? Waarschijnlijk niet, maar grote kans dat ie je wél opgevallen was wanneer je de Amerikaanse serie op een UHD-TV bekeken had. Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat je met een UHD-TV meer bij een film of serie betrokken bent dan een Full HD TV.

Neuropsycholoog dr. David Lewis van Mindlab onderzocht in samenwerking met Samsung wat het voor effect UHD TV-kijken op het brein heeft. Volgens Lewis is UHD TV-kijken een kwantumsprong in de kijkervaring, doordat het de manier waarop we televisie ervaren drastisch verandert. Bekijk hieronder een korte film over dit onderzoek:

1. TV kijken op een UHD-TV dompelt je meer onder dan Full HD-TV

Uit het onderzoek blijkt dat kijkers 38% meer ondergedompeld worden in hun TV-ervaring wanneer ze kijken naar een UHD-tv in vergelijking met een Full HD-scherm. Dit komt door0 een combinatie van verhoogde benaderingsmotivatie (of in welke mate men tot een bepaald iets wordt aangetrokken), een visuele verwerking en snellere bètagolven (die geassocieerd worden met actief nadenken en concentratie).


2. Met een UHD-TV kan je brein visueel meer verwerken

Kijk je naar een UHD-TV, dan ligt je visuele verwerking 62% hoger dan bij Full HD-tv. Dit wil zeggen dat de hersenen hun capaciteit om visuele informatie te verwerken sterker aanspreken. Deze verhoogde hersenactiviteit zorgt voor een meer gedetailleerde en rijkere voorstelling van wat er exact gebeurt op het scherm.


3. Je voelt je meer aangetrokken tot UHD-TV dan tot Full HD-TV

De onderzoekspersonen voelden zich tijdens het onderzoek 25% meer betrokken wanneer ze iets voor het eerst bekeken op de Samsung SUHD-tv. Ze voelden zich meer paraat om te reageren op wat er op het scherm gebeurde, aandachtiger, meer gefocust en geconcentreerd: ideaal voor fans van actiefilms die op zoek zijn naar een intensere kijkervaring.


Methodologie
Visual SUHD Exp

Het neuropsychologische onderzoek 'Screen Sensation: The Ultra HD Effect' analyseerde de fysiologische processen tijdens het kijken naar UHD-tv vergeleken met Full HD-tv. Full HD (ook wel 1080p genoemd) biedt meer dan vijf keer zoveel beeldinformatie als beelden in standaarddefinitie, en Ultra High Definition-tv's (UHD) kunnen beelden weergeven met vier keer meer detail dan Full HD.


Bij de deelnemers (tussen 18 en 65 jaar oud) werden elektroden op de hoofdhuid geplaatst. Daarna werden hun hersenactiviteit (via elektro-encefalografie of EEG), elektrodermale activiteit (EDA) en hartslag gemonitord. Ze kregen beelden te zien van de toonaangevende streamingdienst Netflix en uit een Europese voetbalwedstrijd op topniveau, zowel in UHD als HD. Om de onpartijdigheid te garanderen, bleef het merk van de tv's tijdens het onderzoek verborgen.