9x Hoe de lastigste stoffen en vlekken toch goed uit de was komen

Door Samsung België 17.11.2015

Home Technologie & innovatie Fashion Wasmachine

9X Hoe de lastigste stoffen en vlekken toch goed uit de was komen, smart home, EcoBubble

Leuk zo'n zijden jurkje, maar moet je daar echt voor naar de stomerij als er een vlek op zit? En kun je je kasjmieren trui alleen met de hand wassen? ‘Niet als je deze op de juiste manier wast,’ zegt Saskia Soeterbroek, Productmanager Wasmachines bij Samsung Nederland. Volg je haar onderstaande wastips, dan was je als een pro.

Hoe was je kleding van synthetische stoffen
Hoe was je kleding van synthetische stoffen?

'Stoffen zoals polyester, nylon, spandex, acryl en acetaat krimpen niet zo snel en kunnen vlekken op waterbasis weerstaan,' zegt Soeterbroek. Kies voor een wasprogramma op 40 º en een regulier wasmiddel. Synthetische stoffen zijn meestal statisch en kunnen permanent kreuken als ze niet zorgvuldig zijn gedroogd (dus op lage stand in de wasdroger).

Hoe was je wollen kleding?

Wol is duurzaam materiaal maar krimpt in warm water. Soeterbroek legt uit: 'Zet dus je wasmachine op het wolwasprogramma op de zo koudst mogelijke stand (liefst onder de 30 º ), gebruik een kleine hoeveelheid wolwasmiddel en laat aan de lucht drogen.'

Hoe was je zijden kleren?

Zijde: een delicate stof gewonnen uit de eiwitvezels van de zijderups. Deze stof wordt geverfd en kan gevoelig zijn voor kleuruitloop. 'Het beste kun je zijden items in een daarvoor bestemd waszakje stoppen, koud wassen met een speciaal wasmiddel en aan de lucht drogen,' aldus Soeterbroek.


Hoe was je linnen kleding?

Linnen is gemaakt van de vezels van de flax-plant, het kreukt heel makkelijk en moet gestreken worden. Ook linnen was je koud met een mild wasmiddel op een kreukvrij wasprogramma, en hang je na het wassen bij voorkeur op. 'Of leg het plat om de grootste kreuk te voorkomen,' voegt Soeterbroek toe.

Hoe was je kledingstukken van kasjmier?

Dit zachte en fijne woltype is afkomstig van de kasjmiergeit. Kasjmier items kun je prima met de wasmachine wassen, maar het gaat vaak mis bij het centrifugeren. Soeterbroek: 'De Diamond Drum in de Samsung wasmachines zorgt ervoor dat de kleding behoedzaam in de trommel wordt verplaatst, wat bij delicate materialen heel belangrijk is. Kies ook hier voor een koud wolwas-programma en gebruik een kleine hoeveelheid speciaal wolwasmiddel om krimp en beschadiging te voorkomen. Haal het kledingstuk zonder centrifugeren uit de wasmachine, rol het op in een handdoek om het teveel aan vocht te absorberen en leg het item plat te drogen.'


Hoe verwijder je inktvlekken?

Soeterbroek: 'Nachtje laten weken in koud water met wasmiddel. Vervolgens wassen zoals aangegeven op het label.'


Hoe krijg je koffie / wijnvlekken uit je kleren?

'Laat je kleren ongeveer een uur in koud water weken. Daarna kun je ze in de wasmachine gooien. Bij wol en zijde moet je wel een speciaal bleekmiddel gebruiken. Geen chloor,' aldus Soeterbroek.


Hoe verwijder je make-up vlekken?

'Behandel je kleren voor met onverdund vloeibaar wasmiddel en laat een uurtje intrekken', legt Soeterbroek uit. 'Was het vervolgens zo heet mogelijk, maar let op: nooit warmer dan aangegeven op het label.'


Hoe kun je kauwgom uit je kleren krijgen?

'Da's een lastige', lacht Soeterbroek. 'Laat de kauwgom eerst hard worden. Dit doe je door het kledingstuk plaatselijk te behandelen met een ijsklontje of deze in een zak te doen die je vervolgens in de vriezer legt. Verwijder daarna zoveel mogelijk gom en indien nodig behandelen met oplosmiddel. Wassen doe je daarna gewoon zoals op het label staat aangegeven.'


Nog een paar weetjes voor optimaal wasresultaat:

1.Voorkom kleuruitloop door een schepje zout in de wasmachine te gooien.
2.Donkere en felgekleurde kleding binnenstebuiten keren en zo koud mogelijk wassen om vervaging te voorkomen.
3.De wasmachine mag niet te leeg maar ook niet te vol zijn om er optimaal gebruik van te maken.

4.Door op lage temperatuur te wassen heeft kleding van delicaat materiaal niet alleen een langer leven, je bespaart ook energie wat uiteindelijk beter is voor het milieu!