Interieur design: 6 x waanzinnige designs van de gebroeders Bouroullec

Door Samsung België 11.02.2016

Home Interieur Smart TV Design

interieur design bouroullec

De Bretonse broers Ronan en Erwan Bouroullec zijn een begrip in de wereld van interieur en design. Ze hebben gewerkt met de grootste merken en hun ontwerpen prijken in de vaste collecties van 's werelds belangrijkste musea, waaronder het MoMa in New York, het Design Museum in Londen, het Centre Pompidou in Parijs en het Museum Booijmans van Beuningen in Rotterdam.

Dat deze heren als duo werkzaam zijn, maakt dat ze ook een hoge mate van productiviteit hebben. Grote kans dat je al eens op één van hun stoelen hebt gezeten, of met het door hen ontworpen bestek hebt gegeten.


Bouroullec interieur design: wie, wat, waar?
ronan bouroullec, erwan bouroullec

Foto: de gebroeders Bouroullec


De gebroeders Bouroullec zijn geen tweeling -wat op het eerste gezicht niet geheel onlogisch lijkt- maar ze schelen vijf jaar. Ronan is de oudste van de twee, en ze zijn beiden geboren in Quimper, in de Franse streek Bretagne. Ze bundelden zo'n 20 jaar geleden hun krachten, wat niet onopgemerkt bleef want hun carrière nam een vlucht toen ze door het Italiaanse Cappellini werden gevraagd om voor een industrieel design project te ontwerpen. Vanaf dat moment begon het balletje te rollen en kwam zelfs modeontwerper Issey Miyake bij ze aankloppen om zijn APOC-winkel vorm te geven. Vele samenwerkingen volgden, evenals een reeks awards. De meest recente erkenning komt met de winst van de Wallpaper* 'Designers of the Year' Award 2016 , welke voor de 12e keer werd georganiseerd door het gerenommeerde design- en lifestyle magazine Wallpaper*


Samen sterk
interieur design drawing

Hun werk wordt vaak omschreven als 'poëtisch praktisch': "We streven ernaar niet enkel functionele producten te ontwerpen" zei Erwan Bouroullec al eens tegen de New York Times . Ze vullen elkaar aan en ze zijn elkaars klankbord. De één is vooral gepassioneerd, de ander is de zogezegde 'klusjesman' die met zijn handen werkt. In een interview met het blog confessionsofadesigngeek zeggen ze hierover: "Het is heel interessant om onze beider persoonlijkheden te verenigen want we zitten niet tegelijkertijd in het daadwerkelijke dagelijkse proces, dus het is ook weer niet helemaal duidelijk omdat we veel gemeenschappelijke capaciteiten hebben. De grootste hindernis in het duo-werk is dat we elkaar binnen een project kunnen tegenspreken, maar aan de andere kant kunnen we elk op een bepaald onderdeel van het ontwerpproces focussen, wat weer een voordeel is om met sterke ideeën te komen."


6x Bouroullec designs

Net als hun collega, generatie- en landgenoot Philippe Starck leveren ze sinds twee decennia jaarlijks een meervoud aan producten, installaties en projecten af aan de design- en consumentenwereld. Discover dook in het werk van de Bouroullecs en de volgende vijf ontwerpen zijn zowel divers als het meest representatief voor de Bouroullec-stijl: "Onze moeilijkste taak is weglaten, weglaten, weglaten" aldus de broers in de documentaire Objectified .


1. 'Lustre Gabriel'

Dit is een lichtinstallatie in het Château de Versailles (2013). Het is 12 meter lang, weegt 500 kg en bestaat uit 800 kristallen modules in een LED lichtsysteem wat bevestigd is aan een roestvrijstalen skelet.


2. 'De Vegetal' chair voor Vitra (2008)
Stoelen bouroullec met kleur

De 'Vegetal' chair is geïnspireerd op de vorm van planten. Het aanvankelijke idee was die van een stoel die zou ontspruiten als een plant. Een plantaardige stoel, zijn takken zacht gebogen om een zitting en rugleuning te vormen. Het komt uit een fascinatie van verschillende soorten oude meubels, die geïnspireerd zijn op planten. Stapelbaar, geschikt voor binnen- en buitengebruik.


3. Quilt sofa, fauteuil en poef collectie voor Established & Sons (2009)
Blauwe bank, established & sons

Deze collectie bestaat uit een gestoffeerde, honingraat-achtige huid van hi-tech stretchstof met individuele foam inserts, aangebracht over een glasvezel schelp. De lappendeken componenten zijn zowel wiskundig in design als decoratief, en geven een troostend en geruststellend gevoel aan deze functionele stoel.

4. De CENTRAL Folding table voor Magis (2010)
Folding table voor Magis

Deze tafel is een ronde, bistro-achtige tafel voor dagelijks gebruik. Het concept is een zo eenvoudige mogelijke tafel te creëren voor een verscheidenheid aan gebruiksmomenten en omgevingen. Hij is vouwbaar dus functioneel, en kan zowel binnenshuis in de keuken worden neergezet als in grote getale op het terras van een oud café in Parijs.


5. Tafellamp en opbergobject in één voor FLOS (2011)
Tafellamp FLOS

Het vlakke voetstuk van de lamp fungeert als een plateau waar spullen op neergelegd kunnen worden. Het licht van de lamp verlicht ze als ware het objecten op een podium.


6. Samsung x Bouroullec brothers
Interieur design bouroullec sketch

Binnenkort hebben we de eer je onze allereerste samenwerking met de Bouroullec Brothers te presenteren. Deze uniek ontworpen tv is zelfs het allereerste tech product dat de heren ontworpen hebben.