Maak van jouw “waskot” een echte “laundry room”

Door Samsung België 27.09.2016

Home Fashion Wasmachine Interieur

laundry room wasklot

Discover journaliste Kim Verhegge werd tijdens haar jaar in de VS geïntrigeerd door de Amerikaanse “laundry rooms”. Het idee achter dit concept: je “waskot” een upgrade geven – inclusief mooi design en leuke accenten – om er een volwaardige kamer van te maken. Door deze ruimte evenveel belang te geven als gelijk welke andere kamer in je huis, maak je van de gebruikelijke corvée een veel aangenamere taak. Heb jij ook zin om hier werk van te maken? Lees dan snel volgende tips voor de ultieme “laundry room”-beleving.

Tip 1: De ideale plaats vinden

Niet iedereen heeft plaats voor een aparte wasruimte. Vaak komen de wasmachine en droogkast dan in de keuken of badkamer terecht. Maar als je wel ruimte hebt, wat is dan de ideale plaats? Dit hangt hoofdzakelijk af van de levensstijl van je familie. Een paar vragen die je je zeker moet stellen: hebben jullie veel mensen over de vloer? Is de keuken het hart van jullie huishouden? Hoe vaak doen jullie de was? Moet je veel trappen doen tussen de verdiepingen?

Tip 2: Wash. Dry. Fold. Repeat.

Wash. Dry. Fold. Repeat.

Wassen, strijken … velen onder ons zien het als lastige taak en daarom hechten we vaak niet veel belang aan de plaats waarin het allemaal moet gebeuren. De wasmachines en drogers komen dan ook meestal in een donker hoekje of in een saai kamertje terecht. Efficiëntie en mooi design zijn geen prioriteiten. Maar zeg nu zelf: zou het niet veel leuker zijn om je was te doen in een ruimte die je met plezier hebt ingericht en waar een leuke sfeer hangt? Een taak waar je tegenop kijkt wordt veel gemakkelijker als je toch iets hebt om naar uit te kijken. Enter the american style laundry room!

Tip 3: De keuken, het hart van het huis

In nieuwbouwwoningen komt de wasruimte vaak in een apart kamertje naast de keuken. Deze plaats biedt het voordeel om centraal te zijn, en je hoeft je dus niet helemaal af te zonderen om de was te doen. Het nadeel is wel dat de wasmachine en droger geluid maken, niet bepaald handig als je mensen over de vloer hebt of als je rustig naar een filmpje wilt kijken. Plus, keukens zijn meestal op het gelijkvloers en dan moet je veel trappen doen me je propere (en vuile) was.

Tip 4: Van kelder tot bovenverdieping

Een andere handige plaats is de kelder, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je helemaal afgezonderd zal zijn en dat het niet eenvoudig zal zijn om hier een aangename kamer van te maken door het gebrek aan licht. Je laundry room op een bovenverdieping installeren biedt dan weer het voordeel dat het dicht bij de kamers is, en dat je minder over en weer zal moeten lopen. Als je het gewoon bent om je was 's avonds laat te doen om van het nachttarief te profiteren, moet je wel goed nadenken over de geluidsfactor.

Tip 5: VRT Plus-technologie

Bij het ontwerpen van de AddWash machine van Samsung werd hier wel aan gedacht: de VRT Plus-technologie verzekert een optimale samenwerking tussen speciaal ontwikkelde technologie en trillingsensoren wat actief trillingen vermindert. De wastrommel wordt zo perfect in balans gehouden en jij hebt last van minder geluidshinder en trillingen. De wasmachine biedt bovendien een wasprogramma dat in minder dan een uur je was stralend schoon krijgt. Wat ook minder lang energieverbruik en geluid betekent.

Tip 6: Pinterest-perfect

Pinterest-perfect

Mooie lichte kamers, marmeren werkbladen, grafische posters, plantje hier, bloemetje daar … Als je de woorden "laundry room" op Pinterest opzoekt, zal je waarschijnlijk direct beginnen dagdromen! Maar wat al die pareltjes gemeenschappelijk hebben is hoeveel denkwerk er werd in gestoken. Er komt heel wat kijken bij zo'n technische ruimte omdat het eerst en vooral heel praktisch moet zijn.

Tip 7: Bye-bye rugklachten

Het is bijzonder handig om je wasmachine en droger op een verhoogje te plaatsen. Dan moet je niet meer bukken om je propere was in de wasmand te doen. Een ander praktisch trucje als je de apparaten hoger hebt geplaatst: een uittrekbaar blad onder je wasmachine om je wasmand op te plaatsen en makkelijker je propere was uit te laden.

Tip 8: Rechts en links

Een heel simpel trucje om het eenvoudiger te maken om je was direct van de wasmachine in de droger te krijgen, is om zeker te zijn dat openingen van de twee machines op elkaar afgestemd zijn. Als je wasmachine links opent moet je dus zeker maken dat je droger rechts opent zodat er nooit een deur in de weg staat. Simpel, toch? Iets om aan te denken als je nieuwe apparatuur aanschaft.

Tip 9: Hoe meer ruimte, hoe beter

Dit geldt uiteraard ook voor je wasruimte. De laatste jaren zijn meer en meer mensen in steden gaan leven en is plaats heilig geworden. Indien je weinig plaats ter beschikking hebt, kan de nieuwe Samsung Add Wash Washer-Dryer Combo goed van pas komen. Twee functies in één toestel, meer plaats dan dit kan je niet besparen! Het Add-deurtje kan bovendien ook gebruikt worden tijdens een droogcyclus, handig voor kledingstukken die met de hand moeten worden gewassen maar wel in de droger mogen. Vanaf november beschikbaar.

Tip 10: Elk hoekje optimaal benutten

Indien je apparaten op een verhoogje staan, zal een tafel of een centraal eiland goed van pas komen voor het plooien en strijken. Anders kan je een doorlopend werkblad boven je wasmachine en droger plaatsen. Dit oogt niet alleen harmonieus maar biedt je ook een plaatsje om je was makkelijk te sorteren en op te plooien. Ook het plaatsen van een kledingstang kan handig zijn om hemden of jurkjes te laten drogen. En als je laundry room eerder aan de kleine kant is, denk er dan aan om een paar kleine droogrekken aan de muur te bevestigen.

Met behulp van slimme apparaten en een paar tips kan iedereen eenvoudig zijn ideale "laundry room" samen stellen. Nog wat visuele inspiratie nodig voor je aan de slag gaat? Neem zeker een kijkje op het Laundry + Organizing Pinterest bord van Discover journaliste Kim Verhegge.