Roomin maakt van interieurinspiratie een totaalervaring

Door Samsung België 12.07.2016

Home Interieur App

interieur inspiratie app

Uren kunnen we al virtueel rondneuzend doorbrengen op inspiratiebronnen als Pinterest. Maar eerlijk, vaak is het ook frustrerend, niet? Concrete informatie over die ene mooie design lamp of dat prachtige vaasje kan je bijna nooit terugvinden. Als fervente interieurliefhebbers wilden journaliste & blogster Stephanie Duval en haar partner in crime Nele Pieters hier verandering in brengen. Discover redacteur Kim Verhegge had het met Stephanie Duval over hun gloednieuwe interieurconcept Roomin.

Zeg me zeker als ik fout ben, maar Roomin lijkt mij een heel persoonlijk verhaal: het linkt storytelling & interieur-inspiratie, het is heel erg visueel en brengt 'on point' informatie. Plus, je richtte het op met je businesspartner en vriendin, Nele Pieters. Kan je een beetje meer vertellen over hoe het concept tot stand kwam?

Stephanie Duval: Het is inderdaad op verschillende manieren een erg persoonlijk verhaal. Het concept kwam tot stand door de verschillende achtergronden die mijn partner Nele Pieters en ik samenbrengen: zij is handelsingenieur met ervaring op gebied van grootschalige marketing en customer experience, ik studeerde literatuur en werd daarna een storyteller voor verschillende media en communicatieconsultant. Nele benadert de zaken dus eerder vanuit het perspectief van de bedrijven, terwijl ik de dingen zie vanuit het standpunt van de consument. We vullen elkaar op zo'n manier aan, dat we samen het ganse plaatje kunnen brengen: informatie die interessant is voor de interieurwereld én de geïnteresseerde consument, die tegelijk ook die emotionele snaar weet te raken.

Daarom is de storytelling die we brengen altijd inherent heel persoonlijk: of dat nu op Roomin.be is, in onze offline ervaringen of via andere kanalen. We geloven dat de periode voorbij is waarin mensen zich wilden spiegelen aan perfecte ideaalbeelden: afgeborstelde interieurs, bijna showroom-achtige omgevingen en onbetaalbare architecturale woningen. Sinds bloggen de media zo hyperpersoonlijk maakte, en fenomenen als The Selby en Freunde von Freunden of magazines zoals Apartment zo'n radicaal andere manier lieten zien om mensen te inspireren, voelen mensen zich eerder aangesproken door persoonlijke verhalen. Die zijn nooit perfect, maar altijd bijzonder inspirerend.

Jullie willen niet enkel online maar ook offline inspireren, hoe kwam dit idee er?

Mensen leven niet online OF offline: ze zijn zich amper nog bewust van de kanalen die ze gebruiken om zich te laten inspireren, en switchen moeiteloos van het ene naar het andere. We zijn ervan overtuigd dat het de totaalsom is die het boeiend maakt: een handige online tool die toegankelijk is op elk moment van de dag, vanop elk mogelijk technologisch device; maar ook een tastbare ervaring. Echte gezelligheid kan je nu eenmaal beter creëren in een offline ervaring dan via een kil scherm. Bovendien willen mensen ook graag dingen kunnen aanraken: die tafel, die zetel, die vaas die ze online hadden gespot. Ze zien en ervaren de dingen ook graag eens 'in het echt.'

roomin bedroom

Roomin biedt ook veel meer dan enkel interieurinspiratie, via workshops of events. Het zijn wel heel erg verschillende dingen (yogasessies, etentjes, … ), kan je hier misschien een woordje uitleg over geven?

Een interieur is volgens ons niet gewoon een visueel of stilistisch en statisch gegeven: het is een omgeving die je creëert waarbinnen een groot deel van je leven zich afspeelt. Een interieur verandert mee met je leven, en moet het mogelijk maken om je leven op de leukst mogelijke manier te leiden. Om dat extra in de verf te zetten, organiseren we allerlei activiteiten in ons ervaringsappartement – de naam zegt het zelf: zo bieden we onze bezoekers de kans om het interieur echt te 'ervaren' in plaats van gewoon te bekijken. We maken het onze bezoekers mogelijk om een emotionele band te krijgen met de merken en producten die we samenbrachten ter inspiratie. Als je aan een tafel hebt gegeten of op een bed hebt gezeten tijdens een workshop aromatherapie, dan heb je nu eenmaal een ander beeld van die meubels dan wanneer je er gewoon naar gekeken hebt. En uiteraard kozen we voor activiteiten en workshops die onze bezoekers nog verder kunnen inspireren om een fijn leven te leiden. We laten ons leiden door zogenaamde life hacks: dingen die het leven mooier, aangenamer of gemakkelijker maken, zonder dat ze teveel geld kosten of te ingewikkeld zijn.

Het eerste ervaringsappartement is nu in Antwerpen gevestigd, zal dit altijd het geval zijn of zullen jullie ook naar andere Belgische steden trekken?

Het is de bedoeling om twee keer per jaar, telkens in een andere stad neer te strijken. De volgende Belgische stad ligt al vast voor het najaar, maar niets houdt ons tegen om ook over de landsgrenzen heen te kijken. We gaan telkens op zoek naar een unieke, inspirerende locatie, en laten ons daardoor leiden om een interieurarchitect aan te stellen die er volledig haar of zijn ding mee mag doen. Op die manier zal elke Roomin woonst een compleet andere stijl meekrijgen en een totaal andere ervaring bieden.

roomin bathroom

Nog twee persoonlijke vraagjes: wat was je laatste aankoop voor je eigen interieur? Waar haal jij online je interieurinspiratie?

De laatste aankoop voor mijn eigen interieur was een geurkaars van bij Antwerpse boetiek Havn, van het merk Lola James Harper. Ik heb echt een verslaving aan geurkaarsen: het lijkt een klein detail, maar ze kunnen de sfeer in een kamer compleet veranderen.

En interieurinspiratie haal ik vooral uit de 'echte' wereld. Tijdens reizen let ik altijd heel erg op de inrichting van de plekken waar ik kom. Soms kom ik in een juice bar of een hotellobby en voel ik me er zo goed, dat ik probeer te achterhalen hoe dat komt. Meestal kan ik het dan wel herleiden naar een combinatie van slimme inrichting, mooie materialen en leuke, originele details en meubels. Daar haal ik energie uit, en heel veel inspiratie om thuis zelf aan de slag te gaan. Online geniet ik er ook van om te browsen op Pinterest, al voel ik me nadien vaak een beetje 'leeg' om het zo te zeggen. Dan heb ik uren zitten pinnen, maar blijft er niets concreet hangen. Ik hoop dat mensen aan Roomin.be toch een ander soort ervaring overhouden: dat ze nuttige tips en adviezen kunnen linken aan specifieke producten, en echt het gevoel hebben dat ze er iets mee kunnen gaan doen.

Foto's: Ilja Smets