Het huis van de toekomst

Door Samsung België 05.03.2015

Home Robotstofzuiger Technologie & innovatie Interieur CES

smart home, samsung, wasmachine, ecobubble

Voor velen is het huis van de toekomst echt iets voor de toekomst. Maar 29 oktober 2014, de 45e verjaardag van het internet, herinnert ons eraan hoe snel technologie zich heeft ontwikkeld en welke grote invloed het heeft gehad op ons leven. Naar verwachting zijn er in 2015 al 25.000 miljoen apparaten met een internetverbinding. Smart Living is hier.

Dit zullen er alleen nog maar veel meer worden - variërend van lampen en verwarmingsapparaten tot sloten op ramen en deuren – allen te besturen vanaf onze telefoon en wearables. Deze apparaten zullen snel naadloos samensmelten met ons leven: Wanneer we opstaan, staat de koffie al klaar, familieleden op afstand hebben een virtuele plaats aan tafel … En al deze mogelijkheden vallen terug te leiden op deze dag, 45 jaar geleden, wanneer twee computers voor het eerst verbinding maakten met elkaar.

"De grootste verandering, transformatie zelfs, zal plaatsvinden in ons eigen huis, met een snelheid die we ons bijna niet kunnen voorstellen" stelt BK Yoon, CEO van Samsung Electronics. Tijdens de openingsspeech op de IFA in Berlijn lichtte de CEO Samsungs visie op het "Huis van de Toekomst" toe.

De wereld innoveert in een razendsnel tempo. Wat heeft dit voor invloed op hoe ons huis er over een paar jaar uit ziet? Dit onderwerp stond centraal tijdens de opening van de grootste consumentenelectronicabeurs van Europa, de IFA 2014. BK Yoon, CEO van Samsung, deelde tijdens de Keynote speech de visie van Samsung.

Volgens BK Yoon moet het "Huis van de Toekomst" aansluiten bij de levensstijl van de bewoner. In plaats je te overweldigen met technologie, moet het Huis van de Toekomst anticiperen en inspelen op jouw behoeften.

Show Me, Know Me, Tell Me: volledige aanpassing aan jouw behoeften

Hoofdkenmerk van het Huis van de Toekomst is dat het zich volledig aan jouw behoeften aanpast op drie manieren.

Show Me: Je huis stelt je op de hoogte van nuttige, belangrijke en soms ook ingewikkelde informatie. Je krijgt bijvoorbeeld een melding wanneer je je medicijnen in moet nemen of als er luchtvervuiling geconstateerd is. Je huis kan je zelfs tips geven om energie te besparen!

Know me: Ook leert je huis jouw dagelijkse patronen te herkennen. Je huis weet hoe laat je doordeweeks opstaat en zet bijvoorbeeld alvast het licht en je koffieapparaat aan.

Tell Me: Je huis past zich proactief aan jouw behoeften aan en geeft je suggesties en ideeën. Hoe makkelijk is het als je huis jou bijvoorbeeld automatisch een lekker recept geeft op basis van overgebleven ingrediënten in je koelkast?

Het Huis van de Toekomst: dichter bij dan je denkt!

De verwachting van Samsung is dat Huis van de Toekomst even snel in ons leven ingebed zal raken als smartphones en tablets: voordat we er erg in hebben, zal het hierboven beschreven huis tot de werkelijkheid behoren. Samsung voorspelt zelfs dat vóór 2018 wereldwijd zo'n 45 miljoen smart home diensten geïnstalleerd zullen zijn.

Samsung heeft met zijn grote innovatiekracht de mogelijkheid om een leidende positie te nemen in deze markt en de eerste samenwerkingen met marktleiders op het gebied van slimme oplossingen voor in het huis zijn een feit. Ook is recentelijk de technologie en het talent van SmartThings overgenomen, een leidend open platform voor next-generation smart home beleving.

De gehele maatschappij profiteert

De introductie van het slimme huis zal volgens Samsung snel een positief effect hebben op de gehele maatschappij en het milieu. Er zal bijvoorbeeld veel efficiënter met energie worden omgegaan en de veiligheid neemt toe door betere bescherming van het huis. Ouderen zullen een toegenomen onafhankelijkheid en gemoedsrust ervaren wanneer hun eigen huis hen zorg biedt. Het Huis van de Toekomst creëert, zelfs wanneer we alleen wonen, een meer en meer sociale en onderling verbonden maatschappij.

De grootste verandering, transformatie zelfs, zal plaatsvinden in ons eigen huis, met een snelheid die we ons bijna niet kunnen voorstellen

Quantum Leap of Innovation

Samsung is er geheel van overtuigd dat de visie die het bedrijf heeft voor het Huis van de Toekomst de grootste stap in de geschiedenis van innovatie zal betekenen die we ooit hebben gekend. Tijdens zijn speech op de IFA 2014 benadrukte CEO BK Yoon dat de consument Samsung als een leverancier van unieke en volledig op jouw afgestemde diensten en ervaringen moet zien in plaats van een technologiebedrijf.

Blijf op de hoogte van deze interessante ontwikkelingen (Engelse website): Samsung Tomorrow