Technologietermen blijven verwarrend voor 70% Belgen

Door Samsung België 30.05.2016

Home Technologie & innovatie

technomics, technologie en innovatie Samsung

Cloud, optic fibre, Android... als deze technologietermen je enigszins abstract lijken, wees gerust: je bent niet alleen! Uit een jaarlijkse enquête van Samsung blijkt inderdaad dat, hoewel Belgen dol op technologie zijn, de woordenschat met betrekking tot diezelfde technologie nog te vaak verwarrend wordt geacht.

Virtual reality, geconnecteerde apparaten en apps … technologie neemt een alsmaar grotere plaats in ons dagdagelijkse leven. In amper twee jaar geeft maar liefst 47% van de ondervraagde Belgen aan meer gebruik te maken van technologie dan voordien. Meer dan 13% van hen geeft zelfs toe er volledig afhankelijk van te zijn.

De grootste technologieliefhebbers: jong of oud?

De kans is groot dat je, als je op de grootste "geeks" in je omgeving zou moeten inzetten, eerder op de millenials zou wedden. En toch zijn het de 55-plussers die zich tot ware technologieliefhebbers ontpoppen. Hoewel ze vrezen om achterop te raken, blijkt opvallend genoeg uit het onderzoek van Samsung dat de oudere generatie zich niet alleen het meest op haar gemak voelt met technologie maar ook zelfzekerder is dan de jonge generatie.

Belgian Tech Habits
Fascinerende technologie, verwarrende terminologie

Belgen ontvangen de technologische vooruitgang met open armen en alle " smart devices " die ons leven vereenvoudigen, zijn intussen totaal geïntegreerd in onze dagdagelijkse reflexen. Dit is echter niet het geval voor de terminologie die hierbij hoort. Uit de enquête van de Samsung blijkt inderdaad dat veel consumenten de woordenschat die gekoppeld is aan de technologische tools die ze op dagelijkse basis gebruiken niet volledig beheersen. Technologietermen die het vaakst verkeerd begrepen worden, zijn de cloud (19%), optic fibre (17%) en Android (16%).

De angst om slecht over te komen

Uit sociale druk, blijkt 70% van de ondervraagde Belgen wel eens te doen alsof ze een technologieterm begrijpen tijdens een gesprek met collega's of vrienden, terwijl dat eigenlijk niet zo is. De jongere generatie bestaat uitsluitend uit " digital natives" maar voelt die druk nog sterker aan: in het digitale tijdperk geboren zijn, maakt niet noodzakelijk een techneut van je maar het wordt wel van je verwacht.

Volle potentieel van producten blijft onbenut

Sommige ondervraagden denken dat Android een merk en niet een besturingssysteem is. De subtiliteiten van de cloud blijken ook aan velen te ontgaan. Het is niet verwonderlijk dat deze slechte technische kennis hen tegenhoudt om het volle potentieel van hun toestel te benutten. In totaal gaf bijna de helft van de ondervraagde Belgen (49%) aan een toestel te hebben dat verfijnder is dan wat ze eigenlijk nodig hebben. De rangschikking van de nuttigste apps volgens Belgische consumenten weerspiegelt ook het gelimiteerde gebruik dat ze maken van hun smartphones: de kalender kwam op kop met maart liefst 47%, gevolgd door de camera en ten slotte het weerbericht.

Om nooit meer te moeten doen alsof je een concept begrijpt als dat eigenlijk niet het geval is, geeft Discover uitleg over de drie technologietermen die het vaakst verkeerd begrepen worden in België:

De cloud : diensten die op een onzichtbare manier via het internet verlopen in plaats van bestanden op het toestel op te slaan. Je maakte wellicht al vaak onbewust gebruik van de cloud , bijvoorbeeld voor Netflix of Gmail. Maar wat maakt de cloud nu zo'n goede uitvinding? Informatie op de cloud kan opgevraagd worden via eender welk toestel met internetverbinding. Bovendien wordt het interne geheugen van het toestel minder zwaar belast – als dat niet handig is!

Optic Fibre : technologie die dataoverdracht mogelijk maakt via glazen of plastic kabels. Optic fibre is een krachtiger alternatief voor de traditionele telefoonlijnen en biedt heel wat voordelen: grotere bandbreedte, dunnere en lichtere kabels, kleinere kans op interferentie en digitale transmissie van data.

Android : opensourceplatform en besturingssysteem voor mobiele telefoons, tablets, pc's, camera's enzovoort en meteen ook het meest verkochte besturingssysteem op mobiele telefoons. In het kort: het equivalent van Windows, maar dan voor smartphones. Alle Samsungtoestellen draaien op Android.