De veiligheid van je paswoorden op creatieve wijze verbeteren

Door Samsung België 15.09.2016

Home Technologie & innovatie

wachtwoord veiligheid tips

Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, e-mail accounts, blogs… heb jij voor elke account die je bezit een ander paswoord? Waarschijnlijk niet maar toch is het in de huidige online wereld een must. En dan liefst paswoorden die gemakkelijk te herinneren en moeilijk te achterhalen zijn. Het lijkt een onoverkomelijke taak maar met de juiste tips kan ook jij hierin slagen. Discover weet raad om je online zekerheid te verhogen.

Wat maakt een paswoord veilig?

Op de dag van vandaag zou dit basiskennis moeten zijn. Maar zelf als je denkt dat je het weet, kan het geen kwaad om de basisregels even te herhalen. Een sterk paswoord moet minstens 8 tekens lang zijn. Gebruik geen informatie die eenvoudig te achterhalen is zoals je geboortedatum, of telefoonnummer. Ook de namen van je partner, kinderen of gezelschapsdieren zijn geen goed idee. Voor een veilig paswoord gebruik je best speciale tekens als @, #, $ of &. Ook nummers verhogen de sterkte van je paswoord. Een variatie van hoofdletters en kleine letters is ook een aanrader. Verder gebruik je best geen woorden die in het woordenboek zijn opgenomen.

Een basispaswoord

Hoe zet je bovenstaande regels om tot de praktijk? En hoe onthoud je al die verschillende paswoorden? Een mogelijkheid is om met een basispaswoord te werken, begrijp: een gemeenschappelijke tak die je in alle paswoorden gebruikt maar waar je variaties in brengt volgens de account waar je inlogt. Om het strek te maken kan je bijvoorbeeld de letters in cijfers veranderen. Dus, als je het woord "paswoord" zou gebruiken, kan je er bijvoorbeeld "pa$w0ord" van maken. Voor je Facebook account, krijg je dan "pa$w0ordF@cebo0k".

Het toeval laten beslissen

Boek password foto

Om je paswoord heel erg sterk te maken, moet het zo willekeurig mogelijk zijn. Een trucje nodig? Neem je lievelingsboek, open het op een pagina en neem het laatste of eerste woord van die pagina als basispaswoord. Als je bijvoorbeeld de nieuwste Harry Potter aan het lezen bent, neem het boek en open het willekeurig op een pagina. Je belandt op de pagina 290 waarvan het laatste woord "Kedavra" is. Het woord bevindt zich in paragraaf 15. Je basispaswoord zou dus 290Ked@vra15 kunnen zijn.

Creatief omgaan met paswoorden

Een andere leuke manier om je basispaswoord te kiezen, is om bijvoorbeeld je hobby te gebruiken of iets wat je graag doet … en het dan door elkaar te halen. Laat bijvoorbeeld de klinkers weg, maar voeg ze aan het einde van je paswoord toe. Als je bijvoorbeeld niets liever doet dan "Uitgaan Met Vrienden", wordt je paswoord "tgnMtVrndnUiaaeiee". Gebruik je het voor Facebook? Dan kan je de klinkertechniek ook hier toepassen en er "Fcbkaeoo" van maken. Dit ziet er verschrikkelijk willekeurig uit maar omdat jij de zin kent, kan je het snel intypen en gemakkelijk onthouden.

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om creatief nieuwe paswoorden te bedenken en je verandert ze best regelmatig. Maar wil je graag even checken of je je paswoord meteen moet veranderen? Neem een kijkje op https:// haveibeenpwned.com / . Vul je e-mailadres in, druk op enter en de website onderzoekt voor jou of je e-mail adres en paswoord ooit gehackt werden en via welk kanaal. Als dit het geval zou zijn, is het belangrijk dat je het wachtwoord van je account op de getroffen website aanpast.