Beginnende koks vinden improviseren moeilijk en eng. Maar iedereen kan een paar eenvoudige vaardigheden leren om als een topchef over te komen. Improviseren is het geheim van elke goede kok. Het enige wat u moet leren om te kunnen improviseren in de keuken, is een aantal basistechnieken om basisingrediënten om te toveren in een lekkere maaltijd.

Publicatiedatum: 16 september 2010

Een standaardvinaigrette bijvoorbeeld is niets meer dan een mengsel van één vierde deel azijn en drie vierden olie met kruiden en specerijen. En gesneden uitjes, peterselie, olijfolie en mosterd vormen samen een perfecte dressing voor gemengde sla.

Maar als u met dezelfde ingrediënten een beetje improviseert, maakt u bijvoorbeeld een heerlijke marinade. U heeft al heel eenvoudig een heerlijk hoofdgerecht als u kippenborst of kippenpoten een paar uur in de marinade legt en ze vervolgens op 220 graden goed gaar laat worden. Heerlijk hierbij zijn licht gekookte aardappelen waar u de vinaigrette overheen giet en die u vervolgens op dezelfde temperatuur krokant roostert. Of giet de vinaigrette over groentes, bijvoorbeeld asperges of boontjes, en rooster ze gedurende 20 minuten.

U krijgt altijd nieuwe en aparte smaken als u experimenteert met de basisingrediënten van vinaigrette. Probeer eens balsamicoazijn om gestoomde of geroosterde vis te glaceren. En voor een echte coleslaw voegt u een eetlepel suiker toe en mengt u alles met geraspte witte kool en wortelen. Improviseer dus gerust... het kan bijna niet fout gaan.

Voor geïmproviseerde pastagerechten werkt het op dezelfde manier. Als u de basisingrediënten bij de hand heeft (olijfolie, citroen en geraspte kaas zoals parmezaan), kunt u elke keer weer een nieuw creatie verzinnen.

De truc zit hem voor een deel in het kookwater. 500 gram pasta kookt u in ongeveer 5 liter water met zout en een tweetal eetlepels olijfolie. Als de pasta bijna gaar is, schept u voorzichtig met een hittebestendige maatbeker wat kookwater uit, dat u bewaart. Giet de pasta af, doe deze terug in de pot, sprenkel er citroensap overheen en strooi er ruim Parmezaanse kaas overheen.

Voeg, terwijl u de pasta voorzichtig omroert, kleine beetjes kookwater toe. Door de warmte van de pasta en het kookwater zal de kaas smelten en heeft u heel eenvoudig een smakelijke saus. Als de dikte van de saus naar wens is (minder water voor een dikkere saus, meer water voor een dunnere saus), hoeft u alleen nog maar te kruiden met peper en zout en klaar.

Voor een iets gevuldere saus, kunt u een blikje afgespoelde en uitgelekte bonen en een blikje (uitgelekte) tonijn in olie toevoegen. Zo krijgt u in een mum van tijd een heerlijk mediterraans gerecht. Voeg wat rode pepers toe voor meer pit en u krijgt meteen het gevoel dat u op Sicilië bent.