Steeds meer bedrijven realiseren zich dat thuiswerken bevorderlijk kan zijn voor de productiviteit, geld bespaart op parkeer- en kantoorruimte, het ziekteverzuim terugbrengt en goed is voor de motivatie. Als u overweegt om thuis te gaan werken (fulltime of parttime), lees dan hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Publicatiedatum: 16 september 2010

Vrijheid blijheid

Eén van de grootste voordelen van thuiswerken is dat u tijd bespaart en minder stress heeft. Zelfs wie maar enkele dagen per week thuiswerkt, is minder tijd kwijt aan op en neer reizen en zit minder vaak in het verkeer of een overvolle trein. 'Naar uw werk gaan' is alleen nog maar een kwestie van uit bed komen en naar een andere kamer lopen.

Blijf uit de buurt van de koelkast, de tv en de kinderen

Thuiswerken vereist discipline, dus moet u ervoor zorgen dat u niet wordt afgeleid. Kies een vaste werkplek en zorg ervoor dat deze comfortabel, rustig en opgeruimd is. Deel uw tijd in en neem op tijd een pauze. Als er kinderen in huis zijn, kies dan een plek waar u kunt werken met de deur dicht. Het kan een goed idee zijn om een lunch in te pakken zoals wanneer u naar kantoor gaat. Zo voorkomt u dat u de hele dag door tussendoortjes neemt. (En bovendien hoeft u dan niet halverwege de dag te stoppen om een lunch te maken.) Bekijk tot slot of u beter werkt met of zonder muziek en houd u daar ook aan.

Zorg voor de juiste hulpmiddelen

Om productief te kunnen werken, moet uw thuiskantoor voorzien zijn van alle benodigde hulpmiddelen. Investeer in de juiste benodigdheden en u zult meer gedaan krijgen in minder tijd.

Zo kunt u met een notebook van kamer naar kamer gaan terwijl u online blijft met Wi-Fi. Een snelle processor zorgt ervoor dat u meerdere applicaties tegelijk kunt gebruiken en met een volwaardig en comfortabel toetsenbord kunt u moeiteloos de hele dag door typen. Zorg ook voor goede verlichting en een ergonomische stoel.

Als u op een desktopcomputer werkt, dan is het wellicht een goed idee uw oude beeldbuismonitor te vervangen door een ultradunne lcd-led-monitor, bijvoorbeeld de Samsung-breedbeeldmonitor PX2370. U bespaart zo ruimte, het beeld is van zeer hoge kwaliteit en uw ogen raken minder snel vermoeid. Deze monitoren verbruiken ook 40 procent minder energie dan beeldbuismonitoren en aangezien ze minder warmte afgeven, bespaart u ook nog eens op de airconditioningkosten.

Ideeën voor kleine ruimtes

Voor wie krap behuisd is, is er volop keuze uit compacte printers die toch beschikken over de belangrijkste functies, waaronder een hoge afdruksnelheid en een ruime papiercapaciteit. Als u kiest voor een draadloze printer, dan kunt u die bijna overal in huis neerzetten. Dit kan van pas komen als uw werkplek thuis aan de kleine kant is of als u een netwerk deelt met iemand anders in huis. Multifunctionele printers, die kunnen kopiëren, scannen en faxen, zijn ook ruimtebesparend.

Uw smartphone kan thuis dienst doen als personal assistant om uw werk te plannen en uw deadlines in de gaten te houden. Met een Samsung Jack met Windows Mobile™ 6.1 beschikt u over de volledige Microsoft Office Mobile Suite en heeft u altijd uw agenda en zakelijke documenten bij de hand. En via Wi-Fi kunt u allerlei berichten met hoge snelheid versturen (sms, mms, Instant Message, e-mail of videoberichten) zodat u altijd contact houdt, waar u ook bent.