We dragen allemaal graag schone en frisgewassen kleren, maar uw kleding heeft helaas heel wat te lijden tijdens de wasbeurten. Maar daar kunt u iets aan doen door op een verstandige manier de was te doen. Wij vertellen wat u moet doen en wat u niet mag doen als u de was doet.

Wel doen als u de was doet

Was uw kleren met koud water. Als u in koud water wast, betekent dit niet dat uw kleding niet schoon wordt. De Ecobubble-functie bijvoorbeeld, die bij veel Samsung-wasmachines aanwezig is, lost het wasmiddel op voor het wasprogramma begint. Het wasmiddel dringt zo dieper in de stoffen door en verwijdert vlekken zonder dat de kleding hoeft te worden gekookt. En het gebruik van koud water brengt natuurlijk ook de energiekosten terug.

Houd u aan de wasvoorschriften op het etiket. Kwetsbare kledingstukken slijten immers sneller als u ze wast met een programma voor handdoeken. De wasmachines van Samsung beschikken over verschillende instellingen voor zowel normale als speciale kleding, bijvoorbeeld het Outdoor Care-systeem voor waterafstotende stoffen zoals gore-tex en het wolprogramma dat krimpen voorkomt en ervoor zorgt dat wol er mooi uit blijft zien en zacht aan blijft voelen. Bij de Samsung-wasmachines kunt u ook uw meest gebruikte instellingen opslaan als uw persoonlijke wasprogramma.

Gebruik wasmiddel met chloorvrij bleekmiddel dat veilig is voor kleuren. Zo blijven de kleuren mooi terwijl hardnekkige vlekken toch verdwijnen. Normaal bleekmiddel met chloor is prima voor de witte was.

Sneakers, kussens en knuffeldieren mogen worden gewassen, maar droog ze met het juiste programma. De droogtrommels van Samsung hebben een droogrekinstelling om aan de lucht te laten drogen zonder ronddraaien. Als u kledingstukken in de droogtrommel stopt die hier niet voor geschikt zijn, dan kunnen zowel de kleding als de droogtrommel beschadigd raken.

Gebruik het opfrisprogramma van de droogtrommel. Dit programma lucht droge kledingstukken zodat de geurtjes verdwijnen.

Hang uw kleding meteen na het drogen op. Zo komen er geen kreukels in en hoeven ze niet te worden gestreken. Strijken beschadigt namelijk de stoffen doordat de vezels plat worden gedrukt en doordat ze nog een keer worden blootgesteld aan warmte. Veel Samsung-drogers hebben een speciale trommel, die kreukels tot een minimum beperkt door de kleding en het linnengoed te omgeven door een luchtkussen.

Niet doen als u de was doet

Probeer niet op goed geluk vlekken uit dure of dierbare kledingstukken te wassen. Laat dit aan de stomerij over. En vergeet niet dat hoe sneller u actie onderneemt, hoe meer kans u heeft dat alle sporen kunnen worden verwijderd.

Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig. Door meer wasmiddel te gebruiken worden uw kleren niet schoner en het kan zelfs juist problemen veroorzaken. Er kunnen zeepresten achterblijven in uw kleding, waardoor ze hard worden en minder lang meegaan. Mettertijd kan het zich ook vastzetten in de wasmachine zelf, waardoor schimmel ontstaat binnenin. Meer wasmiddel gebruiken dan nodig is dus op meerdere manieren geldverkwisting.

Laat uw kleding niet langer in de droogtrommel dan nodig. Door te lang drogen krimpt uw kleding en raken de stoffen beschadigd. Hetzelfde geldt voor te hoge temperaturen. Ga dus voorzichtig om met uw kleding en linnengoed. Veel stoffen worden goed droog bij een lagere, veiligere en minder dure temperatuur.