7 Galaxy S6 Edge+ camera functies waar je goede sportfoto’s mee maakt

Door Samsung België 04.09.2015

Lifestyle Smartphone Sport Fotografie

7 Galaxy S6 Edge+ camera functies waar je goede sportfoto’s mee maakt

Bij sportfotografie gaat het vooral om één ding: snelheid. Maar als je met je smartphone fotografeert, gaat het helaas óók om vertraging. Er zit altijd een kleine vertraging in iedere smartphone of camera; dit is de tijd die de smartphone nodig heeft om scherp te stellen. Kasper Hessels is onze marketing manager Camera en geeft een aantal tips die vooral gericht zijn op fotograferen met je smartphone.

1 Download voordat je op pad gaat alvast extra camera-functies

Op de Galaxy S6, de Galaxy S6 Edge en de Galaxy S6 Edge + kun je linksonder in het cameramenu op "Downloaden" drukken. Achter die knop zitten heel veel verschillende camerastanden verborgen! Handig om te gebruiken zijn onder anderen "Sport" en "Gezicht". Download ze alvast voordat je op pad gaat.


2 AF-traceren aanzetten

Ga naar het menu "Camera Instelingen" en zet "AF-traceren" aan in dit menu. Met deze menukeuze zorg je ervoor dat de autofocus meebeweegt met het object wat je wilt fotograferen. Helemaal als het gaat om snelle bewegingen zoals voorbijflitsende racefietsers, is deze functie onmisbaar.


3 Camerastand: Sport

Zet de camera van je smartphone op de sportstand. Dat betekent dat je sluitertijd korter is, je hebt dan minder kans op bewogen foto's.


4 Foto's en meer

In de "Foto's en meer" stand maakt je Galaxy S6 in 4k / UHD-resolutie een kort filmpje als je afdrukt. Op die manier sla je dus "alles" op, hier kun je niet tegenaan klikken. De camera schotelt je vervolgens automatisch een aantal van de beste foto-opties voor. Hessels: "Denk eraan dat je de beste opties selecteert en opslaat op je apparaat, anders ben je ze kwijt."


5 Compositie & timing

Maak altijd een foto van atleten die naar je toe komen óf precies op het moment dat ze aan je voorbij flitsen. In de meeste gevallen sta je achter een dranghek. Hoe ga je timen als de sporters daar op hoge snelheid voorbij komen? Hessels: "Je hebt eigenlijk maar twee opties voor compositie. Als je onderwerp naar je toe komt, bedenk dan dat je goed moet timen en dat je smartphonecamera een vertragende factor is. Optie twee is een foto maken tijdens het moment dat hij voorbij komt. Het mooist is als je de atleet vastlegt op het moment dat hij de foto inkomt en niet als hij het beeld verlaat. Het onderwerp moet in de eerste helft van de foto zitten."

Maar, analyseert Hessels: "Bij bijvoorbeeld racefietsen of autoraces gaat het om hoge snelheden. De kans is groot dat je ondanks hoge sluitertijden alsnog beweging hebt in je beeld. Daarom moet je meebewegen."


6 Tip: Meebewegen & filmen

Als je de camera met dezelfde snelheid meebeweegt met het onderwerp heb je een relatieve "snelheidsstilte". Hessels: "De kans op een scherpe foto van de sporter neemt dan toe. Want het kan nu eenmaal zo zijn dat de snelheid van de atleet niet helemaal overeenkomt met de instelling die jouw camera in de sportstand automatisch kiest. Omdat het om beweging gaat, zou je ook kunnen overwegen om gewoon te gaan filmen in 4k of UHD Film."

7 Tip: Camerastand Gif-animatie

Hessels heeft ook nog een leuke tip voor het maken van een Gif-animatie. "Meerdere foto's achter elkaar zetten in de GIF-functionaliteit levert de illusie van beweging op. Dit soort verzamelingen zijn ook heel leuk om te delen met je vrienden, bijvoorbeeld op social media."

Extra: Foto's maken met je camera

Het voordeel van het gebruiken van een systeemcamera is dat je de ISO-waarde en de sluitertijd kan beïnvloeden en dat je meer optische zoomcapaciteit hebt. Hessels: "Kies bijvoorbeeld 1 / 500 seconden, of 1 / 1000 als sluitertijd. Je weet dan zeker dat alles "bevroren" is. Voor compositie geldt hetzelfde als in de tips hierboven, maar het voordeel is dat je minder vertraging hebt. Je kunt je ontspanner al half indrukken, denk eraan dat je wel het focusgebied goed moet hebben staan."

Een andere, creatieve tip hierbij is: als je weet dat je onderwerp op hoge snelheid voorbij gaat komen, kun je ook de sluitertijd heel laag zetten. Je moet dan ook meebewegen met dezelfde snelheid als de renner, in fototermen heet dat pannen . Zet je sluitertijd bijvoorbeeld op 1 / 30 of misschien 1 / 60.

Hessels heeft nog een laatste compositietip waarbij het gebruik van een camera met kantelbaar lcd-scherm een aanrader is. "Wat ook leuk is voor de compositie is het maken van een onderaanzicht van de sporter, het kantelbare LCD-scherm van een camera helpt je heel erg met het vinden van de juiste compositie van je foto."