De allereerste ronde smartwatch: maak kennis met de designers van de Samsung Gear S2

Door Samsung België 15.10.2015

Lifestyle Smartwatch Technologie & innovatie

smartwatch, samsung, gear s2, wearable

We schrijven Berlijn, begin september. Op de techbeurs IFA werd de nieuwe Gear S2 smartwatch gepresenteerd. Met haar innovatieve design en functionaliteiten liet het een diepe indruk achter op de bezoekers. En via het internet, in een mum van tijd, ook op de rest van de wereld. Reason to tweet? Een rond display en een roterende bezel waarmee je het horloge kunt bedienen.

Wil je weten hoe de designers van Samsung die nieuwe visie op de smartwatch ontwikkelden? Discover neemt je mee in een kijkje achter de schermen, waar op de tekentafel de Gear S2 en de Gear S2 classic het levenslicht zagen.


De Gear S2: Wat eraan vooraf ging

G2

De designers van Samsung wilden het ontwerp van de Gear S2 aan twee eisen laten voldoen: een optimaal formaat voor het display en een geschikt horlogebandje dat voor iedereen passend zou zijn. 'Qua vorm en breedte verschilt elke pols op basis van een aantal factoren. Maar we waren erop gebrand een Gear S2 bandje te ontwikkelen dat iedereen zou passen,' zegt Jaehyung Hong, Senior Designer. Na veel brainstorm sessies, onderzoek en vallen en opstaan, vonden de designers een oplossing. Ondanks dat het productieproces er niet eenvoudiger op zou worden, werd de ruimte tussen de wijzerplaat en het horlogebandje gereduceerd, hetgeen een betere pasvorm opleverde.


Hoog tijd voor een smartwatch revolutie: de draaiende bezel

g4

Één van de meest kenmerkende aspecten van de Gear S2 is de roterende bezel. Draaiende bezels hebben we in het verleden weleens in analoge horloges gezien, maar dat waren voornamelijk duikhorloges die vooral gebruikt worden voor tijdsmetingen. Maar toen Samsung deze technologie op de Gear S2 toepaste, was dat een openbaring.


Analogie laten herleven

'Waar je nu op vrijwel alle elektronische apparaten een touch screen terug vindt, zie je dat het roterende gevoel van analoge apparaten langzaam maar zeker in de vergetelheid raakt,' zegt Yonseok Bang, Principle Designer. 'Vroeger bedienden we het geluid van onze TV of radio en de hoogte van de thermostaat door aan een wiel te draaien. Met de Gear S2 hebben we geprobeerd het analoge gevoel te laten herleven. Bang voegt hier aan toe dat ronde designs al jaren werden overwogen, maar dat het niet eenvoudig was om met het 'full circle design' een geschikte gebruikerservaring mee te geven. 'Het ronde design biedt minder ruimte om informatie weer te geven dan bij een vierkant design,' vertelt Eunjoo Kim, Principle Designer. 'We moesten een manier vinden om de ruimte efficiënter in te delen. We realiseerden ons toen dat gebruikers met een roterende bezel het volledige display zonder enige onderbreking konden gebruiken. '


Loslaten van recente designs en toepassingen

g6

Omdat de Gear S2 met een draaiende bezel bediend kan worden, is de gebruikservaring sneller, gemakkelijker en accurater. Gebruikers kunnen hun smartwatch bedienen zonder dat hun vingers het scherm blokkeren. Alhoewel de draaiende bezel gebruikt wordt in analoge horloges, fungeert het op een hele andere manier. De designers moesten dus met een hele nieuwe aanpak komen. 'Voor elke beweging van de bezel, hebben we besproken hoe het scherm zou moeten bewegen,' zei Yusic Kim, Senior Designer. 'Het moeilijkste deel van het ontwerp van de gebruikerservaring was dat we iets volledig nieuws moesten uitvinden. We moesten onze recente designs en toepassingen laten varen.' Om het design aan een fysiek draaiende bezel aan te passen, moesten de Samsung designers meer dan ooit met de engineers samen werken. 'We moesten zaken overwegen als hoeveel kracht er nodig moest zijn om de bezel te draaien, hoeveel rotatie we als één beweging zouden moeten beschouwen, hoeveel vingers er nodig zouden moeten zijn om de bezel te kunnen draaien, etcetera,' zegt Eunjoo Kim.


'Oók de smartwatch is een mode item'

g8

Natuurlijk zijn al die functionaliteiten maar het halve werk. Gebruikers moeten het ook op een modieuze manier kunnen dragen. En dankzij de honderden aanpasbare wijzerplaten en een brede selectie aan horlogebandjes, hebben gebruikers de mogelijkheid een Gear S2 volledig naar wens te creëren. Het ontwerp team wilde de bezel zo simpel mogelijk maken, zodat de gebruiker de vrijheid heeft zijn / haar Gear S2 te decoreren. 'Polshorloges zijn altijd al geliefde mode items geweest en we willen gebruikers het gevoel geven dat ze elke dag een nieuwe smartwatch kunnen dragen,' zegt Yusic Kim. 'De vele apps voor de Gear S2 zullen continu beschikbaar zijn in Samsung Gear Apps, inclusief nieuwe wijzerplaten'.


Meer weten?

Wil je meer over de Gear S2 te weten komen? En wil je op de hoogte gehouden over de release van onze nieuwe smartwatch ? Ga dan direct naar de speciale website.