De Gear S2: een smartwatch waar je fit van blijft

Door Samsung België 26.10.2015

Lifestyle Sport Smartwatch

gear s2, samsung gear s2, galaxy gear s2, samsung, shealth, s health, wearable, smartwatch, samsung smartwatch, galaxy smartwatch

Nog even en dan wordt de Samsung Gear S2 officieel gepresenteerd. Een groot aantal functies van je smartphone heb je straks direct binnen handbereik om je pols, waaronder ook S-Health. Zo kun je onder meer je hartslag, je lichamelijke activiteit en je water- en koffieconsumptie op elk gewenst moment nauwkeurig in de gaten houden. Meten is immers weten! De vraag is echter wel; wat zijn gezonde waarden? Discover vroeg het Paul Van Den Bosch, coach van tweevoudig wereldkampioen veldrijden Sven Nys.

Hoe meer sport, hoe beter?
health2

De optimale waarden zijn voor iedereen anders. Geen lichaam is hetzelfde en de één heeft nu eenmaal een betere conditie dan de ander. Toch zijn er wel enkele zaken die voor vrijwel iedereen gelden die gezond wil leven. "Er zit sowieso een duidelijk verschil tussen gezond bewegen en intensief sporten", aldus Paul Van Den Bosch, specialist in fysiek onderwijs en coaching en oprichter van het Belgische Energy Lab , een wetenschappelijk en innovatief trainings-begeleidingscentrum voor de recreatieve, competitieve én de professionele sporter. "Veel mensen gaan uit van de stelling: hoe langer en intensiever je sport, hoe gezonder je wordt. Maar dat is absoluut niet zo."


Je hartslag meten op de Gear S2
health4

Op de Gear S2 kun je via de S-Health app eenvoudig je hartslag meten. Heb jij tijdens het sporten een hartslag die rond de 70% van je normale hartslag ligt?


Het verschil tussen gezond bewegen en sporten komt heel duidelijk tot uiting in de hartslag. Van Den Bosch is coach van wielrenner, mountainbiker en tweevoudig wereldkampioen veldrijden Sven Nys en begeleidde in het verleden onder anderen de Belgische toptriatleten Marc Herremans en Luc Van Lierde. Zij bereiken pieken van rond de 200 hartslagen per minuut. Het aantal slagen bij gezonde beweging kan daar echter ver onder liggen. "De World Health Organisation schrijft voor dat een gemiddeld persoon per week ongeveer tweeënhalf uur matig-intensief moet bewegen om gezond bezig te zijn. Matig-intensief bewegen doe je op een hartslag die rond de 70% van je maximale hartslag ligt. Is 200 je maximale hartslag, dan komt je uit op 140. Ga je daar regelmatig bovenuit, dan gaat het meer om sport en training."


Stappentellen op de Gear S2
health 6

Met de Gear S2 aan je pols is het heel eenvoudig om het aantal stappen dat je op een dag zet, te meten. Kom jij aan de 7000-10000 stappen per dag?


Gezond bewegen is ook te meten met het aantal stappen, dat tevens eenvoudig is bij te houden via de Gear S2. Een gezond beweegpatroon van rond de tweeënhalf uur matig-intensief bewegen per week is ook uit te drukken in 7.000 tot 10.000 stappen per dag. "Maar dat aantal bereik je niet met de dagelijks noodzakelijke stappen voor werk en andere zaken. Dan kom je niet verder dan rond de 3.000", aldus Van Den Bosch "Om een gezond aantal stappen te bereiken, moet je je beweegpatroon actief aanpassen. Dat doe je bijvoorbeeld door je auto enkele honderden meters van je plaats van bestemming te parkeren en te voet naar de supermarkt te gaan."


Water- en koffieconsumptie meten op de Gear S2
health 8

Op de Gear S2 kun je heel eenvoudig bijhouden hoeveel koppen koffie en glazen water je op een dag drinkt. Anderhalf liter water per dag en maximaal 2 koppen koffie op een dag?


En wat te doen met vocht en koffie? Iedereen moet voldoende drinken en miljoenen mensen nemen elke dag een aantal koppen koffie, maar wat is wijsheid? "Als mensen niet actief hun vochtbalans in de gaten houden, drinken de meesten te weinig", stelt Van Den Bosch. "Een normaal mens moet per dag anderhalve liter vocht tot zich nemen. Die hoeveelheid staat voor de normale dagelijkse bezigheden. En dat kan van alles zijn: water, soep, melk en ook koffie. Ga je daarnaast echter sporten, dan moet je per uur sporten een halve liter extra tot je nemen."


Koffie kan dus ook, maar zeker niet te veel. "Eén kop is geen probleem, maar koffie werkt ook vocht afdrijvend. Drink je veel meer dan één kop, dan wordt dus tegelijkertijd vocht afgevoerd. En het is belangrijk je te realiseren wat voor koffie je drinkt. De sterkte van koffie kan wel variëren van 50 tot 150 milligram cafeïne per kop. Dat is een groot verschil. Bij een kop koffie van gemiddelde sterkte gaat het om 75 milligram cafeïne. Dan zou maximaal twee koppen per dag mijn advies zijn. Vergeet niet dat koffie verslavend werkt. Het verhoogt de alertheid, maar je hebt steeds meer nodig om dat effect te bewerkstelligen. Bovendien heeft elke kop koffie die je na het middaguur drinkt, in mindere of meerdere mate invloed op je slaap."


Meer over de Gear S2 weten?

Binnenkort lanceren we de Gear S2. Wil je meer over deze revolutionaire smartwatch weten? Check dan zeker onze speciale Gear S2 website .