Fashion & Tech: dé trends voor 2016

Door Samsung België 02.02.2016

Lifestyle Technologie & innovatie Trends App Fashion

fashion, smartphone, trends, design cover, smartphone cover, technologie, samsung smartphone cover, samsung, discover

Waar in 2015 de modewereld technologie nog mondjesmaat omarmde, kunnen we in 2016 een ware groeispurt van tech gerelateerd modeprojecten verwachten. En dan hebben we het niet over welke emoji's er 'in' of 'uit' zullen zijn. Uit ons mini-onderzoek kunnen we één conclusie trekken: in 2016 zal mode meer en meer ‘gedragen’ worden door technologie!

Dit zijn in ieder geval vijf belangrijke trends die aan de oppervlakte komen drijven voor dit jaar:


1. Wearables worden steeds meer mainstream en waar mogelijk onzichtbaar verwerkt
smart textiles, chips, smart, technologie, project jacquard, jacquard, textiel

Hoe? Door het ontwikkelen van revolutionaire smart textiles waarbij technologie wordt 'ingeweven' of chips in zomen worden verwerkt. Onze kleding wordt daarmee ons technologische verlengstuk. Het mooiste voorbeeld hiervan is Project Jacquard ; een samenwerking tussen Google en jeansfabrikant Levi's voor het ontwikkelen van een conductive yarn (geleidend garen). In de video hieronder kan je perfect het proces ontdekken:

Na de smart watches zie we ook smart jewelry opduiken. Vrouwen neigen traditioneel meer naar een ketting, ring of armband dan een horloge, dus wordt technologie steeds meer in sieraden verwerkt zoals Ringly dit doet (zie verder in dit artikel) en de Leaf hangers van Bellabeat .


2. Fashion giganten investeren in Tech Start Ups
smartphone, samsung smartphone, galaxy, s6, s6 edge, gold, gold cover, mobiel, samsung mobiel, telefoon, fashion, gold hoesje, gold smartphone hoesje

Om zodoende de kennis in huis te halen om technologie naadloos te integreren in modegerelateerde producten en diensten, zoals de Fossil Group (die o.a. de licenties van Burberry, Diesel en Adidas Originals bundelt) wat het technologie-bedrijf Misfit heeft aangekocht. In Q1 van 2016 zullen ook klinkende namen à la Jimmy Choo en Moncler eveneens investeren in tech start-ups, waarna ongetwijfeld meer modehuizen het voorbeeld zullen volgen.


3. JIJ bepaalt hoe je kleding zich gedraagt
fabiano bell, scarves, dot one, kleding, sjaal, ruitmotieven, textiel, smart kleding

Intuïtieve kleding en DNA zijn de trefwoorden. De nieuwe stap in de fashion tech is personalisatie. Het bedrijf Dot One heeft sjaals en ruitmotieven ontworpen op basis van de algoritmes van het DNA. Enkel 0,01% van ons DNA onderscheidt ons namelijk van de andere mens, en geconverteerd in een kleurenpatroon kan dit verschil zichtbaar worden gemaakt:

Verder kunnen we een opmars van mood enhancing wearables verwachten: technologie verwerkt in kleding en accessoires waarmee je je gemoedstoestand kunt beïnvloeden en vice versa.

4. De robot maakt het
speedfactory, adidas, made in germany, schoenen, sportschoenen, sport, schoenen,

Dit klinkt niet geheel nieuw omdat er al een tijdje in fabrieken veel machinaal wordt geproduceerd, echter draait de kledingindustrie vooralsnog om mensenarbeid. Adidas zal als eerste dit jaar de Speedfactory laten draaien nabij het eigen hoofdkantoor in Hamburg. De eerste 500, door robots geproduceerde sportschoenen Made in Germany , zullen dit jaar van de band komen rollen.


5. Winkelervaringen 3.0
smartphone, samsung smartphone, fashion, jurk, topshop, topshop jurk, bloemen, blauwe bloemen, technologie

Bij mode hoort shoppen, dus ook de ontwikkelingen in de fashion retail moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden. Zo zal contactloos betalen (via NFC chips) belangrijker worden, maar wel met een stijlvol accessoire zoals bijvoorbeeld Topshop's bPay collectie die eerder in 2015 werd gelanceerd. Daarnaast zal je smartphone fungeren als winkelpersoneel, en citeren we hierbij de uitspraak van Ken Morris van Boston Retail Partners op Luxurydaily: "Via hun smartphones hebben consumenten een constante, vrijwel onbeperkte stroom aan informatie en mogelijkheden bij de hand om producten te zoeken, winkelvoorraden te checken, prijzen te vergelijken, volledige online aankopen te kunnen doen en zelfs voor in-store aankopen te kunnen betalen."