We gebruiken onze smartphone bijna 24 / 7 en het is dan wel zo fijn dat er enige mate van sociale intelligentie valt te bespeuren die het gebruik van een smartphone sneller en makkelijker maakt. Want de nieuwe generatie smartphones draaien niet zozeer meer om specificaties, nee, die zijn dik in orde. Het verschil wordt gemaakt op het gebied van intelligentie – het vermogen van een smartphone om het dagelijkse gebruik zo snel en makkelijk mogelijk te maken.

Smartphones worden vaak 24 uur per dag, 7 dagen per week gebruikt. Overdag om mail te checken, het ochtendnieuws te bekijken, spelletjes te spelen, een belletje te plegen en te WhatsApp-en. En ’s nacht doet de smartphone dienst als een wekker met een wektoon die het opstaan draaglijk(er) maakt. Vanwege het steeds intensievere smartphone-gebruik zijn alle handelingen eens kritisch onder de loep genomen. Hoe kan een fabrikant als Samsung veelvoorkomende handelingen schrappen of sneller maken?

Sociale radar

Het heeft geleid tot een nieuwe generatie smartphones die het onderscheid maken op het gebied van intelligentie: het vermogen om het dagelijkse gebruik zo snel en makkelijk mogelijk te maken. De Samsung Galaxy S III heeft een soort ‘sociale radar’ die bijna te vergelijken is met uw beste vriend of vriendin die zonder woorden begrijpt wat u wilt. Zo detecteert de telefoon op het juiste moment wat u doet of wil gaan doen. Het verschil zit hem in de kleine dingen. Het 4.8 inch scherm blijft bijvoorbeeld geactiveerd als u ernaar kijkt, het scherm valt dus niet op ‘zwart’ als u iets gebiologeerd zit te lezen. En als u niet naar het scherm kijkt dan zal het scherm zichzelf juist uitschakelen zodat de accu gespaard wordt. Nog een voorbeeld: het scherm wordt automatisch gekanteld zodat u vanuit iedere gezichtspositie altijd recht op het beeldscherm kijkt. Het is handig, snel en het scheelt weer een veelvoorkomende handeling (te weten u telefoon draaien).

Handelingen makkelijker maken

Het zijn dit soort handigheden die tijdens een jarenlange (broekzak)relatie een verademing zullen worden. Het scheelt vaak maar een paar seconden, maar maakt het gebruik een stuk prettiger. Met S Voice kunt u bijvoorbeeld via spraakbesturing allerlei commando’s geven zoals een webpagina invoeren of de wekker op snooze zetten. Het zijn kleine, simpele handelingen die makkelijker worden gemaakt. Zeker als u vaak dezelfde handeling moet doen dan is het fijn dat dat met de minst mogelijke moeite geregeld wordt. Een kleine tijdwinst ontstaat er ook bij de toepassing Direct Call: zodra u een sms aan het typen bent en besluit om toch degene te bellen, dan hoeft u enkel de smartphone naar uw oor te brengen. Er wordt dan automatisch gebeld.

Vrijheid vergroten

Bij een device dat 24 uur per dag binnen handbereik ligt is een zekere human touch geen overbodige luxe. De GALAXY SIII heeft afgeronde vormen en belandt daardoor relaxt in uw hand. De natuurlijke verstandhouding wordt verder versterkt door de kleuren marmerwit en kiezelsteenblauw en door de natuur-geïnspireerde beltonen. Dit alles is uiteraard fijn, maar het blijft uiteindelijk een gebruiksvoorwerp dat geen blok aan het been mag worden. De GALAXY helpt juist om de vrijheid te vergroten. Door een langere accuduur bent u niet snel gebonden aan een stopcontact om de smartphone op te laden. En de verbeterde GPS functie brengt u overal waar u wilt komen. Vervolgens kunt onder alle omstandigheden werken, want zelfs bij fel zonlicht valt het scherm nog goed te bekijken. De GALAXY SIII zorgt onder alle omstandigheden voor een intelligent gezelschap dat bijna ongemerkt het gebruik makkelijker maakt.