In een magnetron kunt u complete maaltijden bereiden. Maar we weten allemaal dat hij het meest wordt gebruikt om op te warmen. En omdat we allemaal bekend zijn met de kartonnen pizza, keiharde aardappelen en slappe croissants, weten we ook dat er een groot verschil is tussen gewoon opwarmen en smakelijk opwarmen.

Publicatiedatum: 16 september 2010

Vocht is van essentieel belang

Een magnetron mag dan wel geschikt zijn voor het bereiden van complete maaltijden, maar de meesten van ons gebruiken de magnetron vooral om op te warmen. Het geheim van smakelijk opwarmen in een magnetron is vocht. Een vochtig stuk keukenrol is de beste manier om het water in het voedsel vast te houden. Leg het over uw croissant, burger of burrito heen en u zult versteld staan hoeveel lekkerder deze hierdoor worden.

Lekker opwarmen van pizza en broodjes

Hoe u iets opwarmt, hangt natuurlijk af van wat u opwarmt. Voor pizza kunt u de korst even vochtig maken onder de kraan of, als u een magnetronschaal gebruikt, de pizza op een laagje keukenrolpapier leggen. Wordt uw pizza zo even krokant en knapperig? Niet helemaal, maar het wordt in elk geval geen stuk karton. Deze methode is ook geschikt voor broodjes. Met een paar druppels water worden uw broodjes en toasts luchtig in plaats van slap.

Lekker opwarmen van rijst en pasta

Het opwarmen van Chinese of Mexicaanse gerechten is niet eenvoudig. U kunt het beste de rijst apart opwarmen en er wat water aan toevoegen voor u het in de magnetron zet. Kipgerechten, zoals Kung Pao-kip of Arroz con pollo, kunt u het beste goed in de gaten houden en om de één à twee minuten omroeren.
Ook koffie wordt met wat extra water weer smakelijk in de magnetron . Als uw koffie een tijdje heeft gestaan, kan deze bitter smaken. Voeg een scheutje water toe om de bittere smaak weg te nemen en zet het in de magnetron. Let er wel op dat de koffie niet gaat koken.
Een goede vuistregel om te voorkomen dat u kliekjes te lang laat opwarmen is de helft-helftregel: de helft van het vermogen en de helft van de tijd. Stel het vermogen in op de helft en zorg er halverwege het bereiden voor dat u uw gerecht omdraait of omroert, zodat het gelijkmatig wordt opgewarmd.

Ook de schalen zijn van belang

Niet elk schaaltje waar uw gerecht in werd bereid of bewaard, is geschikt voor de magnetron. Gebruik nooit metaal of aluminiumfolie bij het opwarmen. Recente onderzoeken raden ook het gebruik van plastic schaaltjes of plasticfolie af. Een glazen schaal is altijd de veiligste keus.
Gebruik al deze tips en u zult verrast zijn hoeveel lekkerder uw eten én uw koffie smaken.