U bespaart energie en geld als u uw koelkast goed vult. U zou denken dat een volle koelkast harder moet werken. Maar het tegendeel is waar. Hoe voller uw koelkast is, hoe constanter de temperatuur is. Alles blijft dus goed koel en u bespaart op de energiekosten. Alleen al daarom is een goed gevulde koelkast een goed idee.

Publicatiedatum: 16 september 2010

Het dubbele voordeel van groot inkopen

In het groot inkopen is slim. Het is relatief goedkoper en het is bovendien goed voor uw koelkast. Neem bijvoorbeeld de vriezer. Let op weekaanbiedingen van uw favoriete vleeswaren en leg een voorraad aan. U kunt uw vlees in z'n geheel of in kleinere porties in diepvrieszakken sealen. Als ze goed dicht zijn, kunt u ze tot wel zes maanden in de diepvries bewaren. U kunt de vriezer verder vullen met gesealde zakjes fruit en groenten voor gezonde maaltijden of goedkope smoothies.
In de koelkast hoeft u alleen voldoende plek over te laten zodat de koele lucht kan circuleren en zodat u kunt zien wat achterin staat. Zet de meest gebruikte dingen voorin zodat u ze meteen kunt pakken als u de deur opent. Als uw kinderen regelmatig de deur lang open houden om hun favoriete snacks te zoeken, zet deze dan op ooghoogte neer zodat geen energie wordt verspild. Bewaar onbereid vlees en vis op het onderste rek waar ze het minst snel bederven zodat u minder vaak voedsel verkwist door het te moeten weggooien.

Vaker zelf koken

Zelf koken is bijna altijd goedkoper dan uit eten gaan of laten bezorgen. En met een goed gevulde koelkast heeft u altijd voldoende op voorraad.
Met enige planning kunt u al uw maaltijden voor de hele week tegelijk voorbereiden. Voor een hele maand zelfs als u voor minder personen kookt of grote porties maakt. Een pan soep, een stoofschotel of een gebraad is ideaal om in één keer genoeg te bereiden voor de hele week. Kook samen met het hele gezin. Zo wordt een tijd- en geldbesparend middagje koken ook nog gezellig. Let er wel op dat u uw versbereide pastasaus of vleesschotel eerst laat afkoelen voor u ze wegzet. Als u warme dingen in de koelkast of vriezer opbergt, dan gaat de temperatuur omhoog en moeten deze harder werken om alles weer koel te krijgen.
Of u nu één keer per maand kookt of elke dag, goede bewaardozen zijn belangrijk om minder voedsel te verkwisten. Alles met een vacuümsluiting houdt uw voedingswaren langer goed. En als u alles voorziet van een etiket met de naam en de bereidingsdatum, bespaart u tijd en energie als u de deur opent.
Iedereen bespaart graag tijd en geld. En daar kunt u al mee beginnen gewoon in uw eigen keuken.