WQHD-, 5K-, of 4K-monitor? Ontdek de verschillen!
Direct naar content

Welcome JUN! You have arrived at the new Samsung.com, designed just for you!

Content

WQHD-, 5K- of 4K-monitor? Hoeveel pixelkracht hebt u nodig?

Door Samsung België 03.11.2016

Transform WQHD Monitor 4K

4K-monitor, schermresolutie, 5k-monitor, WQHD-monitor, hoge resolutie monitor

Vrrrrooommm. Daar scheurt de monitormarkt voorbij. De resolutie voor computerschermen evolueert in ijltempo. WQHD- en 4K-monitors, 5K en UHD. De geheimzinnige afkortingen vliegen u om de oren. Wat schuilt erachter? En hoe geeft u het beste scherm groen licht? Go!

Laat ons eerst de rookwolk rond WQHD (Wide Quad High Definition) en QHD (Quad High Definition) wegwerken. Wat betekenen die termen? En bestaat er een verschil tussen de twee?

  • ‘ W ’/’ Wide ’ benadrukt louter het 16:9-breedbeeldformaat van de monitors (in tegenstelling tot het traditionele 4:3-formaat). Maar opgelet: ook QHD-schermen staan in 16:9. Er is dus geen verschil.  
  • ‘ Quad ’ verwijst naar het viervoud van de 720p-resolutie, ofwel vier keer het aantal pixels dat we terugvinden in HD Ready-schermen. Niet te verwarren met de offroad-vierwieler dus, noch met de Full HD-resolutie maal vier – want dat is 4K.
  • Een (W)QHD-monitor heeft 1440 pixels op een verticale lijn en 2560 pixels horizontaal. Dat is telkens het dubbele van de HD Ready-aantallen (720 x 1280). Een eenvoudige vermenigvuldiging brengt ons voor (W)QHD-monitoren op vier keer het aantal pixels van HD Ready.

5K- of 4K-monitor? Pixelrace in volle gang

We vermeldden al 4K terloops. Maar 5K bestaat ondertussen ook. De pixelrace is nu eenmaal volop aan de gang en de resolutie van computerschermen wordt almaar hoger. Dat wil zeggen: ze bundelt steeds meer pixels.

4K – ook bekend als Ultra HD of UHD – heeft horizontaal ongeveer 4000 pixels. De nieuwste ontwikkeling, 5K, vangt zelfs een verbluffende 5120 pixels op één horizontale lijn. Een vergelijking:

4K 5K
Pixels horizontaal
(Full HD = 1080)
3840 ( + - 4K) 5120 ( + - 5K)
Pixels verticaal
(FULL HD = 1920)
2160 2880
Verhouding tot Full HD
(1080 x 1920)
4 x Full HD 7 x Full HD


Meteen de allerhoogste schermresolutie?

Nu, die race naar méér pixels, mondt die ook automatisch uit in een betere gebruikerservaring? En moet u springen op elke kar die een nieuwe lading pixels aanvoert? Een rechtlijnig antwoord is moeilijk. Het hangt ervan af waarvoor u uw monitors precies gebruikt.

Hou deze twee praktische implicaties zeker in uw achterhoofd:

  1. Pixeldensiteit – Nieuwe monitor-modellen behouden doorgaans hun afmetingen. Maar daarbinnen staan almaar meer pixels op elkaar gepakt. Dat geeft het oog meer rust, omdat het geen afzonderlijke pixels meer onderscheidt. Goed voor een natuurlijke, heldere kijkervaring. Vooral fotografen en grafici doen hun voordeel met zulke hoge-resolutie-monitors.
  2. Manoeuvreerruimte –  Een hogere resolutie betekent ook: meer ruimte om te manoeuvreren met vensters en documenten. Toch hoeft u hiervoor niet meteen een 5k-monitor aan te dragen. Want ook op een (W)HQD-monitor plaatst u twee 720p-beelden naast elkaar, zonder kwaliteitsverlies of verminderde leesbaarheid. Dat beeldscherm volstaat vaak al als (kostenefficiënt) alternatief voor een set-up met twee monitors.
schermresolutie

Vóór u investeert in hoge-resolutie-monitors … 

Hou er rekening mee dat een hoge-resolutie-monitor een veeleisend toestel  is. Een aantal programma ’ s en besturingssystemen kunnen de verhoogde pixeldensiteit nog niet aan, en dat ziet u met het blote oog. Bovendien is specifieke 4K- of 5K-content nog dun gezaaid en vraagt die een kolossale verwerkingscapaciteit. Hou maar eens tegelijk 8,3 miljoen pixels in de hand! 

Om diezelfde reden schroefden heel wat monitor-fabrikanten hun  refresh rate  terug  van 60 Hz naar 30 Hz . De waarde drukt uit hoeveel keer per seconde uw scherm al zijn pixels vernieuwt. En het spreekt voor zich dat een snellere refresh natuurlijker oogt – net zoals de frames van een film razendsnel passeren.

monitor race

5K-monitor, een versnelling te hoog?

Om al die redenen is een 5K-computerscherm mogelijk nog te hoog gegrepen voor het kantoor. Hoogstwaarschijnlijk past een (W)QHD-monitor uw computernoden, budget en huidige infrastructuur net zo goed.

Ga dus niet meteen in overdrive . Neem alles in overweging – ook de technologie in uw display. En schakel pas naar de hoogste resolutie als uw werknemers of klanten, sector of projecten daarom vragen.