Als je een nieuwe telefoon wilt kopen, ga je niet over één nacht ijs. Je oriënteren op een nieuwe telefoon, begint met uitgebreid telefoons vergelijken. Tegenwoordig gaat iedereen ervan uit dat je een smartphone wilt. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Als je niet van plan bent om gebruik te maken van apps of internetfuncties, maar je telefoon puur wilt gebruiken om te bellen en te sms'en, dan kun je ook uit de voeten met eenvoudige modellen. Deze zogenoemde 'dumb' phones zijn er nog genoeg op de markt.

Dus de eerste vergelijking die je wilt maken is tussen dumbphones en smartphones. Overigens valt het domme aan die zogenoemde dumbphones best wel mee. Het gaat eerder om telefoons met minder toeters en bellen. Een scherm van wat minder pixels, een camera die niet zo geweldig is als die op high-end smartphones en minder functies en mogelijkheden in het algemeen.


Budgettelefoons

De telefoons in dit segment worden dan ook wel budgettelefoons genoemd. En de aanschafprijs is ook een van de belangrijkste redenen om zo'n telefoon aan te schaffen. Maar er zijn meer redenen waarom mensen kiezen voor een eenvoudige telefoon. Beter beheersbare maandtarieven bijvoorbeeld, en een langere batterijduur. Ook meer privacy of een levensstijl met minder afleidingen worden genoemd als redenen voor de aanschaf van een budgettelefoon. En dan zijn er nog ouderen die wel hun kinderen of andere familie mobiel willen kunnen bellen, maar geen zin hebben om zich een ingewikkeld besturingssysteem eigen te maken.


Wat is écht belangrijk?

Als je een dumbphone wilt kopen, moet je jezelf goed afvragen welke functies écht belangrijk voor je zijn. Wil je bijvoorbeeld wel muziek kunnen luisteren op je mobieltje? Dan moet je telefoons vergelijken die deze mogelijkheid hebben en daarnaast bij voorkeur een SD-kaart hebben die je kunt vervangen door een exemplaar met een hogere capaciteit. Hetzelfde geldt als je bijvoorbeeld wel redelijke foto's met je telefoon wilt kunnen maken. Dit zijn eigenschappen die je goed kunt selecteren. Maar hou er rekening mee dat je in het algemeen je eisen bij dergelijke telefoons niet te hoog moet stellen.


Smartphones

In Nederland willen toch verreweg de meeste consumenten een smartphone. Voor smartphones geldt nog meer dat je ze moet vergelijken voordat je een keuze kunt maken. Er zijn eenvoudige smartphones, smartphones in het middensegment en de echte high-end smartphones voor veeleisende consumenten. De meeste mensen doen zo'n twee jaar met een nieuwe smartphone. De ontwikkelingen gaan snel, dus het is belangrijk om een goede keuze te maken.


Telefoons vergelijken: waar moet je op letten?

Er zijn een paar dingen waar je goed op moet letten als je een nieuwe smartphone uit gaat zoeken. Deze zaken hebben we al voor je op een rij gezet in het artikel 'Smartphone vergelijken'.