HDMI kontra Component video

14 oct, 2011

Vi er indbyggere i en højtopløst verden, og det bedste billede får vi ved at benytte det bedste grej – inklusive de kabler, der binder hjemmeunderholdningssystemet sammen. De to mest oplagte forbindelser til HD-video er Component video og HDMI. Hver for sig er de to teknologier fremragende, men alligevel er HDMI det bedste valg. Der benyttes ét kabel til både audio og video, der giver uforlignelig billedkvalitet og surroundlyd og understøtter 3D med mere. Component video benytter derimod flere kabler.

Vælg den bedste kabling af hjemmebiografen

Når du er parat til at tilslutte din Blu-ray-afspiller, skal vi nok fortælle dig, hvor du starter, og vi skal nok få dig godt i gang med den ny HDMI 1.4, der er det helt rigtige valg for HD-video, surroundlyd og 3D.

Billedkvalitet

Selvom HDMI og Component video begge understøtter billedopløsningen 1080p, må det ikke forlede til at tro, at billedkvaliteten er den samme. HDMI er et digitalt kabel, så der sker intet tab ved konvertering fra dit digitale Blu-ray-medie – i modsætning til med et analogt Component video-kabel. HDMI sender et digitalt signal, og fjernsynet véd præcis, hvor kanterne skal anbringes.

HDMI understøtter HDCP (High Bandwidth Digital Content Protection), der forudsættes af en række HD-downloads og Blu-ray-medier. Hvis du tilslutter med Component video, risikerer du at få vist indholdet i en lavere opløsning. Du bevarer HDCP-signalets højere kvalitet ved at forbinde alle enheder, der kommer i berøring med videosignalet – f.eks. audio-/videomodtagere – indbyrdes med HDMI-kabler.

Flyt til 3D

Mange af de nyeste HD-fjernsyn understøtter HDMI 1.4, der øger farverummet og frembringer besnærende livagtige nuancer som i den virkelige verden. Og fordi der til 3D-indhold benyttes to billeder (ét til hvert øje), kan 3D-video i 1080p kun lade sig gøre ved den store båndbredde, som HDMI 1.4 er i stand til at give. Med Component video-tilslutninger vil du her opleve større kompression med informationstab og dårligere billedopløsning.

Lydkvalitet

HDMI er anerkendt for sin videokvalitet, men kablet kan samtidig transmittere et audiosignal og overflødiggør yderligere kabler. HDMI understøtter Dolby TrueHD og DTS-HD til 7.1-kanalslyd for tabsfri lyd i biografkvalitet. Endelig understøtter HDMI 1.4 Audio Return Channel, der tilbagekobler lydsignalet fra fjernsynsapparatet til din modtager. Tilbagekoblingen benyttes til automatisk at kompensere for tidsforskydningen mellem de forskellige enheders behandling af audio- og videosignaler, så billede og lyd fremstår perfekt synkroniserede.

Opsigtsvækkende funktionalitet

CEC (Consumer Electronics Control) gør det oven i købet muligt for to HDMI-enheder at sende signaler frem og tilbage og styre hinanden, således at en række hjemmeunderholdningsfunktioner afvikles helt af sig selv. Du kan f.eks. sætte audio-/videomodtageren til automatisk at tænde for fjernsynet, hver gang din yndlingsserie starter. HDMI 1.4 kan oven i købet indstille opløsningen af udgangssignalet fra din Blu-ray-afspiller, så den svarer til den på dit HDTV. Samsungs CEC-løsning hedder Anynet+. Den sørger for, at alle Samsung-enheder kan genkende hinanden og kommunikere indbyrdes.

I dag byder Blu-ray-afspillere og andet HD-udstyr på en overvældende vifte af ny funktionalitet, og kun en HDMI 1.4-tilslutning understøtter dem alle sammen. Desuden er HDMI 1.4 fremtidssikret med henblik på kommende funktioner, du aldrig vil kunne tilgodese med Component video. For en frontteknologisk hjemmebiografoplevelse findes der ganske enkelt ikke noget bedre valg end HDMI 1.4.