Foto's met unieke kleuren

Oct 19, 2011

Fotobewerkingstechnieken

Jan Saudek (1935) is een Tsjechische fotograaf, die in Zuid-Korea bekend is geworden met zijn albumhoesfoto's voor de zangeres Hye-kyung Park. Hij is beroemd om zijn bizarre werken met een duistere en grimmige sfeer, zoals in een donkere oude kelder met beschimmelde, vlekkerige muren.

By 6 april 2010

Foto's met unieke kleuren

Jan Saudek (1935) is een Tsjechische fotograaf, die in Zuid-Korea bekend is geworden met zijn albumhoesfoto's voor de zangeres Hye-kyung Park. Hij is beroemd om zijn bizarre werken met een duistere en grimmige sfeer, zoals in een donkere oude kelder met beschimmelde, vlekkerige muren. Vervolgens voegt hij aan de realiteit een raadselachtige sfeer toe door de afbeeldingen te beschilderen. Hij voegt als het ware make-up toe aan de foto's.

■ Tekst/foto's van Hyunjoon Sim (directeur van studioSUM, lector Fotografie en Kunst aan de Sunchon National University)

Jan Saudek

Nog voor de kleurenfotografie was uitgevonden, voegden fotografen kleur toe aan hun foto's door zwart-witfoto's te beschilderen of met andere speciale kleurexpressietechnieken. Sinds de uitvinding van de kleurenfotografie is kleurexpressie meer toegankelijk. En vandaag de dag is digitale fotografie heel gewoon en is het erg eenvoudig kleurexpressie toe te voegen tijdens de digitale verwerking. De perfecte kleurexpressie, zoals bij analoge technieken, is echter nog niet mogelijk. We bewerken een algemene foto van een vrouwelijk model en voegen wat speciale en unieke kleuren toe. Er zijn veel manieren om de kleuren van een afbeelding te bewerken met behulp van Photoshop en er zijn al evenveel commando's in Photoshop. De onderstaande methode maakt herhaaldelijk gebruik van de commando's Filter en Curven om de kleur aan te passen en een bizarre sfeer te creëren.

Foto 04

De oorspronkelijke afbeelding werd gemaakt in een studio met standaardportretbelichting. Om te huidskleur natuurlijker te laten lijken in deze afbeelding, selecteert u Aanpassingen > Automatisch Niveaus Bepalen in het menu Afbeelding. Over het algemeen krijgt u bij een foto met een digitale camera bij binnenverlichting een geelachtige of donkere afbeelding. Dit ten gevolge van onvoldoende licht en een onnauwkeurige kleurtemperatuur. De eenvoudigste manier om dit te verhelpen in Photoshop is door Automatisch Niveaus Bepalen te gebruiken, waardoor de kleuren stabiel worden en de helderheid realistischer wordt. Dit commando maakt echter gebruik van gemiddelde waarden, waardoor het resultaat niet altijd perfect is.

Maak na het uitvoeren van het commando Automatisch Niveaus Bepalen de afbeelding helderder door te klikken op Verscherpen > Onscherp Masker in het menu Filter en de Hoeveelheid op 70, de Straal op 1 en de Drempel op 0 in te stellen. Met het commando Onscherp Masker kunt u de waarden nauwkeuriger aanpassen dan met het commando Verscherpen.

Voor de algehele verzadiging en helderheid klikt u op Aanpassingen > Kleurtoon/Verzadiging in het menu Afbeelding en stelt u de Verzadiging in op -45 en de Helderheid op -10. Druk op OK.

De afbeelding is vloeiender met een lagere verzadiging. Kopieer een achtergrondlaag van de afbeelding en stel de overvloeimodus in op Zwak Licht en de Dekking op 70+. Zo krijgt de foto een sterker contrast.

Selecteer Vervagen > Gaussiaans Vervagen in het menu Filter en stel de Straal in op 10 om de algehele sfeer vloeiender te maken. Aangezien de overvloeimodus van de laag Zwak Licht is, vloeit het vervaageffect natuurlijk over.

Om de kleur aan te passen opent u Kleur Balans voor de aanpassingslaag in het palet Lagen, selecteert u Schaduwen bij Toonbalans en stelt u de Kleurniveaus in op -5, -5, +11. Stel de Middentonen in op 0, +10, -10 en de Hooglichten op -5, 0, -4.

Druk op Ctrl+Shift+Alt+E om alle lagen samen te voegen in één gecombineerde laag.

Bij deze nieuwe laag klikt u op Filter > Andere > Hooglichten en stelt u de Straal op 5 in. Om de afbeelding helderder te maken stelt u de overvloeimodus in op Zwak Licht en de Dekking op 90+.

Maak een nieuwe laag aan en selecteer het gereedschap Verloop om een cirkelvormig verloop te maken. Het doel van het gebruik van het verloop is om het gedeelte aan de rand donkerder te maken. In deze oefening maken we een verloop vanuit het midden van het gezicht.

Wijzig voor de laag waar het verloop op is toegepast de overvloeimodus naar Vermenigvuldigen en stel de Dekking in op 65+ om de hoeken van de afbeelding donker te maken.

Druk op Ctrl+Shift+Alt+E om al de lagen samen te voegen in één gecombineerde laag en stel de overvloeimodus in op Zwak Licht en de Dekking op 70+.

Voor u het commando Ruis uitvoert, drukt u op Ctrl+Shift+Alt+E om alle lagen samen te voegen in één gecombineerde laag. Selecteer Ruis > Ruis Toevoegen in het menu Filter, stel de Hoeveelheid in op 22 en druk op OK.

Klik vervolgens op Ruis > Mediaan in het menu Filter en stel de Straal in op 1, de overvloeimodus op Bleken en de Dekking op 80+.

Om de kleur nogmaals aan te passen selecteert u Curven voor de aanpassingslaag in het palet Lagen en past u de curve aan aan een vorm zoals in Afbeeldingen 33, 34, 35 en 36. De kleur verandert overeenkomstig de vorm van de curve.

Druk op Ctrl+Shift+Alt+E om alle lagen samen te voegen in één gecombineerde laag en stel de overvloeimodus in op Vermenigvuldigen en de Dekking op 60+.

Selecteer Vervagen > Gaussiaans Vervagen in het menu Filter en stel de Straal in op 7 om de afbeelding vloeiender te maken en maak een laagmasker aan om de vloeiendheid te versterken met het penseel.

Combineer alle lagen om de afbeelding te voltooien met een unieke nieuwe look.