Wat u zich moet afvragen voor uw home theater-opstelling

Oct 17, 2011

Iedereen kan tegenwoordig over een thuisbioscoop beschikken. Home theaters hebben hun plek veroverd in de huidige interieurs, zowel in grote als kleinere woningen. En niet zonder reden. U kunt namelijk films kijken wanneer u dat maar wilt. Of u nu plannen heeft voor een home theater met een groot scherm en luidsprekers in de hoek van uw zitkamer of voor een complete bioscoop in uw kelder, de juiste indeling van de ruimte is van essentieel belang.

Welke ruimte is het meest geschikt?

Voor veel mensen is de meest voor hand liggende plek voor een home theater de woon- of zitkamer. Deze twee kamers kunnen snel worden ingericht voor uw filmmarathons met behulp van een hoogwaardige flatscreentelevisie, een surround sound-systeem of draadloze achterluidsprekers. Maar voor u beslist welke kamer u gaat gebruiken voor uw nieuwe home theater, moet u ook nadenken over de hoeveelheid omgevingslicht die wenselijk is en over de akoestiek.

Afhankelijk van de hoeveelheid licht waarbij u graag naar films kijkt, kunt u kiezen voor totale verduistering met zware gordijnen die alle daglicht buiten houden of u kunt een dimmerschakelaar installeren (verkrijgbaar in elke elektronicazaak) om de verlichting te dimmen zonder deze helemaal uit te schakelen. En vloerbedekking kan helpen het geluid te absorberen. Als er geen vaste vloerbedekking is in de door u gekozen ruimte, dan kunt u een vloerkleed overwegen om het geluid te verbeteren.

Hoe kunt u het beste gaan zitten in de gekozen ruimte?

De grootte van de kamer en of deze alleen als thuisbioscoop wordt gebruikt of niet, zijn factoren die meespelen bij het bepalen van de zitindeling. Als u de kamer alleen gebruikt voor het bekijken van televisie en films, dan kunt u uw fauteuils of stoelen in rijen voor het scherm opstellen.

Als u de kamer ook voor andere doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld als kantoor, logeerkamer of zitkamer, dan wilt u natuurlijk een meer veelzijdige zitindeling, bijvoorbeeld met een 3-zits- of 2-zitsbank en een fauteuil. Vraag u af hoeveel personen normaal gesproken bij elkaar zitten tijdens een tv- of filmavond en zorg dat u genoeg zitplekken heeft.

U wilt natuurlijk ook dat elke zitplek een goede plek is. Iedereen moet de tv kunnen zien zonder scheef te moeten hangen en niets mag het zicht op het scherm belemmeren (zoals een steunbalk of een lamp). Tot slot is het ook aan te raden de zitafstand tot het scherm uit te testen overeenkomstig de schermgrootte, zodat niemand het gevoel heeft te dichtbij of te veraf te zitten.

Wat is de beste manier om het geluid te optimaliseren voor de gekozen ruimte en zitopstelling?

Als u alles op een rij heeft voor het beste beeld, dan is het tijd om aan het geluid te denken. Dit is immers een even belangrijk aspect wanneer u uw zitkamer wilt omvormen tot een home theater. Met surround sound hoort u de film precies zoals het door de makers is bedoeld.

Het kan dus slim zijn voor een compleet surround sound-systeem te kiezen, inclusief luidsprekers en een receiver. Bij een configuratie met 7 luidsprekers plus een woofer wordt u volledig omgeven door het geluid. Maar hoe dan ook heeft u voor een goed surround sound-effect in elk geval minstens vijf luidsprekers nodig: een middenluidspreker, twee voorluidsprekers en twee achterluidsprekers of surround-zijluidsprekers. Draadloze achterluidsprekers zijn handig en kunnen netjes worden opgesteld. En de verschillende soundbars van Samsung zijn ideaal voor kleinere ruimtes, aangezien de complete surround sound ondergebracht is in één enkel apparaat en een woofer.

Welke keuzes u ook maakt voor het creëren van uw eigen thuisbioscoop, u zult wanneer u maar wilt en met wie u maar wilt volop kunnen genieten van filmavonden gewoon bij u thuis.