Wat is NFC en waarom zit het op mijn mobiel?

May 28, 2013

Reken nu ook in de winkel af met je smartphone!

Hoe werkt het?

NFC (Near Field Communication) is een draadloze manier om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen binnen een straal van 10 centimeter. De chip in je mobiel communiceert met een ander NFC-apparaat, zoals betaalsystemen, smartphones of NFC-tags. Het enige wat je hoeft te doen is met je smartphone een ander NFC-apparaat aan te raken. Je kunt dan meteen informatie uitwisselen, zoals het uitvoeren van een betaling of het delen van foto’s en video’s. Doordat de NFC-lezer is ingebouwd in je telefoon hoef je geen app meer te downloaden om een NFC-tag te lezen, zoals bij een QR-code. Je hoeft ook geen wachtwoord in te voeren, zoals bij Wi-Fi.

Omdat de data alleen binnen een straal van 10 centimeter kan worden verzonden of ontvangen, is het een veilige manier van gegevens uitwisselen. Bluetooth heeft bijvoorbeeld een veel groter bereik, waardoor data gemakkelijker is te onderscheppen. Er wordt daarnaast ook gekeken naar de mogelijkheden om een wachtwoord in te stellen. Door het veilige karakter van NFC is het uitermate geschikt voor bijvoorbeeld het uitvoeren van betalingen. Een bekend voorbeeld van het gebruik van NFC is de OV-chipkaart waarmee je in- en uitcheckt in het openbaar vervoer en vervolgens saldo wordt afgeschreven.

Hoe gaat NFC mijn leven makkelijker maken?

NFC-codes worden dus al gebruikt ter vervanging van ID-passen, vervoersbewijzen en hotelkamersleutels. Maar je kunt er op veel meer manieren tijd mee besparen.

Met de Samsung TecTile app programmeer je thuis of op kantoor je eigen NFC- tags. Zodra je een TecTile hebt gemaakt plaats je de TecTile op een handige plaats, vervolgens raak je de TecTile aan met je smartphone om de acties uit te voeren die in de TecTile staan. Je kunt bijvoorbeeld een TecTile maken dat smartphones verbinden met jouw Wi-Fi netwerk. Heel handig voor gasten om te scannen, zodra ze bij jou thuis binnenkomen! Uiteraard zijn er veel meer toepassingen te bedenken. Denk aan:

• • Een tag naast je bed die automatisch een alarm en airplane modus instelt;

• • Een tag in de auto die Bluetooth en GPS inschakelt;

• • Een tag die bij thuiskomst een bericht verstuurt of incheckt.

Een TecTile programmeren doe je eenvoudig met je smartphone en de Samsung TecTile app. De herschrijfbare TecTile tags zijn te koop in de telefoonwinkel of via Samsung Direct.

Download de TecTile App                Bestel TecTile tags