Alt om 3D — bli kjent med den fantastiske effekten

12 oct, 2011

Da den første bølgen av 3D-TV-er kom på markedet tidlig i 2010, var det nok en milepæl innen TV-teknologi. Hvis du vurderer en ny TV, les videre for å lære hvordan 3D-TV-teknologien fungerer, se hva du trenger for å komme i gang og få svar på vanlige spørsmål.

Dette er 3D

Det er en funksjon på en standard HD-TV med evne til å vise tredimensjonale bilder fra 3D-innhold. I tillegg til et økende utvalg av 3D Blu-ray-filmer er også noen 3D-programmer tilgjengelige på kabel og betalings-TV, og nye 3D-filmer og programer blir produsert hele tiden. Hele 3D-kabelnett er også under utvikling.

Du kan se 2D på en 3D-TV

3D-TV viser vanlige programmer, akkurat som alle andre TV-er, og mange av dem kommer med en funksjon som konverterer 2D-bilder til 3D. Hvis du har en Samsung 3D-TV, er det eneste du trenger å gjøre å trykke på "3D"-knappen på fjernkontrollen, ta på deg dine Samsung 3D-aktive briller, og nyte 3D-spenning fra en 2D-kilde.

Slik fungerer det

1. Linsene i et par briller med aktive lukkere veksler mellom svart og klart – først er venstre øye blokkert, deretter høyre øye, så den venstre, osv.

2. Dette skjer synkronisert med TV-en, som selv veksler mellom venstre og høyre bilde i to litt forskjellige vinkler.

3. Det skjer så raskt at hjernen ser begge vinkler samtidig, og dermed skaper oppfatningen av 3D, akkurat som i virkeligheten.

Aktiv 3D og Passiv 3D

De to vanligste typene 3D-teknologi tilgjengelig for bruk i hjemmet er Aktiv 3D og Passiv 3D. Selv om det er mange forskjeller mellom aktiv 3D- og passiv 3D-teknologi, er det viktigste selve 3D-opplevelsen. Passiv 3D-teknologi bruker briller som deler opp 1080p oppløsning på halvparten (540p) til hvert øye. Samsungs aktive 3D-briller gir en full 1080p HD-opplevelse til begge øyne.

Når du ser 3D-innhold på en passiv 3D-TV, er det ikke uvanlig at det vises svake svarte horisontalt fra toppen av skjermen til bunnen, eller at 3D-bildekvaliteten forsvinner ved relativt korte vertikale vinkler. Dette skjer ikke med Samsungs aktive 3D-teknologi. Samsungs Aktive 3D-teknologien viser hele tiden en 1080p HD-opplevelsen til hvert øye og leverer et flott 3D-bilde selv fra vinkler på opptil 178 grader.

Dette tenger du

1. En 3D-aktivert TV eller 3D-aktivert projektor. Du kan finne 3D-funksjonen tilgjengelig i utvalgte LCD-, LED-, og plasma-HDTV-er. Mange 3D-TV er toppmodeller med imponerende dybde, høy oppløsning, og rike farger enten du ser 3D eller 2D.

2. En 3D-aktivert Blu-ray-spiller, HD-kabel, eller HD-satellittboks. For å spille av 3D Blu-ray-plater, trenger du en 3D-aktivert Blu-ray-spiller sammen med en høyhastighets HDMI-kabel for tilkobling av 3D-TV til en 3D-klar Blu-ray-spiller. Har du en kabel- eller satellittboks, kan den allerede fungere til 3D, forhør deg ev. med leverandøren om en oppgradering trengs.

3. 3D innhold. I dag finnes det et økende utvalg av 3D Blu-ray-filmer, i tillegg er noen 3D-programmer tilgjengelig på kabel og betalings-TV. Nytt 3D-innhold blir opprettet hele tiden, flere og flere filmer og serier blir spilt inn og kringkastet i 3D og hele 3D kabelnett er under utbygging.

4. 3D-briller. Man kan ikke se 3D uten brillene. To typer 3D-briller er vanlig for hjemmebruk, aktiv 3D og passiv 3D. Forsikre deg om at du får samme merke på brillene som din TV – 3D-teknologien er individuell for hver produsent, slik at briller fra ett selskap ikke trenger å være forenlig med et annet selskaps TV.

Les mer om aktive og passive 3D-briller.

Vanlige spørsmål

Kan jeg se vanlig TV på min 3D-TV?

Ja, 3D-TV-er viser vanlige programmering, akkurat som alle andre TV-er, samtidig som de er utstyrt for å gi en unik opplevelse av 3D-innhold.

Trenger jeg alltid å bruke 3D-briller når du ser på TV?

Nei, du trenger 3D-briller bare når du skal se 3D-innhold. Din TV kan fortsatt vise 2D-filmer og TV-serier på samme måte som du er vant til å se dem. Husk at det er to typer 3D-briller tilgjengelige, aktive og passive 3D-briller. Kontroller at du har riktige briller til din 3D-TV.

Hva betyr “3D-klar”?

Definisjonen av "3D-klar" varierer fra produsent, men vanligvis betyr at TV-en kan vise 3D-innhold. Den enkleste måten å se om TV-en er i stand til å vise 3D-innhold, er å sjekke produsentens nettside eller brukerveiledninger.

Den enkleste måten å om TV-en er 3D klar, er å se etter en "3D Sync Out"-tilkobling på bakpanelet.

Hva er forskjellen mellom ekte 3D og virtuell 3D?

Ekte 3D er innholdet som er filmet med 3D-kameraer. Virtuelt 3D-innhold er opprinnelig filmet i 2D, men er konvertert til 3D format av din HD-TV. Det er en kvalitetsforskjell på de to.

Hvordan bør jeg rengjøre mine 3D-briller?

Den riktige måten å rengjøre 3D-brillene på er ved å ta en side av hver linse av gangen. 3D-brillene har faktisk to skjermer i hver linse, legger du press på begge sider samtidig, presses de to linsene sammen slik at de berører hverandre og forvrenger 3D-visningen. Bruk en mikrofiberklut til å rengjøre den ene siden først, deretter den andre.

Unngå bruk av kjemikalier som inneholder alkohol, løsemidler eller kjemikalier som voks, benzen, tynner eller smøremiddel. Disse kan føre til misfarging eller sprekker på linseoverflaten. Dessuten bør du aldri spraye rensevøske direkte på glassene – spray på kluten stedet.