HDMI vs. Komponent-kabler

12 oct, 2011

Vi lever i en høyoppløst verden, og å få det beste bildet betyr at man må bruke det beste utstyret – det gjelder også kablene som kobler sammen underholdningssystemet. De to mest ænskelige kontakter for HD-video er komponent og HDMI. Begge fungerer bra, men HDMI er det beste valget . Det er én kabel for både lyd og video som gir overlegen bildekvalitet, surround-lyd, 3D-støtte m.m. i motsetning til flere kabler som bruker komponent-tilkoblinger.

Velg de beste tilkoblingene til din hjemmekino

Klar til å koble opp din Blu-ray-spiller? Vi forteller deg hvor du skal begynne, og vi får opp til hastigheten din med nye HDMI 1.4, det overlegne valget for høyoppløst video, surround-lyd og 3D.

Videokvalitet

Selv om HDMI og komponent begge støtter 1080p oppløsning, betyr ikke det at bildekvaliteten er lik. HDMI er en digital kabel, derfor skjer det intet tap i overføringen fra digital Blu-ray-plate, i motsetning til en analog komponentkabel. HDMI opprettholder det digitale signalet, og TV-en vet nøyaktig hvordan bildet ser ut.

HDMI støtter beskyttelse av HD-innhold (HDCP), som er nødvendig ved mange høyoppløste nedlastinger og Blu-ray-plater. Hvis du kobler til via komponent, får du se en lavere oppløsning av innholdet. For å beholde den høye kvaliteten til HDCP, kobler hver enhet som berører ditt video signal, f.eks. en audio/video-mottaker til via HDMI.

Gå over til 3D

Mange av de nyeste HD-TV-ene støtter HDMI 1.4, som gir ekstra plass til farger for å gjenskape de livaktige fargetonene som stemmer overens med virkeligheten. Og fordi 3D-innhold bruker to bilder (ett for hvert øye) for å skape den tredimensjonale effekten, krever 1080p 3D-video den høye båndbredden som HDMI 1.4 leverer. Med komponenttilkoblinger, derimot, kan du oppleve ekstra kompresjon eller lavere bildeoppløsning.

Lydkvalitet

HDMI er kjent for sin videokvalitet, men den også kan bære lyden uten behov for flere kabler. HDMI støtter Dolby TrueHD og DTS-HD for 7.1-kanals lyd for tapsfri, kinolydkvalitet. HDMI 1.4 støtter også Audio Return Channel, som sender lyd fra TV-mottakeren til receiveren. Dette utligner forsinkelse av lyd-og video-behandling mellom de ulike enhetene automatisk, slik at bilde og lyd blir perfekt synkronisert.

Whiz-Bang-funksjoner

Med Consumer Electronics Control (CEC), kan to HDMI-enheter sende signaler frem og tilbake for å kontrollere hverandre og automatisere mange hjemmeunderholdningsfunksjoner. For eksempel kan din audio/video-mottaker slå på TV-en automatisk når dine favorittprogrammer sendes. HDMI 1.4 kan også innstille riktig oppløsning på utsignalet til Blu-ray-spilleren, slik at det passer til din HDTV. Samsungs CEC-løsning er Anynet, det sikrer at alle Samsung-enheter kan gjenkjenne hverandre og kommunisere.

Dagens Blu-ray-spillere og HD-TV-er tilbyr en fantastisk rekke nye funksjoner, og bare en HDMI 1.4-tilkobling støtter alle. Og HDMI 1.4 tilbyr støtte for fremtidige funksjoner som du ikke har kommet ennå. For en ypperlig hjemmekino-opplevelse, finnes det ikke noe bedre valg enn HDMI 1.4.