Grupne fotografije se snimaju tokom najuzbudljivijih događaja u životu: velikih porodičnih skupova, sportskih šampionata, maturskih proslava. Zbog čega su onda ove fotografije često najdosadnije koje se mogu pronaći u foto albumu? Nekoliko jednostavnih saveta i odgovarajući fotoaparat pomoći će vam da snimite grupne fotografije, od onih običnih do nezaboravnih.

Na grupnoj fotografiji osobe ne treba da budu poređane kao na prozivci. Ona može (i treba!) da dočara identitet grupe: porodičnu bliskost, prijateljstvo među članovima sportskog tima ili hemiju koja postoji među članovima rok benda. Izaberite fotoaparat koji će vam pomoći da snimite savršenu fotografiju u svim uslovima. Samsung NX fotoaparate, na primer, odlikuje lagan i kompaktan dizajn sa velikim brojem funkcija koje poseduje SLR fotoaparat pune veličine, uključujući i zamenu objektiva.

Zadržite fokus

Snimanje grupnih fotografija može biti teško za neiskusnog fotografa, zbog toga što postoji veliki broj tački fokusa, tj. lica, koja treba snimiti. Koristite režim detekcije lica NX fotoaparata za savršeno fokusiranje i isticanje do 10 lica na jednoj fotografiji.

Ne zaboravite da se zabavite

Uvek ćete postići bolje rezultate ako uspete da nasmejete grupu ljudi, umesto da ih zamolite da se nasmeju. Napravite neke smešne rekvizite da biste im pomogli da se opuste: smešne kape, perje, lažne brkove. I obećajte deci da ćete, ako se budu lepo ponašali tokom snimanja, posle snimiti nekoliko „smešnih“ fotografija na kojima mogu da naprave smešne grimase ili da skaču u vazduh. Nikad se ne zna-možda ćete zadržati neku od ovih fotografija

Uključite se u akciju

Ponekad-naročito na porodičnim fotografijama-fotograf takođe treba da bude na fotografiji. Pojedini NX modeli (kao što je NX200) imaju mehanizam za samostalno okidanje koji se može programirati i podesiti da se aktivira nakon 2 i 30 sekundi, tako da poseduju veću fleksibilnost od fotoaparata sa samo nekoliko opcija koje se mogu unapred podesiti. Odlučite unapred gde ćete stati kako ne biste žurili da se uglavite.

Podesite scenu

Izaberite među različitim režimima scene onaj koji najviše odgovara vašoj postavci. Na primer, izaberite režim „Plaža“ da biste ublažili efekte sunčeve svetlosti koja se reflektuje na pesku, a koja u drugim slučajevima može da smanji ekspoziciju. Takođe, razmislite o dodavanju polarizujućeg filtera da biste povećali zasićenost boje i da biste eliminisali odsjaj sa sjajnih površina kao što je voda.

Osvetlite fotografiju

Ako možete, snimite fotografiju ujutru ili kasno popodne kada je sunčeva svetlost mekša i manje direktna Ako morate da snimate tokom dana, napravite nekoliko probnih snimaka sa uključenim blicom, čak i ako se nalazite na otvorenom, jer to može pomoći da se ublaže oštre senke i poveća zasićenost boje.

Zanimljiv finiš

Koristite pametne filtere za dodavanje kreativnih efekata nakon snimanja. Pretvorite vašu fotografiju u skicu, dodajte joj osvetljenje za raspoloženje ili smešni efekat ribljeg oka.

Okupljanje za grupnu fotografiju

Pokušavate da fotografišete grupu nemirne dece? Izaberite režim „Burst“ (Sniamnje u nizu) da biste snimili i do 30 fotografija u sekundi, time se povećavaju šanse da na jednoj fotografiji svi budu u najboljem izdanju.

Kreativni rasporedi

Kada raspoređujete osobe za fotografiju, nemojte samo da ih postrojite. Grupišite ih po nivoima i visini. Iskoristite drvo ili kameni zid ukoliko se nalazite na otvorenom, osnosno naslon sofe ili stepenice ako ste kod kuće. Čak i raspored sedenja na različitim visinama može biti od pomoći. Izmešajte niske stolice, barske stolice i postolja.

Izdignite se

Ako postoji neko sigurno mesto (stepenik, sprava za vežbanje, zadnji deo kamiona), popnite se na njega – snimanje sa visine može biti veoma zanimljivo, naročito kod velikih grupa – više lica, manje tela. Pored toga, sa podignutim glavama nećete snimiti podvaljke koje niko ne voli.

Zapazite greške na vreme

Snimite smele fotografije, pa čak i video zapise visoke definicije uz video funkciju fotoaparata NX dok se grupa okuplja, namešta, a zatim razilazi. Naročito deca mogu biti interesantna kada misle da je fotoaparat isključen.

Nemojte da zbog nedostatka ideja ili funkcija fotoaparata propustite da snimite grupnu fotografiju koja se snima jedanput u životu. Uz malo inspiracije i sa odgovarajućom opremom, lako je zabeležiti uspomenu koju niko u grupi nikada neće zaboraviti.