Pošto savremena kuhinja pruža toliko izbora, ponekad je teško znati odakle početi. Šta je najbolji izbor kada je reč o uređajima i funkcijama za vaš jedinstveni životni stil? Ploče za kuvanje sasvim sigurno nisu izuzetak, pošto se danas proizvode u različitim stilovima i opremljene različitim tehnologijama.

Kada je reč o pločama za kuvanje, za svakoga postoji ponešto. Pošto tržište nudi keramičke, gasne i indukcione ploče, postoje brojne funkcije i tehnologije koje najviše odgovaraju različitim životnim stilovima. Od energetske efikasnosti do kulinarskog majstorstva, sve je stvar vaših želja.

Keramička ploča

Za ljude koji vole minimalizam, keramička ploča je ostvarenje snova. Ona ima glatke staklene površine s kontrolama osetljivim na dodir ugrađenim u površinu a često imaju i LED ekrane koji daju taj izuzetno savremen izgled. Međutim, jedan problem koji se može dovesti u vezu s keramičkim pločama jeste nedostatak kontrole, sporo zagrevanje i dugačko zadržavanje toplote (koje je ponekad teško otkriti). Zbog toga ljudi koji se ozbiljnije bave kuvanjem možda time neće biti zadovoljni i to će ih opredeliti za druga rešenja. Srećom, za ljude koji prosto ne mogu da odole savremenom dizajnu, najnoviji modeli imaju bezbednosne funkcije kao što su prikazivači toplote i sistem zaključavanja za decu koji otklanjaju te nedostatke.

Gasna ploča

Većina gurmana i ljubitelja kuvanja neće da čuju ni za šta drugo sem za gasnu ploču. One fantastično reaguju na podešavanja, pružaju bolju kontrolu plamena i kvalitetnije kuvanje pošto je plamen direktno u dodiru s posudom. Druge funkcije kao što su automatsko paljenje jesu praktične i bezbedne, pošto se plamen i toplota mogu brzo uključiti ili isključiti. Kod gasne ploče sve je u funkcionalnosti i zbog toga se često smatra za najbolju ploču, ali to naravno zavisi od vaših zahteva.

Indukciona ploča

Ako smatrate da se nalazite negde u sredini, gde želite i odličan savremen dizajn ali i dalje kvalitetne performanse prilikom kuvanja, onda je indukciona ploča ono što želite. Vizuelno se ne razlikuje mnogo od od keramičke ploče, pošto ima vrhunski dizajniranu površinu s LED ekranima i komandama osetljivim na dodir. Velika razlika je u tome što kod njih ne postoji međusloj kao kod keramičkih ploča koji umanjuje performanse kuvanja, već se toplota stvara direktno u loncu pomoću indukcionog grejača. To rešava mnoge probleme keramičkih ploča i pruža perfomanse kuvanja koje mogu da se mere s performansama gasne ploče.