Želite li da kreirate uspomene koje će ostavljati bolji utisak od razbacanih snimaka? Foto esej može da pretoči slike u nezaboravnu priču. Saznajte kako možete da kreirate podsticajan foto esej i kako svestrani fotoaparat, kao što je Samsung Smart fotoaparat WB800F može da Vam pomogne u tome.

Odličan foto esej može da ovekoveči i napravi zanimljivijim mnoge Vaše albume kao što je školska ekskurzija života vašeg nećaka ili putovanje po svetu. Bilo da želite da sačuvate uspomenu na neki poseban dan ili kreirate delo većeg umetničkog naboja, foto esej može da pretoči slike u moćnu priču. Pravi saveti i oprema mogu da Vam pomognu u tome.

Pronađite dobru temu

Izdvojite vreme na izbor teme koja može da objedini vaše fotografije. Ako data tema ne podstiče vašu maštu , ili bar ne podstiče nežna osećanja prema porodici i prijateljima , esej će verovatno delovati sasvim obično. Razmotrite sve opcije prilikom izbora fotoaparata koji je dovoljno svestran da biste mogli da snimite sve vrste slika – u zatvorenom i na otvorenom, izbliza i izdaleka, iznenada i sabrano – kao što je Smart fotoaparat WB800F.

Pripremite se, ali ipak prepustite ponešto slučaju

Možete da počnete sa nekom idejom putanje koju će foto esej pratiti ili elemenata događaja na koji želite da se usredsredite, ali planovi koje napravite ne treba da vas sputavaju u istraživanju neočekivanih pravaca. Ukoliko se suviše strogo pridržavate unapred definisanog šablona, esej može više da podseća na sudsko izlaganje, nego na podsticajno umetničko delo. Umesto toga, neka slike diktiraju pravac u kom će se esej kretati.

Strateški koristite reči

Tekst može da bude koristan dodatak slikama, ali nemojte pomoću njega pokušavati da date emotivni naboj priči, osim ukoliko ne želite da slike služe kao puka ilustracija. Suvišne reči mogu da udalje osobu koja pregleda esej od samih slika zbog upornog pridržavanja određene interpretacije, umesto podsticanja pažljivijeg posmatranja. Svedite natpise na najmanju moguću meru, naročito ako niste strastveni pisac. Slike treba da budu u središtu pažnje cele izložbe.

Poenta je u detaljima

Jednu od prednosti foto eseja nad video snimcima predstavljaju „zamrznuti“ trenuci u kojima Vaši prijatelji i porodica ( ili ceo internet ) mogu da uživaju. Što više fotografije budu nadahnjivale publiku da ih duže posmatra, to će ih više dirnuti. Zahvaljujući 16 M BSI CMOS senzoru modela Smart fotoaparata WB800F možete da snimite iscrpne detalje, čak i na mesečini. Pored toga, veliki opseg zuma od 21x pruža Vam veću slobodu pri usredsređivanju na emotivne trenutke, kao što je osmeh vašeg sina.

Obezbedite kontekstualni okvir

Ključni izazov foto eseja je predstaviti slike tako da se nalaze u međusobnoj vezi. Kontekst se na najbolji način određuje pomoću dobro izabrane slike. Za esej o konkretnom događaju, na primer, možete da počnete sa panoramskom fotografijom celokupnog okruženja, a širokougaoni objektiv od 23 mm modela Smart fotoaparata WB800F idealan je za takve snimke , i da se potom usredsredite na intimnije trenutke.

Budite brzi

Utisak foto eseja zavisi od vaših sposobnosti da odreagujete na vreme i zabeležite sjajne trenutke. To nećete moći da postignete ako se budete previše bavili podešavanjima fotoaparata kako biste se uverili da su savršena. Odaberite fotoaparat kao što je WB800F uz koji nećete gubiti vreme. Hibridni korisnički interfejs osetljiv na dodir i hVGA ekran dijagonale 3,0” omogućavaju trenutnu kontrolu nad svim podešavanjima.

Delite svoja dela

Vaš esej neće imati smisla ako ga niko ne vidi ili ako bude predstavljen na način koji umanjuje trud koji ste mu posvetili prilikom kreiranja. Smart fotoaparat WB800F olakšava prenos i deljenje fotografija pomoću ugrađene Wi-Fi funkcije i tastera Direct Link. Osim toga, zahvaljujući funkciji AutoShare koja istog trenutka prosleđuje snimke na Smart telefon, nikada nećete morati da brinete o tome da ćete izgubiti savršeni snimak.

I najvećim umetnicima je potrebno vreme da savladaju nepoznatu formu. Nakon deljenja foto eseja, zamolite prijatelje za konstruktivnu kritiku. Vaš prvi pokušaj možda neće biti remek-delo, ali uz pravi fotoaparat, promišljen pristup i istrajnost ubrzo ćete praviti nezaboravne foto eseje.