Akcioni snimci stavljaju na probu vaš fotoaparat i vaše fotografske veštine. Snimanje brzih akcionih scena zahteva pažljiv odabir opreme, dosta iskustva i, ponekad, malo sreće. Evo nekih saveta za postizanje boljih rezultata, bez obzira na to da li ste fotograf-amater ili profesionalac.

Fotoaparat na vašem telefonu pogodan je za opuštene snimke sa prijateljima, ali da li ste ikada pokušali da pomoću njega snimite pobednički gol svog sina? Crveno zamućenje na ivicama fotografije može, ali i ne mora biti vaš sin. Bilo da izaberete moćan, ali jednostavan pametni fotoaparat ili prefinjeni fotoaparat NX serije, Samsung fotoaparati vam olakšavaju snimanje svih uzbuđenja sportskih događaja.

Izaberite fotoaparat prema svojim sposobnostima i potrebama

Ne možete snimiti vrhunske sportske fotografije ako vam je fotoaparat previše komplikovan za rukovanje ili ako ne možete da postignete željeni nivo detalja. Izaberite odgovarajući tip fotoaparata na osnovu toga koliko blizu želite da budete i koliko detaljne fotografije želite da snimite.

  • Jasan krupan plan. Svaki moderan fotoaparat približiće vas akciji. Ali mogućnost zumiranja ne znači mnogo ako su snimci pokreta zamućeni. Samsungov moćan, ali jednostavan pametni fotoaparat WB150F poseduje optički zum 18x koji vas može znatno više približiti akciji ne umanjujući kvalitet slike. Savršen je ako sedite pored klizališta i želite da snimite osmeh na licu vaše ćerke koja kliza na ledu za vašu Facebook stranicu.

  • Moćni zum. Pametni fotoaparat WB850F ima veoma moćan zum koji vas sa jeftinih mesta za sedenje smešta u središte akcije. Fotoaparat je lak za korišćenje, ali njegov optički zum 21x i CMOS senzor od 16, 2 megapiksela dramatično približava intimne detalje. Sada možete da snimite sportistu u skoku na suprotnom kraju sportskog terena.

  • Vrhunska preciznost. Za najbolji kvalitet, sistem NX fotoaparata ima mogućnost zamene objektive što vam omogućava da izaberete željenu blizinu. Telefoto objektiv od 50 do 200 mm, na primer, omogućava vam da izaberete veliki opseg žižnih daljina za najkvalitetnije krupne kadrove. Snimite ne samo akciju već i emociju na licu vašeg omiljenog igrača. NX sistem takođe obezbeđuje veću brzinu zatvarača, tako da možete brzo da snimite niz uzastopnih fotografija, pa čak i da zabeležite najzahtevniji slap shot udarac.

  • Opcije video zapisa. Ponekad vam fotografija ne može ispričati celu priču. Mnogi današnji fotoaparati takođe nude opciju snimanja video zapisa visokog kvaliteta. Samsung fotoaparat WB850F i fotoaparati NX serije snimaju Full HD video zapise, dok model WB150F snima HD video zapise od 720 piksela. Sada ne morate da birate između video zapisa i fotografija. Pomoću funkcije dvostrukog snimanja koju poseduje model WB850F možete da snimite fotografije od 10 megapiksela, čak i dok snimate Full HD video zapis, tako da ne morate da zapostavite album sa uspomenama kada snimate akciju uživo.

Podignite igru na viši nivo

Kao i kod svih sportova, savršena oprema vas neće tokom noći pretvoriti u zvezdu. Ovde su navedena tri osnovna saveta koja će vam pomoći da ubrzate igru.

  • Mesto na kojem se nalazite je bitno. Ako niste stručnjak, biće vam teško da iz daljine zabeležite srž događaja. Što bolje vidite ono što snimate golim okom, imaćete veću kontrolu nad kompozicijom vaših snimaka. To važi čak i za moćni zum fotoaparata WB850F ili napredni telefoto objektiv. Potrudite se da budete što bliže akciji (a da, naravno, ne ušetate na teren).

  • Upoznajte igru. Kada budete mogli da predvidite ko će sledeći dobiti loptu, imaćete mnogo bolju šansu da se usredsredite na ključni momenat. Ako ne poznajete timove ili pravila igre, može vam biti teško da ispratite akciju. Upoznajte se sa sportom i, ako je moguće, sa igračima.

  • Vežbajte iznova i iznova. Kao i kod slobodnog bacanja ili bekhenda sa topspinom, ništa nije bolje od ponavljanja. Nemojte brinuti o kvalitetu svakog snimka: Samsung fotoaparati imaju dosta prostora za skladištenje. Wi-Fi i funkcija automatskog kreiranja rezervne kopije omogućavaju modelima WB150F i WB850F da automatski skladište kopije vaših snimaka na čvrstom disku ili u oblaku. Model NX20 takođe poseduje Wi-Fi funkciju za lakše kreiranje rezervnih kopija vaših najboljih snimaka, bez obzira na to gde se nalazite.

Kada izaberete odgovarajuću opremu i počnete da snimate veliki broj akcionih fotografija, možda ćete biti obeshrabreni početnim rezultatima. Ovo je prepreka na kojoj mnogi takozvani sportski fotografi odustaju. Ali ako ste strpljivi i nastavite da vežbate, uskoro ćete deliće sekunde pretvoriti u uspomene.