Prvi korak u beleženju i čuvanju važnih uspomena je da napunite baterije i ponesete kamkorder. U budućnosti ćete sigurno želeti da se podsetite važnih trenutaka iz vašeg života i da ih vidite u pravom svetlu, a da bi to bilo moguće, biće potrabno da primenite kombinaciju tehnika snimanja i najnovijih dostignuća na polju tehnologije snimanja.

Zabeležite realistične slike

Korisni saveti za snimanje i čuvanje vaših uspomena

Ništa ne može da zameni kvalitetni vizuelni prikaz. Od reprodukcije boja do jasnoće, slike nam pomažu da ponovo proživimo trenutke iz prošlosti i da ih se podsetimo na mnogo emotivniji način. Iz tog razloga, važno je da za snimanje koristite najnoviju tehnologiju, kao što je BSI CMOS senzor sa pozadinskim osvetljenjem.

Ova tehnologija omogućava optimalno beleženje boja na slici. Starije tehnologije, kao što su CMOS senzori sa prednjim osvetljenjem, za snimanje slika koriste lošiji sistem; određena količina boja i svetlosti nije dopirala do površine za snimanje zato što se odbijala od unutrašnjih žica. Ova mana je otklonjena kod BSI CMOS senzora, pa su sada snimljene slike realističnije i izgledaju baš onako kao što ih pamtite.

Još jedna prednost snimanja pomoću BSI CMOS senzora je u tome što je snimanje u mraku sada mnogo efektnije. Zahvaljujući poboljšanoj strukturi senzora, kameri je sada potrebno manje svetla da bi prepoznala boje, pa su i rezultati primetno bolji. Od snimanja u senci do slabo osvetljenih prostorija, uživaćete u boljim vizuelnim rezultatima sa bogatijim bojama kakve ranije nije bilo moguće zabeležiti.

Dakle, prednosti BSI CMOS senzora sasvim su jasne, ali one se ipak oslanjaju na kvalitet snimljenog materijala. Zato vam predstavljamo nekoliko tehnika snimanja koje će vam pomoći da zabeležite najbolje moguće video zapise.

Tehnike snimanja

Nekoliko osnovnih tehnika snimanja mogu vam pomoći da izvučete maksimum iz svakog kadra. Obično vam nije na raspolaganju neograničen kapacitet memorije, pa je zato važno da na najbolji način iskoristite prostor koji imate.

Isplanirajte snimanje

Pre nego što uključite kamkorder, razmislite o tome šta želite da postignete. Ko će gledati snimak? Šta će gledalac želeti da vidi?

Očistite objektiv

Steknite naviku da proveravate da li na objektivu ima kapi vode ili prašine jer ćete tako izbeći sate neupotrebljivog materijala.

Zum

Izbegavajte da koristite zum na kamkorderu. Podrhtavanje kamere je mnogo očiglednije kada je zumirana samo jedna tačka kadra. Koristite funkciju zuma između snimanja da biste napravili kompoziciju slike.

Kadrirajte snimak

Vodite računa da pravilno kadrirate objekat. To podrazumeva približavanje kako bi se postigle odgovarajuće proporcije i slobodno postavite objekat malo van centra da biste dodali kontekst.

Produžite snimanje

Česta greška je prerano prekidanje snimanja. Produžite snimanje dodatne tri sekunde. Tako ćete imati dovoljno prostora za postprodukciju. Možete umetnuti prelaze između scena.

Sistem za arhiviranje

Nema nikakve svrhe arhivirati snimke ako ne nameravate pravilno da ih čuvate. Dobar sistem za skladištenje, kao što je spoljni čvrsti disk, pomaže vam da snimljeni materijal bude organizovan i bezbedan, kao i da mu se može lako pristupiti. Naše dragocene uspomene često niko ne gleda zato što ljudi ne znaju gde da ih potraže.