Živimo u HD svetu, a postizanje najbolje slike znači i korišćenje najbolje opreme--sve do kablova za povezivanje sistema za zabavu. Najbolji način za povezivanje uređaja za HD video su komponentni i HDMI kabl. Oba predstavljaju dobar izbor, ali je HDMI ipak bolji izbor. U pitanju je jedan kabl za prenos i slike i zvuka koji daje vrhunski kvalitet slike, surround zvuk, podršku za 3D i još mnogo toga, dok komponentna veza podrazumeva korišćenje više od jednog kabla.

Izaberite najbolji kabl za povezivanje kućnog bioskopa

Spremni ste da povežete svoj novi Blu-ray plejer? Reći ćemo vam odakle da počnete, informisaćemo vas o novom standardu HDMI 1.4, vrhunskom izboru za HD video, surround zvuk i 3D.

Kvalitet video zapisa

Iako i HDMI i komponenti kabl podržavaju rezoluciju video zapisa od 1080p, to ne znači da je kvalitet slike isti. HDMI je digitalni kabl, pa nema gubitaka prilikom pretvaranja sadržaja sa digitalnog Blu-ray diska, kao što je to slučaj kada se signal prenosi preko analognog komponentnog kabla. Kada se koristi HDMI, signal ostaje u digitalnom obliku, a TV zna tačno gde treba da postavi ivice.

HDMI podržava HDCP (high-definition content protection) zaštitu od kopiranja koju zahtevaju mnogi HD sadržaji za preuzimanje i Blu-ray diskovi. Ako za povezivanje koristite komponentni kabl, sadržaj će možda biti prikazan u nižoj rezoluciji. Da biste zadržali HDCP vezu visokog kvaliteta, povežite svaki uređaj kroz koji prolazi vaš video signal—kao što je audio/video risiver—pomoću HDMI kabla.

Pređite na 3D

Veliki broj najnovijih HD televizora podržava standard HDMI 1.4, koji koristi dodatni prostor boje za reprodukciju živih boja koje verno dočaravaju stvarni svet. A pošto 3D sadržaj koristi dve slike (po jednu za svako oko) kako bi se dobio efekat trodimenzionalnosti, za 3D video rezolucije 1080p potreban je visok propusni opseg koji HDMI 1.4 omogućava. Međutim, ako koristite komponentu vezu, možda će doći do dodatnog komprimovanja ili će rezolucija slike biti niža.

Kvalitet zvuka

HDMI standard je čuven po kvalitetu slike, ali on takođe može da prenosi audio signal bez potrebe za korišćenjem više kablova. HDMI podržava Dolby TrueHD i DTS-HD za 7.1-kanalni zvuk kako bi se dobio zvuk bioskopskog kvaliteta, bez gubitaka. HDMI 1.4 podržava i povratni audio kanal, koji šalje zvuk sa TV tjunera na risiver. Tako se kašnjenje zvuka u odnosu na sliku između različitih uređaja automatski otklanja, pa će slika i zvuk biti savršeno sinhronizovani.

Fantastične funkcije

Zahvaljujući funkciji Consumer Electronics Control (CEC), dva HDMI uređaja mogu slati signale sa jednog na drugi radi međusobne kontrole i automatizacije mnogih funkcija uređaja za kućnu zabavu. Na primer, vaš audio/video risiver bi mogao automatski da uključi TV u vreme početka vaše omiljene serije. HDMI 1.4 može čak i da podesi pravilnu izlaznu rezoluciju na vašem Blu-ray plejeru kako bi je uskladio sa HD televizorom. CEC rešenje kompanije Samsung je Anynet, funkcija koja omogućava da se svi Samsung uređaji međusobno prepoznaju i komuniciraju.

Savremeni Blu-ray i drugi HD uređaji nude neverovatan broj novih funkcija; samo HDMI 1.4 veza ima mogućnost da ih sve podrži. A HDMI 1.4 podržava i buduće funkcije koje jednostavno neće moći da se koriste preko komponentne veze. Za vrhunski doživljaj kućnog bioskopa , HDMI 1.4 je najbolji izbor.