Iako je kod praznika najvažnija tradicija, jedan ritual koji možete da preskočite je strah od stresa koji ide uz pripremu bogate praznične trpeze. Nema potrebe da se osetite zatrpani obavezama oko planiranja, kuvanja i čišćenja—vaši kuhinjski aparati mogu da vam olakšaju posao, i da vam ostave više vremena koje ćete provesti s porodicom i prijateljima.

Objavljeno: 04.11.2010.

Priprema za praznični ručak

Ključ za uspešan praznični ručak je isključivo u vremenskom rasporedu i pripremi. U vašem frižideru s dvostrukim vratima, možete da čuvate unapred pripremljenu hranu. Twin Cooling System® kontroliše hladni vazduh i za frižider i za zamrzivač, a zato što protok vazduha između ta dva dela ostaje odvojen, vazduh u zamrzivaču će ostati suvlji dok će nivo vlage u frižderu pomoći da voće i povrće duže ostane sveže. To znači da možete da unapred kupite sve što je potrebno za veliki dan, da naseckate povrće i da imate gde da ga čuvate.

U druge funkcije koje olašavaju spremanje prazničnog ručka spada sledeće:

  • • Podesiva fioka vam omogućava da unapred pripremite poslužavnike s predjelima, pa da ih smestite u frižider do velikog dana (a ima i dovoljno mesta za čuvanje vina.)

  • • Ovaj frižider s oznakom ENERGY STAR poseduje efikasno LED osvetljenje koje dopire u svaki ugao, tako da brzo možete naći potrebne sastojke.

  • • Ako u kući za praznike imate mnogo gostiju koji dolaze i odlaze, nećete morati da brinete da je neko nepažnjom ostavio vrata frižidera otvorena. Alarm će vam javiti kada su vrata frižidera otvorena duže od dva minuta.

Brzo kuvanje i lako sređivanje

Kad dođe vreme za kuvanje, vaš samostojeći indukcioni šporet može donekle da vas odmeni. Održavajte jedno jelo toplim u posudi za zagrevanje dok se drugo jelo kuva. Indukciona grejna površina omogućava brzo i efikasno kuvanje. Voda ključa brže nego na plinskom ili električnom šporetu—a indukciono kuvanje takođe troši manje energije u poređenju sa kuvanjem na plinskim i električnim šporetima.

Zahvaljujući inovativnom dizajnu, površina za kuvanje ostaje hladna na dodir, pa se nećete opeći dok žurite da obavite sledeći posao. Indukciono kuvanje koristi magnetnu silu za direktno zagrevanje posuđa, pa se samo šerpe i lonci zagrevaju, a površina šporeta ostaje hladna. Ova funkcija nema samo bezbednosne prednosti: hladnija površina šporeta znači da se hrana neće zapeći na površini šporeta pa će čišćenje nakon prazničnog obroka biti brže i lakše.

Surround Airvection pravo konvekciono kuvanje sa 3 ventilatora omogućava brzo i ravnomerno kuvanje. (Sistem sa više ventilatora omogućava kruženje toplote u pećnici, a prekidač za upravljanje ventilatorima održava savršenu temperaturu.) Nikada više nećete izneti na sto isušenu ćurku ili zagoreli prokelj.

Unutrašnjost pećnice se takođe veoma lako čisti: tehnologija SteamQuick pomaže da vaša pećnica zablista za oko 20 minuta. Samo sipajte 250 mililitara vode iz vodovoda u pećnicu (da, stvarno). Zatvorite vrata i pritisnite dugme „Steam Clean“. Nakon 20 minuta, otvorite vrata, prebrišite pećnicu i to je sve. Sada je vreme za zasluženi odmor.

Preciznost mikrotalasnog kuvanja

Brzinska mikrotalasna pećnica jeste još jedan sjajan pomoćnik za prazničnu sezonu. Kada pokušavate da odmrznete smrznutu hranu, ne mučite se nagađanjem potrebnog vremena za kuvanje. Funkcija automatskog odmrzavanja uzima u obzir težinu hrane koja se kuva, pa je potrebno samo da izaberete težinu. Mikrotalasna će odraditi ostalo.

Ova pećnica takođe kuva mnogo brže od standardnih mikrotalasnih pećnica, zahvaljujući kombinaciji konvekcionog i mikrotalasnog kuvanja:

  • • Sveže povrće je skuvano za manje od dva minuta.

  • • Dva krompira se ispeku za samo 11 minuta.

  • • Odmrzavajte jednu hranu dok istovremeno programirate recept iz dva koraka.


Zahvaljujući velikom kapacitetu pećnice (1,7 kubnih stopa), ovaj model je sjajan za zagrevanje velikih jela koja se ne mogu spremiti u standardnoj mikrotalasnoj pećnici. Tih i snažan ventilacioni sistem omogućava tiho i efikasno uklanjanje mirisa—pa ništa neće pokvariti vašu prazničnu proslavu (osim možda nekog dosadnog gosta ili rođaka).

Tiho i efikasno pranje sudova

Mašina za pranje sudova od 24 inča daje vam toliko potreban mir nakon dugog i napornog dana. Rad joj je veoma tih—jedva da se primećuje da je uključena—a na podesive rešetke sa mogućnošću naginjanja staće svo vaše posuđe, uključujući velike poslužavnike i osetljive vinske čaše. Kadica od nerđajućeg čelika omogućava pranje čak i najprljavijih sudova bez brige o mrljama. Takođe, ona mnogo bolje zadržava toplotu nego plastika, pa je vreme sušenja kraće.

Čak i ako se nijedan član porodice ili prijatelj ne ponudi da vam pomogne oko pripreme praznične trpeze i kasnijeg sređivanja, uvek ćete moći da se oslonite na svoj tim Samsung uređaja.